Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dijous, 4 de juny del 2020

ALMERIA: Un primer passeig per la ciutat-1


La ciutat d’Almeria m’ha sorprès, i per a bé, cert. A qui no la coneix, li aconselle que vaja. No només és escenari de pel·lícules, escorcollant  en la història se sap el seu valor històric i això li dona rellevància.


Almeria  és menudeta,  té al voltant de 200000 habitants, té fama de tranquil·la, a peu es passeja. La zona centre d’Almeria va sorgir al voltant del segle XI com raval de la medina musulmana i com zona d’expansió agrícola. Aleshores es creà zona residencial. Hi estava el soc, els aljubs, mesquites...Amb l’arribada dels Reis Catòlics, l’any 1489, i també com a conseqüència del terratrèmol de 1522, esta zona es va convertir en nucli amb caràcter clerical per la construcció de molts edificis religiosos on abans hi havia mesquites.      

Així que, Almeria és molt més que l’Alcassaba, que ja hem visitat.  Erròniament a Almeria se la considera ciutat de segona fila i m’he trobat una ciutat amb molta activitat i vida, amb monuments importants, amb molta animació al carrer. També és cert, que són dies festius i estan a prop les festes de Nadal i l’ambient nadalenc està per tot arreu.

Este any 2019, Almeria és capital espanyola gastronòmica. Cara al proper any volen continuar  promocionant-la en este sentit  per la importància dels seus productes. I just, nosaltres tenim la sort de comprovar-ho. Al carrer principal hi ha una fira gastronòmica on els almeriencs mostren tots els productes locals. Hi s’hi pot tastar i comprar. Per ser dies festius, la fira està oberta de dia i de nit i a totes les hores la gent ompli les parades. De nit, fins i tot,  tenim de fons musical una actuació en directe que convida a ballar.



Amb un bon plànol no hi ha pèrdua per arribar a tots els llocs, tanmateix si no en tenim, no és greu, Almeria està molt ben indicada i en cada cantonada hi ha fletxes que ens duen als monuments o edificis a visitar més rellevants.


Quan passegem per la ciutat, trobem, cada dos per tres tòtems que indiquen els punts en concrets que han sigut escenaris de  pel·lícula. En l’edifici de l’escola d’arts aplicades i oficis artístics trobem un exemple, el totem explica que hi va estar Harrison Ford rodant Indiana Jones.



I és que són molts els famosos que han passat per la ciutat. Sobre tot a rodar pel·lícules. Hi ha un passeig com si fos el de la fama de los Angeles, on personatges del món cinematogràfic tenen la seua estrella.


John Lennon té fins i tot una estàtua en bronze de quan va anar a Almeria per fer la pel·lícula ¿Como ganamos la guerra?. Era la dècada de 1960. Està assegut en un banc tocant la guitarra. Diuen que aleshores va escriure la cançó “Strawberry Fields forever”. Tot un esdeveniment. Fins i tot David Trueba va fer una pel·lícula sobre el tema,  Vivir es facil con los ojos cerrados”, en la que Javier Camara està decidit a parlar amb el beatle anglés.



Els carrers més importants són el passeig d’Almeria i l’avinguda Garcia Lorca, que arriben al mar. Tan un com l’altre són  epicentres de la festa durant estos dies a només unes setmanes de Nadal.

Nosaltres iniciem els trajectes des del passeig de Almeria, on tenim l’hotel. Un dels edificis mes importants del carrer és el teatre Cervantes que destaca, per l’arquitectura o per les faroles en forma de gira-sol. Va ser construït entre 1886 i 1921, a l’estil del teatre italià. Famós per ser referent de cultura, també va ser testimoni d’un desagradable fet: l’any 1922 hi va haver un assassinat de l’artista almerienca Conchita Robles mentre representava una obra. El seu gelós marit, un militar, va ser l’assassí. Va disparar i curiosament els espectadors, que omplien totalment la sala,  pensaven que els tirs formaven part de l’obra representada. Conchita tenia 36 anys i els dispars van matar també a un jove treballador del teatre de només 16 anys. Des d’aleshores diuen que el fantasma de Conchita vaga pel teatre i que de tant en tant passen coses estranyes.


   
També hi ha altres edificis rehabilitats que són oficines de la junta d’Andalusia o oficines bancàries.


  
Si seguim per una banda del carrer arribem a una de les places més importants on es concentra l’activitat comercial i bancària: Puerta de Purchena.  De la plaça eixen tres carrers igualment importants. A la plaça està l’estàtua feta amb bronze de l’almerienc Nicolas Salmeron, 1r president de la república espanyola,  amb una placa en la que parla de l’eternitat.



De finals del segle XIX i principi de segle XX, hi ha edificis de vivendes, d’oficines i alguns destaquen perquè s’hi distingeixen elements modernistes. Un dels més conegutss és la casa de las mariposas.


A prop del passeig de Almeria està el Santuari de la Virgen del Mar, patrona d’Almeria, és l’església de Santo Domingo. Els dominics resideixen al costat. L’església és del segle XVI amb portades els segle XIX,  després de la guerra civil va ser restaurat. El dia que nosaltres entrem per veure-la és especial perquè la Verge està exposada per a que els devots passen a besar el mant. És una talla policromada de fusta menuda, ens diuen que la que estem veient és l’original, la que es va trobar al mar l’any 1502.



Ens queda més Almeria que visitar...allà anem...

QUADERN DE VIATGE, ALMERIA, desembre 2019


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada