Pàgines

dilluns, 17 de setembre del 2012

RESSENYA LITERÀRIA. nº6 - CAUTIVA EN ARABIA, llibre




Perquè sóc de les persones que pensen que si  mirem o llegim les experiències d’altres viatgers o textos descriptius abans de visitar un lloc, ens podem fer idea d’on anem, què veurem, com és la gent que per uns dies va a envoltar-nos i quins són els seus costums. 






Nº 6-CAUTIVA EN ARABIA
La extraordinaria historia de la condesa Marga d’Andurain, 
espia y aventurera en Oriente Próximo.

Cristina Morato 


Ressenya feta per Plaza y Janes, Mondadori  S.A., 2009

La comtessa Marga d’Andurain va protagonitzar una vida pròpia de la millor novel•la d’aventures. Nascuda al si d’una família de la burgesia basco- francesa, va ser una dona avançada al seu temps, inconformista i apassionada, que des de la seua Baiona natal va viatjar a ciutats de llegenda com El Caire, Beirut, Damasc o al Tànger d’entre guerres, on va portar endavant increïbles gestes.

Va espiar per als britànics, va regentar junt al marit un hotel al desert siri i es va entossudir en ser la primera occidental que entrara a la Meca. Per a tal finalitat, ja divorciada, es va casar amb un beduí i es va convertir a l’Islam, El seu viatge al cor d’Aràbia va ser una autèntic malson, en ser tancada en un harem i més endavant empresonada en la terrible presó de Yidda. En abandonar Orient Pròxim, es dedicà al tràfic d’opi al Paris ocupat pels nazis i va acabar els seus dies tràgicament a Tànger. La premsa francesa, enlluernada per les seues temeràries aventures, la va qualificar com la “reina de Palmira”, “La Mata-Hari del desert”, “la condesa de los veinte crímenes” o “la amante de Lawrence de Arabia”

Però, qui va ser en realitat esta fascinant dona? ,una perillosa espia? ,una assassina?, o solament una audaç viatgera? Cristina Morato, atreta per esta misteriosa dama, ha aconseguit desvetllar estos interrogants en localitzar al fill menut, Jacques d’Andurain, heroi de las Resistència francesa i testimoni directe del deambular de sa mare. Gràcies a la seua estreta col•laboració, l’autora ha pogut reconstruir l’agitada vida d’una dona marcada per l’escàndol i oblidada per la història, que va trobar en l’aventura la seua raó d’existir.

Opinió personal.

“CAUTIVA EN ARABIA”és un gran llibre de viatges, escrit per una gran experta viatgera i protagontzat per una insensata aventurera.

M’agrada l’estil d’escriure de Cristima Morato i m’agrada els temes que aborda. La seua biografia  personal recorrent el món com a reportera és el bagatge que porta i que la vincula a temes que m’apassionen. Sóc una “fan” de Cristina Morato perquè conta històries viatgeres, amb un interès especial per traure de l’oblit a les dones viatgeres i exploradores del passat. I ho conta amb la mestria que és reflex d’un treball que a ella mateixa l’apassiona.

“Cautiva en Arabia” sembla una ficció exagerada perquè el personatge protagonista és una insensata boja que s’embolica en mil situacions i problemes, i de vegades de manera voluntària. Busca el perill i el troba, no pensa en les conseqüències. I per a que el lector no caiga en la temptació de creure que no és personatge real, el relat va acompanyat de fotos que corroboren que allò que conta és verídic. De la mà de Cristina Morato anem vegent cada pas de la vida d’esta comtessa i alhora ens fa viure a tots els lectors cada moment de manera intensa com ho està vivint la protagonista.

Cristina aconsegueix que els lectors sentim i patim eixa vida arriscada. De vegades, fins i tots, fa ganes d’entrar al llibre i parlar directament amb la protagonista per fer-la entrar en raó i deixar-li vore que el que va a fer és una insensatesa, és el que a mi em passà mentre llegia el seu viatge boig a la Meca. 
I el llibre aconsegueix també que ens traslladem als llocs que ella viu o visita.  En este apartat, personalment em quede com a preferits els passatges quan està vivint al desert de Palmira.

No deixeu de llegir-lo si vos agrada viatjar i vos agrada l’aventura.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada