Pàgines

diumenge, 14 de novembre del 2021

DESCOBRINT POLÒNIA

Que bonica Polònia! el país dels slotis i no euros, el país de la polca, el país dels carruatges, el país de Chopin...  

Si no coneixes el país, entra en cada link i descobriràs unes ciutats i paisatges que t’agradaran. A mi em captivaren.


El meu trajecte començà en Cracòvia i abans de passejar per la ciutat vaig anar a veure el cap de concentració i extermini d’AUSCHWITZ-BIRKENAU, que em posà els pèls de punta. Està prop de Cracòvia. 

Entrar al camp d’extermini i el de concentració, és recórrer el museu de l’horror que suposà l’extermini sistemàtic. Per a que no torne a passar tanta barbàrie, hi queden estes fàbriques de matar que demostren el fet vergonyós al que pot arribar la raça humana.  I és Patrimoni de la Humanitat per UNESCO des de 1979. Hui en dia el visiten molts turistes d’arreu del món i sobre tot la comunitat jueva que hi van per recordar els avantpassats exterminats.


Després vaig visitar les mines de sal, que em deixaren amb la boca oberta. Tot fet amb sal! S’obriren al públic per primera vegada al segle XV i actualment és un dels principals reclams turístics de Polònia. I ho val. Són patrimoni de la Humanitat des de 1978.


La ciutat de Cracòvia té un encis especial: la plaça vella, la colina de Wawel, el barri jueu, i la resta de carrers i places. És la segona ciutat de Polònia, considerada capital pel patrimoni històric que guarda, i la més visitada per l’ambient que barreja oci i cultura alhora. El centre històric quasi no va patir desperfectes després de la guerra així que el podem veure exactament com era, restaurat, clar és,  però són els  mateixos edificis. La part principal és la plaça vella,  la del mercat, que té el valor de ser la més gran medieval d’Europa. Hi està la catedral de Santa Maria, la Lonja de paños, que està situada al bell mig de la plaça, la torre de l’ajuntament i menuda però visible està  l'església de san Adalberto, d’origen romànic. I tot envoltat de festa i ambient!

Una vegada vista la plaça vella, cal visitar els voltants i també altres parts de la ciutat. Es pot fer un passeig des de la plaça fins a la Barbacana.

Podem anar a la colina de Wawel on està el castell i la catedral... i anem envoltats per la llegenda del drac.

I tambè podem visitar  el barri jueu que especialment m’agradà. És un goig passejar pels carrers del barri jueu, tradició i moda s’ajunten... i esborrona veure part del mur del gueto, té forma de làpida perquè dins era com soterrar-se en vida.

Eixim de la ciutat de Cracòvia i fem un recorregut en bus pel país. Parem a Wroclau-Breslavia. Entre gnòmons que eixien al nostre pas, vaig descobrir una ciutat molt acollidora amb una plaça preciosa on conviu el passat i la modernitat.

I després a Poznan. Que bonica és la plaça vella de Poznan per la nit! Sembla escenari d’un conte infantil, imaginava que d’alguna façana eixiria algun personatge conegut… era pels colors, pels llums... per la grandària tan menuda…tot el conjunt m’agradà.

També anàrem a Torun, ciutat Patrimoni de la Humanitat per  Unesco en 1997 que manté carrers intactes des de fa 700 anys, és el bressol de Copèrnic, símbol i imatge de la ciutat.

I ja al Bàltic visitàrem Gdansk. Tinc escrit tant! Ipart, IIpart i IIIpart

És una ciutat elegant, bressol de l’àmbar que en èpoques passades donà prosperitat, i bressol de les revoltes més recents que canviaren el panorama polític i social en molts països d’Europa. La ciutat és un maremàgnum de colors i d'olors, de sabors i de gent. Gdansk també es coneguda per crear-s’hi el sindicat Solidaridad.

Quina ciutat més bonica!


Molt a prop està Sopot. Ah el Bàltic...! I quin aire s’hi respira... tanque els ulls i encara crec sentir l’agradable brisa. Sopot és una ciutat balneari que va ser descoberta  al segle XIX per les propietat curatives. Al moll hi ha un  pont de fusta  que és el més llarg d’Europa i un dels més llargs del món, donat que s’endinsa al mar 500 metres. Sorprèn per gran, per ample.


Seguírem el trajecte i paràrem al castell MalborkUna gran fortalesa teutònica testimoni del passat i de la història, la fortalesa més gran d’Europa.

I acabem el viatge en VARSOVIA, des d’on agafen el vol de tornada. És  una ciutat preciosa que em va encisa. Tornaré. Tambè vaig escriure molt explicant com és i el que em va fer sentir: Ipart, IIpart, IIIpart, IV part i Vpart.

Hi ha unes places precioses. En una d’elles, una sirena recorda la creació de la ciutat per dos germans pescadors anomenats Wars i Sawa, nom en polonès de Varsòvia, perquè la sirena els ordenà fundar la ciutat vora el riu. L’altra plaça, la del Castell,  és triangular. Hi ha trams per fer bonics passejos com el del Camí Reial, i també trobem edificis moderns es barregen amb antics, estils variats, l’era soviètica va deixar petjada important, així ho demostra El Palau de la cultura. I també per fer memòria històrica, cal visitar  el gueto de Varsòvia. M’esgarrifa, m’impacta.



REFLEXIONS POSTERIORS de POLÒNIA, estiu 2016



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada