Una de les coses de les quals pot presumir Irlanda és de tenir llegendes, i és que hi ha tants mites celtes!.
Estem a Irlanda, la pluja sempre de companya. Hem fet una caminada per una vall preciosa, la de Gkedagough, on hem vist unes ruïnes monàstiques i hem seguit trajecte a Kilkenny. És on estem en estos moments. Kilkenny va ser l’antiga capital medieval, de fet la ciutat té fama per la quantitat d’edificis medievals que conserva.
Passem per la catedral, és un edifici per a visitar. Al poble de Kilkenny els carrers són estrets i tortuosos abunden les cases georgianes que li donen aire vell a la ciutat, però és només aparença, la ciutat té molta activitat i diversió i està tornant-se, dins d’Irlanda, en la destinació turística preferida.
Kilkenny està sota un immens castell reconstruït en moltes ocasions i on destaca un portal del segle XVII i una torre cilíndrica ben conservada.
Com plou a cànters entrem a visitar el castell, però ho errem. L'entrada comporta seguir dependència a dependència a una guia, que resulta ser una descendent dels amos del castell. I podria ser interessant, perquè ella millor que altres pot saber anecdotes i històries que no sap cap persona. Tanmateix la guia parla l'angles massa de pressa i no se li entén res. és poc expressiva i tampoc facilita la comprensió. Ens consola pensar que al menys hem passat un temps sota sostre sense mullar-nos per la pluja.
Fem la visita a l'interior del castell, costa molt entendre l'angles de les explicacions. |
Després anem a CASHEL. Sóc amiga de les llegendes i en Irlanda en conten moltes. Diu la mitologia local i que cadascú crega el que vulga, que Rock of Cashel es va originar a una muntanya situada a 30 quilòmetres al nord, quan sant Patrici va bandejar Satanas d’una cova i el resultat va ser la caiguda de la roca a Cashel.
Cashel destaca perquè està situat en un altiplà. |
Les fonts històriques diuen que esta espectacular acròpolis començà a edificar-se al segle XII. El complex té un caràcter personal i és una mostra important de l’art celta i arquitectura medieval que es pot trobar arreu Europa.
Cashel en gaèlic significa fortalesa de pedra. Cashel, l'acròpolis de la Irlanda antiga, va ser capital del regne del Munster abans de la invasió normanda, tanmateix el renom li ve per la roca on San Patrici va convertir i batejar al rei pagà de Munster Angus al segle V.
Algunes restes de les estructures més antigues van sobreviure, però la majoria dels edificis actuals daten dels segles XII i XIII.
Sobre el promontori està l’afamada king Cormac’s chapel, capella romànica, creus celtes i la torre rodona que sobresurt per les parets de la catedral. El més antic i el més alt dels edificis és la ben conservada torre circular de 28 metres, que data aproximadament del 1100.
La capella de Cormac es va iniciar 1127 i va ser consagrada el 1134. No segueix la simplicitat de les esglésies romàniques irlandeses, éstà es més sofisticada. Com a característica notable estan les arcades interiors i exteriors. M'agrada passejar entre estos murs... és un remans de pau.
La catedral construïda entre 1235 i 1270, és un edifici d’una sola nau de planta cruciforme.
La catedral |
La creu de sant Patrici estava situada a l’exterior. Actualment hi ha una còpia i l’original es guarda a la cripta d’un dels edificis del recinte La casa de cor. Originalment era una creu cèltica amb una representació de sant Patrici, que va ser a Cashel el 450, i a l’altre costat, s’hi representa la crucifixió de Crist. El peu de la creu està buit per poder-hi guardar relíquies.
La roca. |
Durant la guerra de la confederació d’Irlanda, comandada per Oliver Cromwell, Cashel va ser sacsejada per les tropes parlamentàries de l’anglés O’Obrien, les tropes confederades d’Irlanda no van ser massacrades però si el clergat catòlic romà i els elemets religiosos importants.
Al voltant dels edificis situats tots en un altiplà hi ha un cementeri. Tota l’àrea està emmurallada i s'hi respira molt de misteri. I és que estes ruïnes, estos paisatges són testimoni de molts fets i de moltes històries.
Fem una passejasa pel cementeri. |
Entre boires ens acomiadem d’este lloc recordant mites celtes....i continuant camí per estes terres irlandeses que tant atrauen per mites, ciutats i paisatges.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada