Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 22 de juny del 2024

RESSENYA LITERÀRIA: MI LUGAR EN EL MUNDO ERES TÚ

 


MI LUGAR EN EL MUNDO ERES TÚ

Màxim Huerta

 

“Mi lugar en el mundo eres tú” és un llibre de viatges i de records, és un llibre de sentiments, els que obertament expressa l’autor Màxim Huerta. El llibre és una joia. Només cal fullejar-lo per saber-ho. No exagere, és una joia en format llibre que té molts privilegis. 

Per què? Doncs, primer el privilegi de tindre una edició tan curada que és el somni de qualsevol escriptor. Tanta delicadesa en la forma el converteix en un llibre realment bonic. Bonic, mires per on el mires. Són les tapes dures de l’enquadernació, la portada roja cridanera i alhora senzilla o el paper de qualitat... són les fotografies i il·lustracions a color...Són els mil detalls diferenciadors de la resta de les publicacions: hi ha canvis de lletres i de grandària,  i canvi de colors en la impressió, hi ha elements que no són usuals veure en llibres. Perquè a més de fotos i dibuixos hi ha bitllets d’avió o tiquets de les cafeteries com elements inserits entre el text i que el fan peculiar i únic perquè mostren viatges reals i únics, fets per Màxim.

L’edició curada es veu també en el text, distribuït  en pàgines amb molt d’espai lliure al voltant. M’agrada que les frases “respiren” en pàgines que no estan plenes. L’espai buit guanya terreny en la cada fulla i és una concessió que costa diners, perquè el paper està car. És el que diuen els editors que publiquen llibres amb lletres menudes per no gastar tant de material.

En segon lloc considere que Huertas ha tingut el privilegi d’escriure sense censures només les que ell mateix s’ha pogut posar. Ha escrit amb valentia. Poca gent es despulla de manera tan evident. Destapa els seus somnis confusos, els sentiments de nostàlgia, desamor i enyor... la por, els desitjos, els errors i el dolor. Tot dona al text un aire de tristor. Però les ciutats que mostra, els racons tan encisadors, compensen l’aura melancòlica del text i la converteix en altre sensació diferent: per a qui coneix el lloc que mostra o descriu, segurament la melancolia passa a ser record agradable o divertit, que es gaudeix de nou, per a qui no, els despertarà ganes d’anar-hi.

M’agrada el tema viatger, llegir sobre llocs coneguts o desconeguts m’atrau i m’agrada la prosa poètica que empra Màxim Huerta per mostrar les seues “fugides” carregades d’estima.  No comparteix el que diu que cada viatge és una fugida, perquè per a mi no ho és. Però és cert que viatjar és molt personal i la manera de fer-ho o sentir-ho també. Personalment m’agrada el que m’envolta, el que tinc i on visc i el meus viatges tenen altra finalitat, tal volta en lloc de fugir podria millor dir-se que ho faig per desconnectar i especialment per aprendre perquè m’ompli de goig conèixer i empassar-me d’altres realitats. Com dic, cada persona té les seues motivacions per viatjar, com per escriure, però pense que al capdavall molts coincidim perquè per exemple, Màxim viatja per fugir però també aprèn. Viatjant pren consciència de qui és i aprèn a conèixer-se un poc més.

Podria dir-se que el llibre té un poc de guia de viatge i de tant en tant Màxim aconsella sobre carrers i racons de París, Roma, Brussel·les, Venècia, Porto, Londres, Praga, la havana…Per exemple diu que el millor en una ciutat és deixar-se portar…perdre’s…i és un bon consell: cal perdre’s per reprendre de nou el camí. També en eixa guia de viatge inclou dos capítols especial un escrit mirant el cel i altre el cor.

És pot dir també que és un llibre cuit a foc lent. Per eixa edició tan mimada i pel text que Màxim ha anat recopilant viatge rere viatge. És un llibre al qual se li ha dedicat molt de temps i em recorda als àlbums de fotos tan personals que alguns hem fet o fem en els que queden enganxats i escrits els que han estat instants irrepetibles.

M’agraden les cites pròpies de l’autor i les que agafa prestades d’altres escriptors  o pensadors. Són reflexions que conviden a viatjar i a viure a seguir el camí o reprendre’n altre de nou…són expressions del pensament jugant amb el llenguatge, jugant amb la musicalitat de les paraules. A mi també m’agrada escriure’n quan viatge, perquè com Màxim, sempre escric notes de les sensacions que els llocs em desperten.  

Amb este llibre trobem un Màxim proper, diuen qui el coneix que sempre ho és. Fa ganes de tindre una conversa amb ell, cara a cara, per parlar d’eixos llocs del món que coneix, o de literatura o de la vida aprofitada i de la que no. Tal volta un dia vaja a la seua llibreria de Buñol Doña Leo i xarrem.

Definitivament el recomane.  És  un llibre per tindre a la mà en una prestatgeria a la vista i així rellegir de tant en tant. Fàcil de llegir, en acabar-lo el lector vol mes…. Es va publicar en 2016, i ara em pregunte, per a quan una segona part? Estos llibres “delicatessen” deurien ser més freqüents en el món editorial. Llegiu-lo, gaudiu-lo i jutgeu.

 

 

dilluns, 17 de juny del 2024

ÀVILA: breu passeig “del grande al chico”

Les ciutats canvien amb el pas del temps, i també  semblen diferents segons la climatologia…per la qual cosa s’han de visitar moltes vegades i així veure-les a través de moltes mirades.



En Àvila vaig estar una setmana fa molts anys, en 1999. Ufff...estic parlant del  segle passat! I és que, el meu esperit viatger ve de fa temps, començà sent molt joveneta. Aquell va ser un viatge mot desitjat, volia descobrir  el que amaguen les muralles.

Vaig tornar a Àvila en 2016, però només unes hores, de camí a Salamanca...La part del casc antic intramurs, les esglésies d’extramurs i les muralles són patrimoni Unesco des de 1985 i el conjunt mereix moltes visites.

…i hui he tornat també en una estada "llamp", vull dir ràpida, fugaç...només d'un matí, per recordar de nou la ciutat i els seus símbols o protagonistes: les muralles i  santa Teresa. Que, ja poden passar els anys... sempre seran icones d’Àvila i les que representen la ciutat.



És  una "visita llamp" i justament llamps és el que escoltem de tant en tant perquè el bon oratge no ens acompanya: trona, plou i fa sol…núvols negres i cel blau.... és el que hi ha...

Primer parem en 4 postes i per sort els núvols no han decidit descarregar l’aigua que guarden… Millor així, ara predomina el cel clar i aprofitem el raigs de sol. 4 postes està en la carretera de Salamanca i són quatre columnes dòriques que cobreixen una creu.

L’origen no està clar. Hi ha historiadors que diuen que està construït sobre un antic temple romà mentre que altres afirmen que es construí per rememorar el lloc en el qual l’oncle de Teresa de Jesús trobà a la santa i al germà Rodrigo fugint del martiri dels moros.

El que resulta unànime és que es veu una bonica estampa. És un mirador únic de la ciutat, de la muralla, del riu Adaja...El cartell d’Àvila de davant, no estava les altres vegades que vaig vindre...és el lloc idoni per fotografiar.

Però cal fer-ho ràpid. Ai l’oratge! La cosa canvia minuts després…Ja en la ciutat,  veiem les muralles a través d’una cortina d’aigua. Els temps està juganer. Tan se val, deixarem que jugue. No tenim més remei. A més, la pluja no impedeix que les muralles ens bocabaden. Sempre ho aconsegueixen, la primera... la segona... i totes les vegades que es contemplen. Tenen més de 2 quilometres de longitud i s’erigiren al segle XI.

Plou i fa sol…un sol provisional…som conscients que hui mana la pluja. Encara estem en extramurs. Passem per davant de la basílica de sant Vicente…Que gran!. Per dimensions sembla una catedral. La construcció s’inicià al segle XI, posteriorment a la muralla  i després d’una interrupció en la construcció s’enllestí a principi del segle XVI.


En realitat el breu passeig que ens dona temps a fer  va de la plaça de Santa Teresa o  “del mercado grande” a la plaça “del mercado chico”, on està l’ajuntament, “del grande al chico” com he posat al títol. En un extrem té  una de les nou portes de la muralla i a l’altre extrem està la primera parròquia d’Avila, San Pedro. Recorde que la plaça gran, la primera vegada que vaig vindre,  tenia altre aspecte: estava plena de cotxes. Ara m’agrada més perquè es veu tot l’espai. Bo, tot no, perquè hui hi ha muntada  una fira de llibre antic.

Entre a l’esglesia per una de les tres portes romàniques que té per accedir-hi.  Te tres naus i planta de creu llatina. Davant l’església destaca una gran rosassa, i a la plaça, està l’escultura de santa Teresa coneguda com ”La Palomilla” que mira cap la muralla.

Jo faig com la santa, per a mi, el punt d’atracció constant són les muralles i la imponent porta de l’Alcasser amb els dos torreons de més de vint metres units a traves d’un arc semicircular. El nom és perquè fins l’any 1927 darrere estava l’alcasser que fou destruït per alçar altre edifici. Esta porta va ser  la primera que s’hi va en construir junt a la de san Vicent i conserva l’estil romànic. L’aspecte actual data de la reconstrucció que va fer Felip II en 1596.

Ens apropem a la porta de l'Alcasser per seguir el breu passeig per la ciutat. En un lateral, veig un bust que en els altres ocasions no estava. El de la reina Isabel I de Castella, inaugurat en 2019, coincidint amb els 550 aniversari del casament dels reis catòlics que propiciaren la unitat territorial d’Espanya . Els d’Àvila  estan enorgullits que la reina nasquera en la província i la qualifiquen com la més poderosa que ha existit en la humanitat, que ha portat endavant tasques politiques importants i ha estat model de reina, mare i dona. La vinculació de la reina amb Àvila i la província va ser molt estreta, primer pel naixement en Madrigal de las Altas Torres, després pel trasllat a Arévalo, llocs on retornà en nombroses ocasions. A Àvila també arribà buscant tranquil·litat en moments convulsos.  La ciutat visqué l’època daurada durant el regnat dels reis catòlics i gran part del patrimoni artístic data de finals del segle XV i principis del XVI,  proposat o sufragat per la Corona. És com un joc passejar pels carrers i anar observant façanes d’edificis per descobrir el gòtic isabelí amb  les característiques boles de pedra en cantons, cornises o arcs. El monument més relacionat amb el reis es el monestir de Santo Tomàs. La corona aportà molts fondos per a enllestir-lo. En l’església  seria enterrat el fill Juan.


Traspassem la porta per veure el que hi ha intramurs...encara que veure, el que es diu veure...res s’hi pot fer amb tanta aigua...

Plou  a mars i caminem amb dificultat, paraigües  en mà, i  sé que estem passant per davant d’esglésies i palaus…però els ulls els tenim atents on posem els peus. Parem sota les porxades de la plaça “del mercado chico” on està l’ajuntament i l’església romànica de san Juan on fou batejada Teresa de Jesús.

I després parem davant la primera catedral gòtica d’Espanya, que té aspecte de fortalesa..A la façana principal se superposen elements gòtics i barrocs. Encara que no tenim molt de temps voldríem entrar-hi, tanmateix  no ho fem perquè pagar 8 euros per estar mitja hora no compensa. La majoria d’entrades a catedrals en Espanya oscil·len entre 7 i 13 euros...No penseu que és un preu massa elevat? I no penseu que haurien de fer pagar només als estrangers? O al menys,  tarifes més reduïdes als espanyols…i ja sé que el patrimoni costa de mantenir…ja ho sé…però posant eixos preus elevats l’únic que es fa, es posar una barrera a la cultura i comporta que molta gent desconegui el patrimoni nacional. Jo, a la catedral,  vaig entrar la primera vegada que vaig vindre a Àvila. Anava amb més temps i vaig poder passar una bona estona admirant l’interior. Recorde que em cridà l’atenció la pedra amb tonalitats rogenques amb la qual va ser construïda. Visitàrem el claustre i m’agradà, com en la majoria de claustres religiosos, s’hi respirava pau i tranquil·litat. I l’àbsida de la catedral s’alça com una torre més de la muralla.

Alguns minuts la pluja ha parat deixant pas al sol…un sol amenaçant que no tardarà en desaparèixer... És època de nius i cigonyes, quin gust contemplar-les...amb esta bonica imatge em quede...

Eixint de la ciutat, passem per davant del monestir de l’Encarnació, monument nacional des de 1983, que ja vaig visitar en 1999,  es on santa Teresa visqué durant 30 anys, des de 1535 fins a 1574. El monestir es fundà en 1478 en l’interior de la muralla i fou a principis del segle XVI quan es traslladà als afores en  terrenys adquirits al l’ajuntament que anteriorment eren cementeri jueu.

Sempre procure veure part positiva a tot. I d’esta curta estada a la ciutat de les muralles i de Teresa de Jesús, també. Hui he vist altra Àvila perquè el cel, el sol i la pluja li ha donat un aire diferent. Quan torne ho faré amb temps, tinc ganes de pujar a les muralles i fer tot el recorregut visitable. Hem d’agrair el fet  que al segle XIX les muralles no s’enderrocaren com era costum fer-ho en totes les ciutats europees donat que es considerava que frenaven l’expansió urbana. Fou un encert per part de l’ajuntament d’aleshores que rebutjara la proposta  i que apostara per la conservació i restauració. 

Així que fins prompte Avila…tinc pendent observar millor la ciutat des de les altures.

QUADERN DE VIATGE, CIUTATS DE CASTELLA i RUTA ISABEL LA CATÒLICA, PRIMAVERA 2024

 


dimarts, 11 de juny del 2024

CONVENT DE SAN XOAN DE POIO: PONTEVEDRA, Rias Baixas, (Galicia).

Sabies que al monestir de Poio està la patrona de la morriña?I sabies que hi pots recórrer el camí de Santiago sense eixir del claustre?

El convent de San Joan de Poio, mosteiro de San Xoán de Poio, prop de Combarro i de Pontevedra, és un dels màxims exponents de l’arquitectura de la comarca, tan per antiguitat com per l’estat de conservació i valor artístic. En realitat es tracta de dos monestirs, l’antic convent benedictí amb l’església i els dos claustres amb altres dependencies,  i el modern ocupat per una comunitat de mercedaris que és actualment hostatgeria i que no visitem perquè el que ens interessa és l’antic.


L’antic monestir fou declarat monument històric artístic en 1970. La tradició diu que la primera seu fou fundada per  Fructuoso de Braga, sota l’ordre benedictina  en el segle VII. Tres segles després  Bermudo III de León el traslladaria a l’actual emplaçament. La riquesa  li arribà des del segle X per privilegis reals i nobiliaris. Hi arribà a establir-se en 1548 fins i tot,  un reconegut Col·legi Major de teologia. En 1890 arribaren els mercedaris i s’hi instal·laren.

Primer entrem a una sala per veure un interessant audiovisual. En eixir passem per  l’escala principal que crida l’atenció. És barroca del segle XVIII, no té arcs ni columnes de recolzament. La columna que hi ha es posterior, de 1924. Fa 20 anys vaig visitar el monestir  i recorde que m’agradà, conserve algunes poques fotos. Esta vegada en faré més, per poder recordar amb més detall quan torne a casa. Perquè mirant les fotos de vegades es troben detalls que en un primer moment passen desapercebuts…ho sé perquè m’ha passat en altres llocs. Per això m’agrada la fotografia perquè m’ajuda a completar el relat escrit del que he vist.

En el convent destaquen els dos claustres. Primer veiem el claustre processional de finals del segle XVI, d’estil renaixentista amb voltes estrellades i arcs de mig punt. És el principal que dona accés a les sales del monestir. S’hi respira pau. Enmig hi ha una font barroca de la que eix aigua del monte Castrove que arriba mitjançant canonades de pedra des de dos quilometres de lluny.

Després veiem el claustre  dels cruzeiros, dels tarongers o de la Portería, construït en la primera meitat del segle XVIII. Té dos plantes. Enmig hi ha un cruzeiro, però just és el que menys es mira quan hi estem.

I és que inevitablement la mirada se’ns va a les parets laterals perquè hi ha un gegantesc mosaic representant el camí de Santiago francès: des de Roncesvalles fins a Santiago. Hi estan les principals ciutats i monuments junt a personatges històrics, fauna i també signes de zodíac. És un dissenys de l’artista txec Antoine Machourek, (1913-1991), i fet en l’escola de mosaics del monestir entre 1998 i 1992. Escola que fundà Machoureck en 1960. Realment bocabada. Els mosaics cobreixen 80 metres de llarg per 2’60 d’alt ocupant uns 200m2. S’usaren unes 5000 pedres per metre quadrat, el qual significa que en foren més d’un milió en total.


En la mateixa etapa que el claustre de la Porteria es construí l’església monàstica, s’inicià a  finals del segle XVI i al llarg tel temps que durà l’edificació s’acabà  mesclant elements barrocs i del renaixement. Es comunica amb el claustre processional. La façana l’hem vista abans d’entrar a l’edifici, amb les torres campanar i una portada amb dos parells de columnes dòriques en el cos inferior i altres dos parells de columnes corínties en el superior. Entrem-hi.

Es veu una església solida, de nau única, té unes grosses pilastres de pedra i el sostre també ho és. El paviment, de l’any 1776, servia antigament per a donar sepultura als feligresos. Es la raó per la qual estan numerades i son quadriculades. Així que caminen sobre sepultures. També les capelles i el seus retaules.



Però el que atrau més l’atenció, és el retaule de l’altar major, que és una joia del barroc gallec de l’any 1631, amb les columnes salomòniques i imatges de la Verge de la Merced, san Andrés i san Juan Bautista.


Coneixes el concepte de “morriña”? És la tristesa dels gallecs per estar allunyats de  Galicia. Doncs l’origen de la morriña, està en l’església de Poio. Hi és la tomba de Santa Trahamunda. La seua festivitat se celebra el 14 de novembre La tomba és d’estil sueva-visigòtica. Segons conta la tradició, la monja novícia Trahamunda estava en el convent de San Martin en l’illa de Tambo quan fou segrestada en un atac dels moros, tot seguit la portaren a Còrdova per unir-se a l’harem. Ella es negà a renunciar a la seua fe i a formar part del grup de dones al servei del califa i fou empresonada durant onze anys. I la soletat era dura..aixi que pensar en la seua terra l’ajudava. Tenia morriña. Diu la llegenda que el 23 de juny, vespre de san juan bautista,  demanà a deu estar en san juan de Poio per a celebrar la festa. I auxi va ser. Passà el que desitjava. Uns diuen que un  àngel li donà una branca de palma amb la qual viatjà a Galícia, altres que arribà muntada en barca. Una vegada en Poio plantà la palma en un hort i va creixer una palmera que va perdurar fins el segle XVI. Tahamunda té motius suficients per ser considerada la patrona de la “morriña”. A partir d’ara cada vegada que estiga fora de casa i enyore la meua terra, recordaré a Trahamunda, la santa que reposa en Poio.


A més a més,  es poden visitar altres sales: les antigues dependències per on els monjos feien la seus rutina diària. En una, hi ha un museu amb pintures, escultures, mosaics i una col·lecció de llibres en miniatura. És interessant.

De tots els llibres...hi ha un especialment curiós. És el llibre més xicotet del món  que conté el Pare Nostre en 7 llengües. Les seus mides són 3’5x3’5mm. Realment admirable.


I parlant de llibres…al monestir hi ha una de les millors biblioteques privades de Galicia. Segons duen els experts, és probablement la major riquesa del convent. Hi ha més de 100.00 volums i records personals del sacerdot Antonio Rey Soto que va estar vivint a convent durant molt de temps. No la visitem,  però  veiem una sala a traves d’un vidre.

En acabar la visita eixim a l’exterior. I bocabada l’hórreo. I mira que n’hem vist en Combarro! Però este és del segle XVIII, el més gran de Galicia, exactament  el de més superfície, 123,13 m2. I especifique perquè hi ha altre que és més llarg però més estret: el de Carnota en Corcubión. Però és que este de Poio...té tres files de peus! Fa pensar en la gran riquesa de l’ordre monàstica que hi residia i que el manà construir. Si necessitaven un hórreo tan gran, és perquè tenien molt que guardar dins..


I amb Poio s’acaben les visites del QUART DIA DE CREUER: Port de CombarroCombarro- remunt del riu Lérez PontevedraPontevedra- Combarro-Monestir de Poio


QUADERN DE VIATGE, mini creuer RIES BAIXES, ESTIU 2023

divendres, 7 de juny del 2024

SAN MATEU (Castelló)

Des d'esta capital històrica de la comarca del Maestrat, els comerciants de la llana exportaven fins i tot a la regió italiana de la Toscana.

Sant Mateu és una població menuda situada en una vall rica. Venim de la localitat veïna, Tirig, on hem gaudit de l’art rupestre de la zona i de camí hem vist les espectaculars oliveres mil·lenàries que donen la varietat de l’oliva Farga. L’oli que es trau de l’olivera i està molt bo. Ho comprovem a l’hora del dinar.

Abans de fer el passeig pel poble anem a l’Ermita de la Verge dels Àngels. Està a la part alta de la muntanya, a dos quilometres i mig de Sant Mateu, en un paratge preciós ple de vegetació, pins i flors autòctones. Anem per una carretera estreta i serpentejant. I costera amunt. Tenim confiança en el conductor. No hi ha més remei. Domina la situació quan trobem un cotxe de cara i quan en una de les revoltes ha de fer maniobra perquè el vehicle és massa gran.

Hem arribat. Per fi. I ja pensem en com serà l’odissea de la baixada costera avall i per la infernal carretereta. Millor no pensar-ho i gaudir del moment i del lloc. Un lloc que, per cert,  és preciós. És un conjunt arquitectònic datat als segles XVI i XVII format per església, hostatgeria, mirador i pou. Hi ha altres construccions annexes com el restaurant on dinem, que curiosament du el nom de Farga. Com he dit, el nom Farga és important en la zona, dona prestigi d’oli de qualitat. El restaurant és un lloc fet amb gust i amb molt bona cuina.


Diu la història que en este lloc al segle XV hi havia una ermita dedicada a sant Antoni Abat, fins que al segle XVI el poble de Sant Mateu volgué edificar una nova ermita dedicada a la Verge dels Àngels, que a poc a poc acabà sent una gran església barroca. Alhora s'hi construí l’hostatgeria i el campanar. En 2009 es commemorà el 425 aniversari de l’aparició de la Mare de Déu dels Àngels de Sant Mateu. El segon dissabte després de Pasqua se celebra una gran romeria en el seu honor.


Ens apropem a l’església, que està oberta.


Entrem. A principi del segle XX un incendi destruí l’interior. Anys més tard feren una imatge de la Verge amb marbre de Carrara, que fou beneïda pel papa. Durant la guerra civil la l’ermita fou saquejada i la imatge cremada, tanmateix un veí de Sant Mateu, Angel Ortí, rescatà la imatge que estava feta malbé, tota a trossos. Es restaurà per a que quedara com era i encara es poden veure les senyals de la restauració.


Hi ha un mirador amb una espectacular  vista panoràmica sobre sant Mateu, el seu terme i la comarca.


Tot seguit baixem al poble. De nou agafem les revoltes cap avall...el conductor controla la situació en tot moment. Per sort no hem trobat cap cotxe de cara. Fem un breu passeig en el qual sabem de bestreta que ens deixarem alguns elements del patrimoni per veure. Jo és la segona vegada que vinc a Sant Mateu i sé que sempre queden coses per veure i és la raó per tornar. 

Hui ens interessa especialment anar a l’església arxiprestal, per a la qual cosa ens enfilem pel carrer Historiador Betí. De lluny ja veiem la torre del campanar. Em crida l’atenció un llavador, pels colors cridaners de la façana: roig i groc. Entre, té forma rodona. Està semi cobert.


Seguim avançant. El poble és menut, actualment té uns dos mil habitants. En època medieval arribà a tindre’n 4000. Abans ja hi havia poblament, ja hem vist les pintures rupestres de la zona i també s’han trobat restes ibero romanes.

Jaume I donà Sant Mateu a l’ordre de l’Hospital en 1233. En 1274 s’atorgà  nova carta pobla i en 1315 s’hi va establir la darrera comunitat càtara al país valencià. Fou la més important fora d’Occitània. Eren més del 40% del total dels habitants. Molts eren experts en l’artesania del teler i van contribuir a que  Sant Mateu  fora de les poblacions més importants d’Europa en treballs teixits confeccionats amb llana d’ovella merina. A Sant Mateu, arribà des de Morella l’últim càtar occità. La inquisió acabà amb els càtars. En 1317 Sant mateu passa al senyoriu de l’ordre de Montesa, i la població es convertí en la capital del Maestrat montesià, lloc de residència. Fou l’època en la qual es manà construir el palau i les corts valencianes s’hi van reunir en ocasions. Durant el segle XIV Sant Mateu es transformà en un centre d’art, cultura i comerç,  ramader i artesanal, des d’on s’exportava la llana del ramat fins i tot als telers de Florència. I suposà una època esplendorosa.

Parem en l’oficina d’informació i turisme perquè és l’edifici on després d’una rehabilitació, es conserva el forn gòtic medieval construït al segle XIV, en funcionament des de 1386. Crida l’atenció també el sostre de l’edifici.


El carrer per on anem es la mostra de la riquesa del poble en el passat. Passem per davant del Palau Borrull que data del segle XV. Al segle XIX fou utilitzat coma Audiència d’assumptes criminals del partit judicial de Sant Mateu. Actualment és seu del museu municipal. Està contigu a l’ajuntament, també conegut com Cort Nova, d’estil gòtic civil valencià del segle XV. L’ajuntament i el palau estan separats pel carreró dels jueus. Hui hi ha un cartell d’obres davant però jo m’aprope i el veig. El carreró és un fragment d’una via medieval restaurada en 1992 del segle XIV. Formava part del call, actualment està tapiat però transcorria per molts carrers. Els jueus eren importants per a les transaccions  econòmiques en el negoci de la llana.


En no res estem a la plaça Major, típica medieval, antigament estava tancada i s’accedia per davall de les cases. Era un punt neuràlgic, hi ha set carrers que acaben en la plaça. I la importància de la plaça és perquè Sant Mateu era lloc d’encreuament de camins i el comerç funcionava tothora. La plaça té encant, és acollidora i transporta al passat. Enmig de la plaça està la font coronada amb una figura en bronze d’un àngel amb vestimentes  representant al patró de Sant Mateu. De planta octogonal amb reixa de ferro, és una de les més antigues: datada del 1386, reconstruïda al XVIII i restaurada al segle XIX.


Des de la plaça ja veiem l’església arxiprestal. Destaca la portada romànica del segle XIII, amb capitell llaurats en la pedra amb decoració pròpia dels monuments de l’ordre dels hospitalaris, ara s’anomenen de Malta,que estaven abans de l’orde de Montesa. .


Entrem i trobem dos trams de la nau de la primitiva església de la reconquista del segle XIII. Després ja passem a l’absís i la inacabada nau gòtica.

La primera església de repoblació, construïda en la segona meitat del segle XIII era una església de coberta de fusta sobre arcs apuntats amb la portada romànica, per on hem entrat. Es veu clarament la diferencia entre les dos parts.

La segona part s’inicia al segle XIV per un augment de la població que feia insuficient el temple antic i, per l’activitat de la ramaderia ovina i del comerç de la llana. Els comerciants de la llana foren els impulsors de la construcció, per la qual cosa se l’anomena també la catedral dels mercaders de la llana. Quatre fases constructives que inclou la torre campanar, ocuparen tot un segle. És sòbria i majestuosa. Sembla un catedral.  Bocabada l’interior ple de finestrals, hi ha figures i escuts esculpits en pedra en el capelles dels nobles comerciants de la llana que les pagaren. Durant la guerra civil es va destruir tot l’interior, però a patir de 1950 fins l’any 2005s’ha dut a terme restauracions. Tanmateix la gran tasca restauradora i re constructiva,  gràcies a la qual veiem l’església en l’estat actual, va ser gràcies al programa de “la llum de les imatges” en l’any 2005.  Un treball molt lloable.


De les capelles destaca la de Sant Clement màrtir del segle XVIII. construïda  d’estil neoclàssic per acollir les relíquies del sant que arribaren del Santa Priscil.la de Roma.


Hi ha un museu on destaquen el Lignum Crucis (s. XV), el relicari de Madonna Galina (s. XV), el calze del Papa Luna ( s. XV) i la Creu Grossa (1397), creu processional major gòtica realitzada per orfebres de la vil·la i obra mestra de l’ orfebreria gòtica valenciana.


A més de la importància comercial, cultural o artistica, San Mateu també tenia un paper rellevant en la política i la visitaren personalitats rellevants com San Vicente Ferrer, Clement VIII, Felipe II i Benedictí XIII, el Papa Luna, que en 1410 i durant uns mesos fou senyor temporal de la població. L’esdeveniment històric més important a Sant Mateu fou el final del cisma d’occident el 15 d’agost de 1429. Just fou en esta església arxiprestal on va tindre lloc.

Eixim per la porta lateral gòtica, es la porta falsa amb capitells en miniatura, és per on s’accedeix a la torre del campanar que es del segle XV. La imponent torre és octogonal, independent i de 32 metres d’alçada. L’accés es per una porta a cinc metres d’altura la qual cosa denota la finalitat militar.


En eixir entrem a la casa abadia on hi ha una exposició de maquetes d’edificis emblemàtics de la comunitat propietat de la Conselleria. Son fruit d’hipòtesis sobre els proces constructiu de cada edifici. Les maquetes han estat fabricades després d’un profund estudi de las tècniques constructives de la corresponent  època. La primer que veiem és la maqueta de l’església que acabem de visitar.

Tornem al punt inicial del passeig veient altra perspectiva de l’església.


I acabem la visita, com l’hem iniciada, en un llavador, este és igualment semi cobert i pintat amb colors cridaners, de roig i blanc, edificat en 1944. Este té a l’exterior dos piles.


Les muralles, exemple d’arquitectura militar,  les veig de passada. Sant Mateu estava emmurallat i tenia 8 portals. Actualment queden pocs trams de muralla.

I així acaba este passeig per Sant Mateu, amb més temps hagueren pogut buscar més restes de muralla o anar al moli d’oli... a altres places...o  a les presons, a l’església de sant Pere, al convent de les agustines, al portal de Morella...o veure més palaus que es conserven de l’època daurada del poble. També amb temps podíem haver visitat els museus. Tanmateix, amb tot ens fem idea de la importància de sant Mateu, ens podem imaginar l’activitat i vida en l’època medieval i se’n tornem a casa pensant que el poble és un llogaret amb encant.

 QUADERN DE VIATGE, NAU GRAN MAIG 2024