Pàgines

dissabte, 27 de desembre del 2014

TUNISIA: OASIS DE MUNTANYA, MIDES, TAMERZA, CHEBIKA i NEFTA

Són paratges muntanyencs allunyats, situats enmig del desert,  semblen oblidats, perduts allà on estan amagats.

Estem a l’Atlas tunesí, al nord de Tozeur, a prop de la frontera algeriana, són muntanyes àrides i abruptes on solament un vehicle tot terreny pot anar-hi, només conductors experts mostren destresa per estos caminals que ells coneixen tan bé. I és que una visita per Tunísia ha d’incloure visitar els oasis de muntanya, visitar els seus poblats i els palmerals, per així poder adonar-nos-en de la diversitat paisatgística que ajunta el país.

De camí la vista es perd, el desert és immens, el paisatge àrid predomina, anem a buscar els oasis que donen vida front tanta sequera.



Quan hi ha una imatge de desert, sobren les paraules...

Parem a MIDES “gargantas del wadi el Oudei” just en la frontera amb Algèria. Va ser assentament romà. Actualment la gent que viu en estos poblats sobreviu com pot, alguns aprofiten el turisme que hi arriba per vendre artesania que ells mateix fan.



Mides.

Després anem a TAMERZA, antic poblat berber on visitem la gran cascada. La cascada és una atracció per al turisme, els berbers ho saben i volen vendre exposant el que fan. En este lloc hi ha moltes paradetes de venedors, hi ha molt per triar: roses del desert, mocadors, teixits, dàtils...rèptils embotellats...turbants tuaregs i fins i tot fan tatuatges utilitzant genna. Tot sempre regatejant. 


Tamerza

Tamerza té passat històric que es remunta als romans i va ser també bisbat cristià durant l’època bizantina. El paisatge és en tot moment espectacular. Canvia de color segons l’hora del dia, les tonalitats blanques, roges o violeta es succeeixen conforme passen les hores.




Tamerza: aigua que és vida enmig de la natura àrida i seca

A 14 quilòmetres de Tamerza està CHEBIKA, on  visitem el poble, anem a l’oasi i el Palmeral. En temps dels romans va ser un lloc defensiu. Destaca pet la bellesa del paisatge, a la falda de la muntanya s’amaguen les cases construïdes amb pedra i adob. 

Chebika

Després anem a NEFTA, que compta, com tota la zona, amb vestigis romans i és coneguda per les fonts termals i l’oasi. Nefta és lloc espiritual de peregrinació, el segon del país degut a les mesquites. Hi ha més de vint. 

Nefta.

A més a més està La corbeille, conegut com el cistell de palmeres, el majestuós oasi que compta amb més de 4000 mil palmeres envoltat de parets rocoses, d’on broten fonts naturals d’aigua que s’arreplega i es canalitza.

Le Corbeille.

Estem en terra de dàtils però també de roses, les del desert, que són blocs d’arena cristal•litzada degut als canvis bruscos de temperatura de la nit al dia. Com m'agraden estes roses, més si cal que les altres.

Rosa del desert, que no és més que  arena capriciosament formant escultura.

I no deixem de visitar TOZEUR, la capital de la regió, una ciutat tranquil•la on s’hi respira i contagia calma. No ens podem perdre el suc i la medina amb carrers estrets i foscos, barris estancats al segle XIV.  A Tozeur se la coneix pels seu magnífic Palmeral, és l’oasi de Tunísia per excel•lència, les seues palmeres que ocupen molta extensió de terreny i per la varietat de dàtil que proporcionen. Les cases, són com en la resta de llocs que hem visitat, d’adob i estan decorades amb dissenys geomètrics. 



Tozeur.


QUADERN DE VIATGE, PRIMAVERA, Ruta per TUNISIA 1998

Per saber més de Tunisia clica a l'etiqueta corresponent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada