Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 10 d’octubre del 2017

CROÀCIA: DUBROVNIK II PART: Els ports i les platges

 A Dubrovnik  la gent busca especialment les platges, el sol i l’aire que minore el calor sufocant que de vegades pot arribar a ser insuportable.

Estem en estiu i és Croàcia, així que necessàriament fa calor, però la brisa suavitza. Em consola saber que la setmana anterior hi havia 5 graus més i el calor era més insuportable encara. Pense que he tingut sort.

I quanta gent! N’hi ha tanta!  Cada dia paren creuers al port. Alguns són molt grans i descarreguen milers de persones.  En estiu hi ha molt de turisme, es pot dir que l'estiu a Croàcia s'allarga perquè es concentra en 6 mesos de l’any, els altres 4 a Dubrovnik es descansa.




Malgrat ser molts els espanyols que els visitem, de castellà en saben poc i els que en saben és amb accent sud-americà perquè l’aprenen de les telenovel·les. A Croàcia la televisió es veu en versió original subtitulada en croata. Així s’aprenen idiomes. 

El sou mitja és de 700 euros, una misèria. Per això volen turisme i més turisme que deixa divises i propines. La vida és molt cara i per al turista encara ho és més, per la qual cosa si es vol prendre qualsevol refresc o menjar,  sempre serà més barat quan més allunyat de l’allau de gent.



Últimament la ciutat està de moda per ser escenari de “Juego de tronos”.  Hi s'ha filmat una de les seqüències més destacades, la del desembarcament del rei. La pel.licula no és el que més m’interessa de la ciutat perquè no soc seguidora de la sèrie però ho dic  per si hi ha algu que ho és.  El desembarcament es va filmar al port vell. Hi vaig. És un lloc molt bonic per fer un passeig.

Port vell

Done una volta molt agradable mirant els vaixells. Seguint el passeig pel port velll, em dirigeisc al Fuerte de san Juan que és un edifici  del segle XIV que va ser remodelat al segle XVI donant-li l’aspecte actual. Va servir per protegir el port vell. Just enfront hi ha altra torre defensiva i antigament el port es tancava amb un cadenat que anava de torre a torre. Als baixos de Fuerte san Juan actualment s’hi troba l’aquari i al primer i segon pis el museu marítim.


Fuerte San Juan

Vorejant l’edifici  hi ha  molta gent que es banya, pren el sol i xarra amb la colla d'amics. Fa calor però l’aire del mar suavitza la xafogor i no s’està malament.


Fuerte San Juan
I parlant de torres... hi ha altra torre defensiva que dóna al mar: és el fort Bokar.

 
Fuerte Bokar

Però retornem al port vell on estavem. Des del Fuerte de San Juan hi ha una  magnifica panoràmica del barri més selecte de Dubrovnik. És la zona de la porta oriental Ploce, la platja de Banje, on s’hi concentren els hotels de luxe i on estan les millors platges que miren a l’illa de Lokrum i al port vell. S’hi va creuant la porta de Ploce, caminant 90metres. 

És platja d’arena i la visiten molts famosos, models i esportistes. Hi ha ambient sofisticat i elegant. Antigament era on s’hi tenien que quedar els que arribaven a la ciutat per passar el temps estimat de quarantena. Els temps han canviat!


Platja de Banje vista des del port vell.

La font d’ingressos actual és el turisme, el necessiten, és evident. Tot està preparat per a rebre’l, uns establiments  són més competents que altres. Entrem  a un banc per canviar moneda i no tenen molta pressa en atendre…tenim el torn que hem agafat amb una màquina com les que hi ha als supermercats però no avancen. No s’espanten veient que la gent entra al banc,  n’eixen pocs i no paren d’entrar. Estos detalls són el que  em fan pensar que l’allau turístic encara els ve gran.


 Quan el turisme arriba en creuers ho fa al port nou anomenat Gruz. Tambè els autobusos aparquen en esta part de la ciutat i els ferrys atraquen en este port. Així que Gruz és la porta oficial d’entrada de tot aquell que arriba a Dubrovnik per mar i tambè per aire, perquè és el primer que veiem quan entrem a la ciutat procedents de l'aeroport. 

Nosaltres tenim l’hotel prop del port Gruz i de nit fem una passejada  per fer una ullada als als vaixells que hi descansen. Hi ha de tot, alguns són de molt de luxe i molta grandària.


Un dels nombrosos creuers que cada dia paren al port nou, a Gruz.

Durant el passeig gaudim de posades de sol boniques, el mar sempre crea un escenari de pel·lícula.


Port de Gruz

A prop de Gruz està el barri de Lapad, que és pròpiament la zona entre hotels i platges. Des d'este punt, el camí fins al casc antic dura uns 40 minuts a peu i en el trajecte s’hi veien molts palauets que ara són residències.

Però nosaltres no fem el passeig a peu al centre sinó que anem cap al mar, les platges estan per altre costat,  és on de nit trobem molt d’ambient. Hi ha molts hotels i conforme anem apropant-nos a la platja, l’ambient és torna més selecte i la gent més refinada. I és que hi són els hotels més carregats d’estrelles. 

En el nostre passeig nocturn no trobem molta gent, hi ha pocs turistes i és que fonamentalment Dubrovnik és turisme de dia, els dels creuers que atraquen al port de Gruz i a la nit continuen trajecte cap a altre port important.


Lapad
Estos barris de Dubrovnik, Lapad i Gruz, no tenen res a veure amb la part històrica , la de dins de les muralles, però està bé veure- ho per saber que la ciutat és més que el casc històric.

QUADERN DE VIATGE, estiu 2017,  CROÀCIA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada