Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 27 de maig del 2017

NORUEGA: BAIXANT CAP A TRONDHEIM

Per moltes raons Noruega mereix ser visitada, però no una vegada solament... el país és gran, aconselle arribar fins al Cap Nord, és una meravella observar la nit blanca.



En este viatge per Noruega que iniciàrem al sud del país, hem passat per fiords i cascades, hem trepitjat paisatges de tundra, hem vist petjades prehistòriques, ens hem creuat amb rens per la carretera i hem vist com assequen els salmons a l’aire. Anàvem cap al Cap Nord on hem pogut observat un fabulós espectable que mai oblidarem. Després ja hem anat de baixada cap a Tromso per mar i hem visitat illes

Ara seguim baixant cap al sud, anem a Trondheim. El viatge per Noruega s’acaba i dóna pesar, però no cal entristir-nos, encara ens queden meravelles per veure. Els rius salmoners són un dels atractius i al final del viatge veurem els salmons remuntar els rius perfectament.

La primera parada que fem és a Bodo, hi hem anat després d’un trajecte de 4 hores amb vaixell. Bodo es un centre important de conservació i envasat de peix. ES una ciutat reconstruïda després del segona guerra mundial. Es també anomenada la capital de les àguiles marines, perquè en concentra la major gran quantitat del món d’este tipus d’àguiles de cua blanca. La ciutat ofereix moltes atraccions d’esport d’aventura i visites a paratges naturals.

Bodo

A prop parem a Salstraumen, que és la corrent d’aigua amb major volum de líquid que va per un canal, connecta dos fiords a traves d’un canal de 3 metres de longitud. Es veu 4 vegades al dia, i millor quan hi ha lluna plena o nova, nosaltres ho veiem a les 19h 15’ i els molins formen sanefes que decoren l’aigua. És com admirar un quadre en moviment, amb vida.

Salstraumen


Una vegada deixem Bodo, entrem en altra àrea noruega, donat que Bodo és l’ultima abans de creuar el cercle polar. És on anem tot seguit, és el  lloc on necessàriament s’ha de parar: el punt concret per on passa el Cercle Polar Àrtic, és emocionant pensar que estàs travessat un paral·lel de la Terra, una de les línees imaginaries...o tal volta després de tanta expectació,  sincerament, quede un poc decebuda perquè em sembla un muntatge turístic ben preparat.



Cerce polar àrtic

Després volem anar a una glacera, la glacera Svartisen  i per anar-hi travessem un llac d’aigües molt tranquil·les. La glacera és una experiència que requereix capítol a banda perquè hi ha molt que contar i mostrar.

Glacera Svartisen.


I després anem a Mo i Rana, que és un centre miner, hi parem per passar la nit i és poc el que visitem.
El viatge s’acaba, cada dia que passa queda menys. Parem a la cascada Laksforsen  on s’hi veien perfectament els salmons remuntar direcció al riu, és tot un espectable, van a desovar i tornen al lloc on van néixer.  A Noruega hi ha més de 40 rius salmoners. Els rius noruecs són el principal llit de desove del salmó atlàntic. Hi ha salmons enormes, entre 15 i 21 quilograms. M’agrada molt el salmó i no només veure’l.




I acabem en Trondheim, una ciutat que té més de 1000 anys d’antiguitat. Generalment el turisme la considera lloc de pas, perquè hi ha tant a noruega per a visitar! Tanmateix és una ciutat amb encant. I a més a més és la tercera més gran del país i centre universitari. La catedral de Nidaros va ser  construïda al segle XI i restaurada al XIX. Nidaros és un dels noms més antics De Trondheim i esta catedrals es la principals de noruega, construïda sobre la tomba de san Olav, rei noruec i sant patró del país. És centre de peregrinatge per als luterans noruecs, com una catedral de Santiago però noruega, donat que hi ha una series de camins que conflueixen a la ciutat.



Fem un passeig sense rumb i sense presses, arribem al palau Arquebisbal que és el monument secular més antic de tota escandinavia  i data de la segona meitat del segle XII.

Però el que més m’agradà és observar les cases i magatzems de fusta  antigues  i de mil colors, ho fem  del  pont també de fusta Gamle Bibro, el mes característic de la ciutat que està sobre els riu Nydelven i data de 1681 un dels testimonis més antics que conserva la ciutat.




Cases de fusta des del pont més carateristic de la ciutat.

Volem completar la visita mirant les cases de fusta que formen una panoràmica preciosa de més a prop, i ens endinsem per la part de darrere  on descobrim un barri antic perfectament conservat, es l’anomenen Bakklandet.

I just metre nosaltres hi som trobem un grup d’actors vestits com si hagueren eixit de l’època passada dels segle XVIII. Sembla que hem entat a una màquina del temps i ens hem transportat al segle quan este barri tenia plena vida i activitat. Els actors ens ho fan creure, nosaltres nomes li hem posat un poc d’imaginació.

Les cases de fusta del barri antic.


QUADERN DE VIATGE, CAP NORD , estiu 1999

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada