Un museu que des del primer moment bocabada, des de la façana fins arribar a la la típica cuina valenciana. Tot és una meravella.
Hi anem, no és la primera vegada que el visitem però cada vegada resulta diferent i més si cal si hi ha distància en el temps. Que bonic! L’edifici té planta quadrangular i dos altures amb unes torres als cantons. Veiem la façana pintada amb estucs de color gris i rosa imitant marbre, i balcons d’estil francès amb baranes.
A la planta baixa hi en una sala annexa on trobem l’exposició temporal sobre el trencadís de Gaudí que és una meravella. Hi s’exposen repliques d’obres de l’artista.
I parlant d’exposicions temporals, també, durant estos dies gaudim de la ceràmica de Talavera, situada a la planta superior.
Però el que volem és veure el Palau i el museu permanent. Per fer la visita hem de seguir l’itinerari que marca la noma establerta en la que comencem per la part de baix, hem de pujar a la primera planta i abans de fer tot el recorregut complet obliga a pujar a la planta de la ceràmica, després es torna a baixar a la planta de les dependències del palau. Tanmateix jo us ho mostre per plantes per a que quede més ordenat.
Comence per la planta baixa. De la meua primera visita recorde les fabuloses carrosses que fan pensar en els contes infantils de prínceps i princeses. Estan al pati de carruatges, on hi s’hi trobaven antigament els estables per als animals de tir. Hi ha carrosses i cotxes dels marquesos, no cal dir que tot és sumptuós i carregat de luxe. Destaca la carrossa de les ninfes de 1753, la dels marques de Llanera d’etil imperi.
I també hi ha una cadira de mans d’estil rococó dels segle XVIII..
Junt a carruatges podem veure uns panels ceràmics.
Hi ha vitrines de col·leccions de ceràmica....unes antigues i altres que són ceràmica moderna com la del artista Adolf Egner.
Pugem a la primera planta on podem visitar diverses estances del palau.
Des del cancell accedim al pati cobert o hi ha panels ceràmics del segle XVIII junt a un mobiliari de jardí de ceràmica vidriada del segle XX
Passem per la sala que és de pas al saló de ball, s’anomena dels personatges il·lustres perquè hi ha medallons de retrats a l’oli de diverses personalitats com Lluis Vives, Joan de Joanes o Aussias March
Seguim per la sala de la claraboia..
I després al saló xinés.
Entrem al menjador..
I com era costum en aquella època, després de menjar es passava al saló de fumar.
Continuem el trajecte que passa per l’oratori, on els marquesos resaven.
I després passem per la sala gòtica dels Pinazo.
Seguim i anem al dormitori principal amb la banyera de marbre blanc de carrara.
I al costat, hi ha altre dormitori menut i el tocador.
Ja queda poc. Estem caminant de sala a sala i cada pas ens transporta al passat, quan hi vivien els marquesos. Totes les sales estan ricament decorades amb pintures i estucs
Tot seguit passem per la saleta de porcellana, que és una meravella. El mobiliari és original i es va fer en la ciutat alemanya de Dresde, amb plaques ceràmiques increustades.
Després passem per la sala roja...
No tenim prou ulls per mirar intentant i que no se’ns escape cap detall. De sobte me n’adone d’unes inicials en el pis, són les dels Marques de dos Aigües.
Seguim per la sala pompeiana...
I com colofó final de la planta de dependències del palau, està el saló de ball amb mobiliari original. Com una curiositat cal dir que els músics interpretaven en directe les peces musicals amagats. La sala no és molt gran, però elegant. Tot està exquisitamnet decorat com en l’epoca
Pugem a la segona planta on està la ceràmica.
La col·locació de ceràmica es va ferb en 1998 data en la qual es van enllestir les tasques de restauració del palau i es va condicionar per acollir el museu.
Seguim la ruta indicada. La ceràmica està disposada de manera cronològica.
A l’inici del recorregut hi ha una saleta que m’agrada, no té ceràmica sinò un
gran espill central que mostra el sostre ricament pintat. Este espill m’ha
recordat Ferrara, en Itàlia, on vaig veure per primera vegada este sistema per poder
gaudir dels sostres i no agafar cap mal de coll.
En esta planta destaquen les ceràmica medieval cristiana de Paterna o Manises, també hi ha ceràmica grega, ibera i romana. Trobem els socarrats i els típics medievals valencians.
Tot està disposat en sales amples i ben condicionades i il·luminades, Hi ha llum natural procedent de finestres que donen a un pati central i també grans làmpades de l’època o focus més moderns centrats en algunes vitrines especials.
En alguna sala, els rajols del pis estan protegits amb un plàstic perquè són els originals i es pot fer malbè si caminen sobre ell.
Però el que destaca i el que més recorde de la primavera vegada que vaig visitar el palau, és la cuina típica valenciana. És una sala adaptada especialment dissenyada pel fundador Manuel González Martí. És fabulosa. Hi veiem a entre altres coses un panel ceràmica de Santa justa i Santa Rufina que sempre estan representades amb el fons de la Giralda de Sevilla i esta vegada tenen la catedral de València. Tot és típicament valencià... veiem el pou per traure l’aigua indispensable per a guisar...i els utensilis de cuina..i les manises frontals representant aliments...i els plats.. i mil objectes més... Fa poc vaig veure altra cuina típica valenciana en el pati de la casa museu de Benlliure i segur que hi ha moltes més, però esta sense cap dubte, és el màxim exponent. És una meravella digna de veure, no una, sinó moltes vegades, perquè representa el nostre passat, el dels nostres arrels, que tendrien en casa una cuina similar, tal volta més menuda, però de les mateixes característiques.
I amb esta joia valenciana acabe el meu recorregut pel museu. El palau ens mostra la vida que portaven els nobles i el museu de ceràmica i arts decoratives, és part de la història d’ art. Sense cap dubte és un museu que cal visitar. Per a mi ha estat un goig.
QUADERN DE VIATGE, tardor 2020 VALÈNCIA
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada