Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

divendres, 16 de setembre del 2011

Un poc sobre qui escriu i un poc sobre el blog

Mariló Sanz Mora


UN POC SOBRE QUI ESCRIU...

Sóc d’aquelles persones a qui li agrada no perdre detall del món que ens envolta i no para de meravellar-se cada moment, analitzant xicotets detalls que passen per davant. Sortosament sóc com molts... com tu mateix, que has començat a llegir este blog viatger demostrant així les mateixes inquietuds.

Sóc també un pou sempre a punt per omplir amb tot allò que cada racó ofereix. Un racó que pot estar en casa, en la comarca, al país o a altre continent. No importa si ve de lluny o de prop, importa sentir-lo. Al pou només caben descripcions sentides de llocs, d’olors, d’imatges que m’impactaren, de vida viscuda, de vegades millor, de vegades pitjor, de vegades comprenent el que es viu-veu, de vegades lluitant contra el que no pot ser, moltes vegades impassible per saber que no es pot fer res més.
El pou va omplint-se amb cada passada feta, unes vegades simplement mirant, altra observant amb més deteniment, també conversant per contrastar i sobre tot escoltant. M’agrada escoltar. Però sobre tot m’agrada escriure i m’agrada viatjar.

No sóc cap escriptora “d’ofici” malgrat ser el meu treball diari vinculat al llenguatge i malgrat tindre un grapat de publicacions a les prestatgeries, articles escrits en un blog d’història i un parell de novel•les guardades al calaix. No ho sóc per ofici però si per devoció. Tampoc sóc cap viatgera aventurera “rodamons” encara que he recorregut un poc de món que no és res en comparació al que em falta per recórrer.

Simplement m’agrada escriure i m’agrada viatjar. I fins ara, ho he fet sovint, per sort. Ambdues són dos passions que s’ajunten en este blog, són dos plaers que es fondran en estes pàgines i que aniran dient molt de mi.

Perquè som el que vivim i experimentem, tot viatge va formant part del nostre bagatge personal que una vegada adquirit mai s’abandona.

 

A poc a poc aniré mostrant, no només un viatge, en seran molts, no només una història, en seran moltes, i no només emmarcades en un estiu, n’apareixeran molts: estius i  tardors i hiverns...són ja dècades anant d’aci cap a allà.


UN POC SOBRE EL BLOG...

Este espai pretén mostrar un poquet de la realitat que ens envolta. Vull mostrar trossets de vida, el què és o com es viu en llocs més allunyats, alguns més que altres i segons la perspectiva de qui ho llig. Seran retalls experimentats captats viatjant, maleta en mà, per diferents cultures i mentalitats.

Sense seguir cap ordre cronològic, saltaré d’un país a altre, mesclaré indrets, sense importar per què. Tiraré mà dels quaderns de viatge, alguns més detallats que altres, que als llarg dels anys he anat recopil.lant i rebuscaré en l’arxiu de la memòria les sensacions difícils d’oblidar. També, tal volta, ampliaré informació basant-me en diverses fonts si vull detallar algun aspecte en concret.

Hi ha països que eixiran més, perquè són llocs on les experiències es multiplicaren, bé perquè són llocs que he visitat en més d’una ocasió o perquè els quaderns de viatge, el dia a dia escrit, van ser més detallats i complets. En alguns, on les notes escrites foren poques perquè encara no havia agafat el gust d’escriure cada moment, tiraré mà de les fotos que conserve. Així farem passejos generals o més detallats, com en Guatemala, Costa Rica o Egipte, explicant passatges i vivències de manera més concreta. Hi haurà espai per a països únics i amb experiències irrepetibles com Algèria, també escenaris espectaculars com els Alps austríacs o indrets amb aspectes curiosos que podem trobar en Espanya.

En ocasions transcriuré paraula a paraula les notes preses en el seu dia en eixe quadern de viatge que des de fa anys, mai falta a l’equipatge. En altres tal volta les mateixes paraules, les mateixes vivències les reescriure des de la perspectiva actual. Segur també que apareixeran les divagacions que reomplin les fulles del diari que s’escriuen relacionant experiències d’uns països amb altres. I per què no? tal volta per complementar algun indret, explique, si ve al cas, informació de fora,  seran mirades externes que ajuden a configurar la pròpia.

Si el text és molt llarg el dividiré en parts que eixiran seguides per no perdre el fil de la història. Cada entrada l’acompanyaré amb fotos, que complementen el text i ajuden a entendre’l. Aniré mostrant algunes fotos- record que he anat fent de cada lloc, la majoria pròpies, altres fetes pels amics que m’acompanyaven i que en el seu moment compartirem per aconseguir un record més complet. Gràcies de bestreta per compartir moments i fotos. Si vegeu alguna de les vostres en este bloc, hi ha una raó, és una bona foto i la millor per explicar el que en aquell moment vàrem viure junts. Totes les imatges les tinc ben salvaguardades  ara a les prestatgeries de casa i  també al disc de l’ordinador. Per si de cas el paper es fa malbé, la tecnologia ho preservarà.

No sé, el temps dirà què eixirà. D’una manera o altra seran doncs, històries viscudes i escrites amb la declarada i pretensiosa intenció de fer-les viure a qualsevol o reviure a qui ja les ha viscut.
Si, és molt pretensiós. Ho reconec.
Seguiu-me en este camí que comença i viatgeu amb mi.
Què bó seria mamprendre este nou viatge literari acompanyat...
Vull que ho mireu tot amb els meus ulls, que sentiu com jo en el seu dia vaig sentir.
Que bó que fóra així...

Comencem doncs, a viatjar... o somniar ....
El somni de viatjar és fàcil d’aconseguir.

Tots  els escrits que aniràn omplint cada setmana el bloc viatger són reflexions molt personals que em venen  a la ment en cada viatge o en reflexionar sobre ell. Les fotos són dels albums propis. Nomès si cal, buscaré referències puntuals escrites o gràfiques, en guies de viatges o de la web per a que el text quede més complet i puga fer alhora una tasca didàctica. 

Per la qual cosa si qualsevol fa ús d'ells sense posar la procedència ha de saber que està fent el delicte de furtar. El Bloc compta amb IBSN i llicència.

Malauradament  ja he patit plagi i sé que desaprensius que omplin fulles a costa d'altres hi ha molts. 

Mariló Sanz Mora.






3 comentaris:

  1. M’alegra la bona acollida que està tenint este blog viatger, i des d’aci done gràcies per les vostres paraules fent-m’ho saber. Ho heu fet per mig del correu particular, però vos convide a que feu servir este apartat de comentaris del blog.

    Estaria bé que contareu les vostres experiències que vos he fet recordar quan heu llegit les meues. I aixi amb les vostres aportacions, compartint sensacions i fets, este blog viatger estarà més complet.

    Animeu-se, escriviu el què penseu del blog, el que coneixeu del lloc, el que opineu del país...obrim debat per compartir.

    ResponElimina
  2. Mariló: Acabo de descobrir el teu blog. M'hi quedaré i l'aniré gaudint poc a poc perquè veig que hi ha molta aigua per treure d'aquest pou tan ric. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jaume...m’alegra que t’agraden les meues experiències viatgeres, el que conte i com ho conte...És la tenologia!. Estes xarxes socials ens permeten connectar amb gent desconeguda amb qui trobes afinitats. Així veig que compartim el gust per escriure, que treballem en educació especial i a més a més, en uns tres mesos tindrem altre punt en comú que ja descobriràs. Mentrestant, llig eixe pou que és el bloc i espere que et continue agradant.

      Elimina