Tunísia és un país amb diversitat paisatgística, varia de nord a sud. Després d’haver vist unes pinzellades de cada part parem en les ciutat més grans.
En esta ruta per Tunísia, ciutats i desert, hui parem atenció en les grans ciutat. En altra ocasió ja he escrit sobre El Djem i Sbeitla, sobre Medenine, sobre Douz i les dunes, Matmata, o sobre les ciutats on va el turisme de sol, hui em centre en dos poblacions catalogades de grans, per habitants i per importància: Kairouan, ciutat religiosa per excel•lència, i Tunísia, la capital del país.
KAIROUIAN
Kairouan és la quarta ciutat de l’Islam, després de la Meca, Fès i Jerusalem. Està considerada, pels musulmans menys ortodoxos, la ciutat santa del Magreb. Segons la tradició, set viatges a esta ciutat santa tunicina, val per la peregrinació a la Meca, que ha de fer tot musulmà.
La ciutat està immersa en el turisme i s’hi dedica plenament a vendre recors-regals i estores al turiste de pas que li arriba, i alhora s’hi respira religiositat i un cert puritanisme.
Kairouan |
Kairouan, cementeri. |
Els autobusos plens de turistes arriben a Kairouan, estan un parell d’hores i se’n van. Pocs viatgers dels que van s’hi queden dies, pocs són els que passen el temps contactant amb la gent o simplement passejant pels mercats, els que passen temps asseguts en un café mirant passar la gent o tenen temps per davant per prendre un bany en un hamman. I és una llàstima perquè s’hi respira molt d’essència autèntica, i és que no hi ha ciutat moderna i això la fa diferent, no trobem additius actuals.
L’explicació és que el turisme de Tunisia, generalment fa ruta pel país i va de ciutat a ciutat, de paratge a paratge sense parar molt en cada lloc. Molts venen o van a la capital que està a 160 quilìmetres de distància.
Mapa de Tunisia i una opció de ruta. |
La ciutat de Kairouan va ser declarada per UNESCO Patrimoni de la Humanitat l’any 1988, no cal més que un parell d’hores per visitar els punts d’interès: les muralles, que daten de 1052, la medina, la mesquita de les tres portes i la gran mesquita que permet l’entrada als no creients el la fe musulmana i el mausoleu de Sidi Abid o mausoleu del barber, que segons conten se li diu així perquè sempre portava amb ell tres pels del company Mahoma.
Kairouan |
Kairouan |
Kairouan |
Kairouan |
Kairouan |
La gran mesquita, testimoni del passat i de la rellevància històrica, va ser fundada pels conqueridors àrabs al segle VII, concretament pel guerrer Okba Ibn Nafaa, que va conèixer Mahoma. La mesquita és un monument amb doble intencionalitat: militar, i de culte, com correspon a les típiques construccions de l’època. Va ser un important centre cultural islàmic magrebí, bressol de poetes i experts en lleis religioses.
Kairouan |
Kairouan |
Kairouan |
Kairouan |
Kairouan |
Kairouan |
TUNISIA
La parada a la capital és breu, hem passat la major part del viatge fent ruta al llarg del país i a la capital li dediquem poc temps. Generalment m’agraden els lloc més menudets, així que a esta gran ciutat hem decidit fer-li només una ullada al centre històric, la medina, la mesquita principal i al museu que guarda la història.
Al primer colp d’ull la ciutat es veu molt occidentalitzada. Compare amb el món àrab que conec i s’hi veu molta diferència. Per això durant el poc temps que tenim anem directes a buscar la part més antiga de la ciutat i ens endinsem en la MEDINA, que segons diuen és la millor conservada del país, la que guarda més vida al seu interior.
Al primer colp d’ull la ciutat es veu molt occidentalitzada. Compare amb el món àrab que conec i s’hi veu molta diferència. Per això durant el poc temps que tenim anem directes a buscar la part més antiga de la ciutat i ens endinsem en la MEDINA, que segons diuen és la millor conservada del país, la que guarda més vida al seu interior.
Hi anem. Encara que és molt turística en alguns trams té estrets laberíntics i autèntics carrerons que mostren l’ambient de la ciutat. Sortosament. Si, me n’alegre que l’occidentalització no arribe al nucli d’un país, i m’alegra veure activitat, colors, olors, sorolls, bullici en els comerços... hi ha forasters com jo, però, malgrat les continues intromissions dels turistes que van i venen, la medina sempre serà el mercat d’ells i per a ells.
Conté uns set-cents monuments entre palaus, mausoleus, mesquites, madrasses, fons... Serà per això que conserva el títol de Patrimoni de la Humanitat per UNESCO que se li va atorgar l’any 1979.
Visitem amb deteniment LA MESQUITA EL ZEITUN ( mezquita Zitouina o mezquita del olivo), la més important de la ciutat, construïda en 723 per Obeid Allah Ibn-al-Habhab per celebrar la nova capital.
És la més gran i el més antic lloc de culte de la ciutat, on abans estava un santuari cristià dedicat a Santa Oliva.
La capital Tunísia, la medina. |
La capital Tunísia, la mesquita. |
La capital Tunísia, la mesquita. |
Els que hi ha a l’actualitat és una barreja de construccions diferents d’èpoques distintes, una barreja ben coordinada i perfecta. Hi ha columnes, capitells procedents de Cartago, un minaret otomà i cúpules. Els no musulmans no podem passar dins els edificis religiosos, ens hem de quedar al pati, i és suficient per endevinar la grandiositat del lloc, el que té en l’actualitat i el que seria al passat.
EL BARDO situat a un preciós palau del segle XIII, és visita imprescindible, el museu que concentra entre altres objectes i peces de valor, la més rica col•lecció de mosaics del món de l’època romana rescatats d’antigues i importants mansions. És museu des de 1888. És una visita imprescindible per la bellesa del palau, la sumptuosa decoració de les cúpules, sostres, salons estàtues, columnes...pels fabulosos mosaics que s’hi poden veure per les parets, pel terra, sostres, en mobles i fins i tot fèretres..tot un conjunt que et transporta en el tremps a i en la imaginació als palaus de les mil i una nits que la majoria de gent coneix
Tunisia. el Bardo |
Tunisia. el Bardo |
QUADERN DE VIATGE, Tunisia, primavera any 1998
Per saber més sobre Tunisia cal clicar ací.