Pàgines

divendres, 24 de febrer del 2023

JAEN, II PART: ELS BANYS ÀRABS

 I de Jaen, veiem  uns  peculiars banys àrabs...

Sabíeu que Jaen és la província amb més quantitat d’espais protegits i castells o fortaleses d’Espanya? És un motiu per visitar esta zona, i una vegada en esta part d’Andalusia... cal anar a la capital, per algunes raons en especial. Una raó és la catedral, que és una meravella i ja us he mostrat, i l’altra són uns banys àrabs del segle XI... i és el que ara us vull ensenyar.

Resulta estrany parar davant d’un gran palau i que et diguen que hi són els banys. I així és. Si no fos pels cartells de l’entrada, seria difícil imaginar que l’edifici té al soterrani un tresor del passat que s’ha conservat perfectament.

El palau del que parle és el de Villadonpardo, del segle XVI, que a més a més dels banys àrabs, acull el museu d’arts i costums populars i el museu internacional d’art naïf. Cal afegir que l’entrada és debades.


Estic expectant per veure els banys dels que diuen són els millor conservats d’Europa i nord Africa.


Entrem. El primer tram caminem sobre una passarel·la de vidre transparent i veiem sota els nostres peus restos dels banys àrabs.


Fem el recorregut sala a sala. En les primeres de l’entrada, hi ha expositor amb monedes, rajols, gerres… Els banys àrabs són els més grans que actualment es poden visitar en Espanya.


És un lloc màgic. Les voltes cobreixen les sales com abraçant el lloc, i la quasi foscor que ens envolta dona un aura de misteri. Les estrelles del sostre són els únics focus de llum. Quantes converses haurant escoltat. Quants secrets! Els banys es construïren amb els regnes taifes i diuen els experts que tal volta sobre el que serien unes termes romanes.

 I la gran transformació arribà al segle XV quan el comte de Villardompardo, Fernando Torres y Portugal, virrei de Perú construí el seu palau. El banys quedaren ocults al soterrani, fins que a principi del segle XX, quan s’inspeccionà el palau per incloure’l al catàleg monumental de Jaen, es va fer el descobriment amagat durant tants anys. Aleshores es declarà monument nacional.


Algunes parets conserven les pintures originals.


Els banys eren els llocs on acudia la gent per tenir cura del cos i de l’esperit. I també era lloc de trobada en el que homes, dones i xiquets, en  horaris diferents, conversaven i discutien sobre diversos  afers.

Però el que més bocabada és la sala en la que estan les estrelles als sostre., és la que més m'agrada. Mire les estrelles i la llum que donen. Veig que no en tots els lloc és igual. Pose atenció. Curiosament hi ha de dos tipus, unes estrelles proporcionen llum artificial perquè el palau està construït damunt i no donen a l’exterior i altres en canvi, entra llum solar i es nota la diferència..fins i tot es veu a través de les estrelles el que hi ha fora…


L’ultima sala és la més gran. El que en els seus orígens servia per als banys, segles més tard servia per conservar les pells dels animals. I es que després de la conquesta cristina continuaren  l’ús  fins el segle XV que passaren a servir per treballar les pells: assecar-les, curtirles, tintar-les... 


Eixim dels banys àrabs, passant de nou per les sales que hem vist entrant. 


I tot seguit veiem el museu d’art naïf que és curiós i especialment bonic, però no ens deixen fer fotos, ni de les sales expositives ni de l’edifici. 

Sortosament dels banys si que ens han deixat fer-ne. El palau a més  a més s’utilitzà com Banc de la Corona i a finals del segle XVIII i fou hospici de dones fins l'any 1970. Té un pati central quadrat que connecta amb les estances del palau.


En la segona planta hi ha una terrassa amb unes bones vistes de la capital. Un lloc que no s’ha de deixar de visitar. 


Veiem les cases baixes..i allà dalt de tot...el castell de Santa Catalina construït sobre el que fou fortalesa àrab... un castell  que fou residència del governador de la ciutat durant les èpoques dels emirats i califals. En temps passat era molt important.


La veritat és que em quede amb ganes de veure més de Jaén...amb temps per davant haguera pujat al castell per veure el pati d’armes i les torres...i la presó...haguera entrat, a veure per dins el parador de turisme que està al costat...

I haguera visitat altres monuments...com l’església de la Magdalena, la mes antiga de Jaen, la de San Juan... i la de  San Ildefonso… o altres carrers com els del barri jueu... M’ha faltat temps...però em console pensant que el que he vist m'ha agradat molt.

 

QUADERN DE VIATGE, JAEN i PROVINCIA, primavera 2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada