Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dilluns, 16 de setembre del 2019

ROMANIA: El museu de la fusta de CAMPULUNG MOLDOVENESC

El museu de la fusta de Campulung és la prova de la importància  d’esta matèria prima al passat, hi havia molta i la feien servir per a tot.



A Campulung Moldovenesc fem parada per a dinar, però aprofitem per visitar el museu de la fusta, un museu que  cada dia és més conegut perquè cada dia Romania rep més visitants.

Abans d’arribar al museu passem per davant d’una església molt gran i cridanera, la torre mesura 38 metres. És l’església de l’Assumpció construïda l’any 1913 i està just en la carretera que va de Suceava a Vatra Dornei. Tardaren 6 anys en construir-la i està feta amb rajola i pedra, les teules són escates multicolors i és just este detall el que crida l’atenció.



El museu de la fusta està situat a un edifici vell i algunes de les dependències on estan exposats tots els objectes són menudes, però tan se val, ens fem idea de la importància de la fusta en esta zona.



Des que hem iniciat ruta pel país ens estem adonant de l’activitat artesanal que perviu a Romania.  Que continue així, és molta la diferència entre el que es fa  a mà o a màquina.  Es pinten ous a Bucovina després de buidar-los seguint un procés minuciós, les monges dediquen molt de temps a tasques artesanals... hi ha una zona on es treballa la ceràmica negra... estos són uns exemples entre molts.

En el museu de Campulung entenem la importància  de la fusta al passat: servia per a tot.



Al llarg del viatge he vist  objectes turístics molt bonics fets amb esta matèria prima. Em van agradar els sitiets per a protegir les taules a l’hora de posar les cassoles calentes. Són  elements pràctics però com alhora són com obres d’art, una vegada en casa no els use com sitiet perquè son massa bonics i no vull que es facen malbé.




També  hi ha elements religiosos de fusta com la creu típica que es la que es posa als camins per a orar i que en molts monestirs hem vist a l’entrada. I m’han cridat l’atenció joguines per als més menuts i llapis que simulen un tronquets... La fusta és un material que en tot el país tenen  a l’abast i saben tallar per a fer de tot.

Anem de sala a sala, no perdem detall... hi ha molt on mirar. Escoltem les explicacions que ens conten les peculiaritats de cada objecte. És molt interessant.




Visitar el museu és descobrir la quantitat d’usos de la fusta en esta zona on hi ha tanta,  perquè les muntanyes dels Carpats les tenen només eixir a la porta de casa.




L’última part del museu és una sala dedicada als artistes actuals i els dissenys dels objectes i mobles  que veiem són moderns. Estos objectes i escultures formen ja part de la història i mostra l’evolució artística: actualment la fusta ja no s’utilitza tant per al dia a dia però si es fan escultures per a la decoració mobiliaria.



El museu té un pati on hi ha un parell de cases tradicionals, semblants a les del museu de l’aldea que hem vist a Suceava. Fem una ràpida mirada.


I el viatge continua...

QUADERN DE  VIATGE, ROMANIA, estiu 2018


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada