Pàgines

dimarts, 3 de març del 2020

ALEMANYA: HANNOVER


Destruïda en guerra un 90%, ha arribat a ser una important ciutat cultural artística, esportiva i  verda per excel·lència.

El passeig a peu o en bici és la millor opció per visitar Hannover, la major part del centre està lliure de cotxes i només pera vianants o ciclistes, que en totes les ciutats d’Alemanya tenen preferència sempre. A més a més les distancies són curtes per anar d’un lloc a altre i tot és pla.




Comencem la vista pel Nou Ajuntament, que és un majestuós edifici a nomes 5 minuts dels casc antic. Era una palau que s’enllestí a principi del segle XX, en 1913, després de vint anys de construcció. Va ser danyat en guerra i restaurat





Les sales de l’edifici acullen exposicions durant tot l’any.  Hi ha quatre maquetes que representen Hanover en l’edat mitjana, 1689, abans de la segona guerra 1939,  després de la guerra en 1945 i en l’actualitat, any 2000. Hi es veu l’evolució.  



A l’ajuntament hi ha un mirador a la cúpula a més de 100 metres on s’hi pot pujar per admirar boniques panoràmiques. L’entrada a l’interior no es paga però la pujada a la cúpula si.
Junt a l’Ajuntament està el parc Maschteich,  molt animat. Ens ha faltat donar-li la volta a l’edifici i admirar-lo amb el reflex de l’aigua del llac que té darrere. És una vista  molt bonica que havia vist en postals de Hannover i que se m’ha quedat pendent.
El casc antic va tindre que ser restaurat a la dècada de 1950, va quedar poc en peu amb els cruels bombardejos
Nosaltres tenim un guia que ens acompanya, però no cal. Per la ciutat hi ha una línia roja que marca una ruta de 4’5 quilòmetres que porta a 36 monuments destacats del centre. La ruta comença en el centre d’informació i turisme.

Anem directes a l’església de Santa Agueda, Aeguidienkirche,  que és una església gòtica de 1347 destruïda per les bombes i mai reconstruïda com a recordatori de l’horror de la guerra.

Hirosima és ciutat agermanada amb Hannover i va donar la campana de la pau que hi trobem. Cada 6 d agost a les 8,15 dia i hora de l’explosió de la bomba atòmica en la localitat japonesa, s’hi reuneix una delegació de les dues ciutats per tocar la campana.

Al sòl de l’església està pintada en blanc la línia d’ombra en zig zag  que va projectar el sol a la mateixa hora en que es va soltar la primera bomba atòmica en la ciutat  japonesa de l’any 1993.

L’escultor Lehman va crear una obra La senyora agenollda. Tot el que hi ha reforça la idea d’antiviolencia. En els murs exteriors hi ha lapides barroques dels segle VII i XVIII amb angels, rellotges d’arena i calaveres.

L’any 1958 es va incorporar a la torre un carilló que sona periòdicament.

Ja al casc històric passem per edicics monumentals com l’edifici neoclassic Staatsoper Hannover, el  teatre de l’opera del segle XIX on s’hi representen obres clasiques de teatre, ballet, opera i orquestra simfònica.

Seguim caminant...

Després parem l’atenció en l’ajuntament vell, el primer. Del segles XV i XVI es de rajola roja, construït alhora que la l’església Markkirche que visitem tot seguit. És la palça del mercat on les dones a principi del segle XX tenien les seues paradetes sota els gran finestres d’este imponent edifici.

Ens dirigim a l’esglesia protestant luertana del mercat Sant Georgii et Jacobi que està al costat. Coneguda per la seua torre de rajoles de 97 metres d’altura. Es me´s antiga que la d’Aegidienkiche.


A la porta està l’estauta de Martin Lutero, originàriament eren tres figures, i des bombardejos només ha quedat una.

Entrem ...

Des de la porta de l’església es veu una perspectiva de la plaça on està al fons l’ajuntament vell.

Seguint el passeig...

...i passem per la casa on va viure Leibniz, nascut a Leipzing, un filòsof, lògic, matemàtic, jurista, bibliotecari i polític alemany. Un dels grans pensadors del segle XVII.

I acabem la caminada recorrent unes places amb encant, amb carres estrets i cases medievals restaurades segons les originals, van ser fidels i dona idea de la ciutat d’abans. Llocs on no falten bars i restaurants per fer-se la cervesa o per assaborir els menjars típics alemanys.




Diem adéu a la ciutat adonant-nos una vegada més com la part moderna contrasta amb l’antiga, és el que predomina en la majoria de les ciutats d’ Alemanya.


QUADERN DE VIATGE, HANNOVER, ALEMANYA, estiu 2019


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada