Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 21 de setembre del 2019

MALÀGA- I PART: L’ALCASSABA i EL TEATRE ROMÀ

I de Màlaga destaca la imponent Alcassaba. No podem anar-nos-en de la ciutat sense visitar-la.



Tenia pendent conèixer la ciutat de Màlaga i ja ho he fet. Per la província vaig estar fa temps, recorde amb bon sabor de boca el Torcal d’Antequera, per on vaig caminar admirant el singular paisatge que amaga i també la bella ciutat de Ronda. Sé que la província de Màlaga té molt més.

Cert que m’abellia conèixer la ciutat. L’excusa ha estat anar a trepitjar el “Caminito del rey” i com està a la província, ha vingut bé aprofitar i fer estada en Màlaga.

De Màlaga destaca la llum, fins i tot en dies que el sol no ix. Té molta claredat, i això implica alegria. M’agrada, i més quan s’ajunta al caràcter rialler andalús.

Vinc a Màlaga expectant, amb gana de descobrir la ciutat. L’edifici que em sorprèn a primer colp de vista és l’Alcassaba, és imponent.

Màlaga convida a trepitjar-la, perquè té la grandària justa per veure tot el que és important a peu i no cansar. Nosaltres iniciem el trajecte cap a l’Alcassaba en un parc, molt a prop de l’Ajuntament i parem l’atenció en unes roses precioses. És el jardí de Pedro Luis Alfonso on està l’estàtua del Biznaguero, o el que és el mateix, el venedor de gesmil. Representa un dels oficis típics de la ciutat.





Des del jardí tenim vistes a l’Alcassaba i cap allà anem.



Un breu passeig en du front a l’Alcassaba i al teatre romà que està integrat a la ciutat, com un element més. Hi tenim la petjada romana convivint amb la modernitat. El teatre és símbol del que va suposar romà en Hispania.


Al centre d’interpretació que està just al costat, s’explica esta importància i els costums i vida de l’època.  El teatre es va construir en temps d’August al segle I després de Crist i va mantenir l’ús fis el segle III.

Malauradament molts elements com les columnes o seients van ser reutilitzats per a la construcció de l’Alcassaba. Es va descobrir l’any 1951 després d’haver estat amagat durant anys per edificacions damunt. Amb la restauració s’ha recuperat com era originàriament i actualment ofereix espectacles.




Junt al teatre hi ha una piràmide de cristall, com la del Louvre però a xicoteta escala. Té tres metres d’altura i 16 metres quadrats.  La finalitat és per a que els vianants puguen veure els restos arqueològics que hi ha al subsòl. La piràmide alhora aporta llum natural a la part subterrània.

     

Visitem  l’Alcassaba o ciutadella, que es troba situada en el cim del Mont Gibraltaro. Este palau fortalesa dels governants musulmans de la ciutat va ser construïda entre 1057 i 1063, segons els historiadors musulmans, a instàncies del rei de taifes bereber de Granada Badis. És una joia arquitectònica.

Anem seguint el camí indicat. Trobem una porta d’entrada anomenada Torre de la Boveda Vaida, després la porta de les columnes.




 Seguim endavant fins arribar a la torre de Cristo. I arribem al pati d’armes, seguim admirant jardins i patis on s’ajunta bellesa i aigua.




Hem estat pujant i les vistes al mar són boniques.




Estem en lloc fortificat, es veuen els grossos murs. Des d’aci veiem l’accés lateral a la fortalessa en zigui zaga que molta gent fa per pujar.





En la seua construcció s’utilitzaren columnes i capitells del teatre romà que hi ha al costat. Després arribaren a Màlaga els almoràvits i els almohades i al capdavall  ja passà a ser regne Nazari. De tots hi ha vestigis, mostres arqueològiques que han tret a la llum en les diverses restauracions. 




És edifici de defensa però amb la bellesa de palau àrab. Acabem la vista en els jardins i les dependències del palau.





 El millor de l’Alcasser és la situació privilegiada dominant tota la ciutat i el mar. Ara les vises encara són millors.



L’Alcasser està junt al castell defensiu àrab, estan units per un corredor resguardat per les muralles anomenat  La Coracha. El castell va ser residència dels Reis Catòlics després que l’assetiaren l’any 1487. Va ser construït al segle XIV per acollir a les tropes i protegir l’alcasser. Així que a pocs metres distància uns dels altres s’hi pot veure la unió de les cultures la romana, àrab i renaixentista.

Continuem la visita de Màlaga  combinant monuments i processons, combinant passeig i vinets, risses i bona harmonia...  tot ho explique en altre apartat diferent, en este em quedaria a mitges. Com la ciutat no és molt gran uns dies és suficient per a una primera mirada, encara que un d’ells l’hem dedicat a fer el caminito del rey. M’agrada Màlaga. Tota la ciutat. Màlaga és alegria, segur que torne altra vegada...


 QUADERN DE VIATGE, MÀLAGA, primavera 2019


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada