Pàgines

dissabte, 30 de setembre del 2017

IRLANDA: ABADIA de kylemore

En esta ocasió anem a una abadia que abans era un castell, un castell amb una trista història darrere...



Hui de nou us mostre la bella Irlanda, la verda, la plujosa, l’autèntica i la que conserva molta tradició dels avantpassats. Tot el conjunt és el que li dona peculiaritat. Com m'agrada!





Seguint amb les rutes verdes, fem un passeig per la natura, lleuger, un passeig tranquil i amb l’ingredient de l’aire pur i l’aigua. Irlanda guarda preciosos paratges, alguns ja els hem descobert: GLENDAGOUGH ,  KILLARNEYPENYA-SEGATS de MOHERTHE BURRENPENÍNSULA DE DINGLESKY ROAD o les de les illes Illes ARAN I- PARTIlles ARAN II-PART,






Ens dirigim cap a una abadia que actualment és un convent de monges amb internat femení*. És convent des de la primera guerra mundial... però abans era un castell, un castell que té darrere una trista història.



Per visitar l'abadia s’ha de pagar i es pot veure el jardí victorià, l’església gòtica i es pot donar un passeig pel bosc que envolta el llac Kylemore. El jardí és bonic i està ben cuidat, hi ha hivernacles que conserven les plantes més delicades i també s’hi veuen plantes exòtiques. És el que fem nosaltres.



Us conte la història de l’edifici que es remunta al segle XIX, entre 1863 i 1868. El matrimoni Henry de Manchester format per Mitchell, polític, cirurgià i empresari, i l’esposa Margaret, visitaren la zona de Connemara de vacances, diuen que de viatge de noces. Enamorats del paisatge, a  Margaret li agradà tant el lloc que li demanà al marit si podrien construir-hi una casa. El marit, amant de la cacera i la pesca que hi tenia  a l’abast no li desagradà la idea i  li contestà que no li faria una casa sinó un castell ben gran. I així va fer, deixà enrere la vida que portava i emprà l’herència paterna en la construcció d’aquell castell desig de la seua estimada i que seria el refugi d’ambdós de per vida.



En quatre anys es construí el castell i a més a més afegiren també el preciós jardí victorià i un bosc, la qual cosa tenia valor perquè era un terreny on tot era herbes i arbustos.  No va parar en despeses: 21 hivernacles calfats per tuberies d’aigua, el casell generava la seua pròpia electricitat, el bosc tenia la pròpia brigada de bombers... i la carretera cap a Cliffen que passava per la propietat va ser desviada.




A Mitchell i Margaret Henry se’ls coneixia per generosos. Tenien 300 treballadors que vivien a la finca i als que pagaven bé, miraven perquè gaudiren de bones condicions de vida i fins i tot fundaren una escola per als fills. El matrimoni hi va viure durant uns anys, tingueren 9 fills però malauradament arribà la desgràcia  a la  família en forma de mort. Primer va ser Margaret, que es va contagiar de disenteria en un viatge a Egipte i va morir l’any 1875 amb només 45 anys, i després va morir una de les filles del matrimoni, la preferida del pare. La vida al Castell ja no era el mateix, entre 1877 i 1881 Mitchell va construir en honor a l’esposa absent la xicoteta església gòtica que actualment es visita, decorada amb àngels i pardalets.Viure-hi era insuportable. Tot el que hi havia recordava les morts inesperades i tants records i enyor acabà per enfonsar a la família que ja no vivia a gust en el castell. Així que decidiren anar-se’n de Connemara.



Els ducs de Manchester foren els que l’any 1903 compraren el castell, el jardí i tot els que ho envoltava i pertanyia als Henry. I pagarien molt perquè diuen que el mateix any el reu d’Anglaterra Eduardo VII amb la reina i la princesa Victoria després d’haver  visitat el castell, havien expressat desitjos de comprar-lo però que era massa car.

Però els nous inquilins no eren com els primers i duraren poc. Aficionats a les festes i al joc, els ducs de Manchester perderen el  castell en una partida de cartes. Després passà a mans d’un especulador de Londres.



Quan l’any 1920 arribaren les monges benedictines el castell procedents de Bèlgica perquè la guerra havia destruït els seu convent, estava abandonat, el compraren per un preu simbòlic a la gent local. La comunitat benedictina va obrir l’any 1923 l’internat per a xiquetes que atrauria a filles de la noblesa i filles de famosos d’arreu del món. Algunes alumnes foren Anjelica Huston o les princeses d’India, filles del Marajá Ranjit.




Actualment tot el terreny pertany a les monges i està dedicat al turisme. Les visites turístiques es limiten als jardins, alguns cottages com el del jardiner... unes sales de l’abadia, l’església gòtica i el  mausoleu on estan soterrats els primer amos, els Henry.



Es poden veure audiovisuals explicatius de l vida del castell i la vida monàstica també, es poden contractar guies per fer passejos o rutes per les muntanyes... Hi ha moltes alternatives.


QUADERN DE VIATGE, IRLANDA, any 2008

*L’internat femení va ser tancat l’any 2010, posterior a la meua estada.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada