Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 13 de juny del 2015

LISBOA (Portugal): PRAÇA DO COMERÇO

Estem a Lisboa on hi ha molt a veure, donem una passejada per les places principals, volem arribar al Tajo i gaudir de la brisa que proporciona.


Tot passeig que voreja el riu ha de partir de PRAÇA DO COMÉRÇO, una de les places principals de Lisboa. És fàcil arribar-hi des de qualsevol punt de la ciutat, és una plaça important. És una plaça amb ressó relativament històric recent per ser escenari de la revolució dels clavells, revoluçao dos cravos, el 25 d’abril de 1974, que va provocar l’enderrocament de la dictadura en el país.

Fem recorregut per esta plaça que segons diuen és una de les mes gran d’Europa, la sensació d’amplitud és major per estar oberta cara al riu, rebent les aigües que semblen una platja. La veritat és que és un estuari tan gran que es difícil assimilar que el que tenim davant és un riu i no el mar. 


La gent no perd l’oportunitat de refrescar-se posant els peus a remulla i gaudir del sol asseguda a les escales. S’hi està molt bé, el sol de cara, la brisa de l’aigua refresca. És un lloc dels preferits pels lisboetes per passen el capvespre mirant l’aigua amb la colla d’amics o la parella. I també és refugi dels turistes que mai falten en cap lloc, ja pot ser espai visible o racó amagat, el turista arriba a tots els llocs. 


Hi ha dos columnes que simulen com portes, Cais das columnas. És just el lloc anomenat la porta triomfal de Lisboa. Les escalinates que ara estan ocupades per gent eren el primer que xafaven aquells que arribaven amb vaixell. Imagine a tots els que ara estan asseguts tranquil•lament vestits com antigament i que formen part dels acompanyats de personalitats que anys enrere trepitjaren este mateix lloc, per imaginar que no falte!


Els altres tres costats que configuren la plaça el formen un conjunt d’edificis porticats. Destaca Arco da Vitória, construït després del terratrèmol de 1755, que especialmenmt en esta part de lisboa es va fer de notar amb més virulència. Hi estan representats personatges importants com Vasco de gama o el marques de Pombal, per dir a tothom que res més pot destruir Lisboa, i com exemples hi estan estos personatges que tant feren per la ciutat. Enmig la plaça està l’estàtua eqüestre de Jose I del segle XVIII.


Esta plaça és punt de partida, com Rossio, de tramvies i autobusos, és una plaça activa, bulliciosa, sorollosa , també espaiosa i  blanca, el riu li dóna una luminositat especial.


Nosaltres, que anem amb temps i sense presses, després de donar una volta per la plaça ens asseguem en una gelateria italiana, és que els gelats italians bé s’ho valen! a més a més, hi ha uns para-sols que resguarden del calor, però també hi ha un aspersor que de tant en tant tira vapor d’aigua que refresca l’ambient. Em recorda l’exposició universal de Sevilla on ja vaig veure i gaudir d’este invent.

Escoltem música de yazz de fons, un plaer, també escoltem un grapat de diverses llengües que  ens envolten. Lisboa està plena de turisme europeu, i espanyols en son un 80 per cent. Tothom busca una ombra, fa un sol de valent, són les 5 de la vesprada. Al nostre costat están menjant pasta, no sé si dinen o sopen.


Praça do comerço és un bon lloc per orientar-nos, mirant la rua Augusta encapçalada per l’arc està a l’esquerra el turó de Chiado i més amunt Bairro Alto, a la dreta, està el turó on s’hi troba la catedral i el castelo da sao jorge, al Bairro Alfama, entre els turons està la Baixa Pombalina que és la vall que els separa. El marques de Pombal, d’on arriba el nom del barri, va dissenyar carrers amplis, paral•lels i perpendiculars entre si al voltant de les places de Rossio i Comérço. Els edificis es caracteritzen pels taulellets de les façanes on a més a més, hi ha elegants balconades fetes amb ferro forjat.



Hi ha dos ponts que uneixen la ciutat amb l’altre costat, col•locats mirant el riu si ens dirigim cap a la dreta anem al pont 25 d’abril. Si anem cap a l’esquerra, i molt més allunyat, anem al pot Vasco de Gama de 18 quilòmetres de longitud, sent el més llarg d’Europa i un dels més llargs del món. Però eixos trajectes, els deixe per a altra ocasió.

QUADERN DE VIATGE, LISBOA, estiu 2014

Per llegir més sobre Lisboa clica aci.
per llegir més sobre Portugal clica ací.

2 comentaris:

  1. Hola: Lisboa es un destino fabuloso... estas fotos así lo reflejan. Acabo de descubrir tu blog y me gusta mucho la variedad de temas que tratas. En este momento he creado un blog dedicado a los jóvenes y al uso que hacen de las nuevas tecnologías. Te invito a visitarlo: http://cativodixital.blogspot.com.es/ Si quieres seguimos en contacto. Yo ya me hice seguidora de tu blog.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Marta por la invitación y por entrar a mi blog viajero y literario, tomo nota del tuyo que a simple vista por los temas que tratas parece interesante, iré leyendo poco a poco, tienes mucho. Un abrazo.

      Elimina