Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimecres, 7 d’octubre del 2020

RESSENYA LITERÀRIA: UN MILLON DE GOTAS de Víctor del Árbol






UN MILLON DE GOTAS

Víctor del Árbol

Després de llegir la que per a mi és una obra mestra de Victor del Arbol, “Antes de los años terribles”, vaig mamprendre la lectura de “Un millón de gotas” perquè tothom deia que era la millor de l’autor. I està molt bé, com tot el que escriu del Árbol però no puc evitar tindre predilecció per l’obra que se centra en Uganda, que ha posat el llistó molt alt i en el seu dia em captivà.

“Un millon de gotas” també m’agradà i molt. És thriller comença amb una cruel assassinat i des de la primera fulla s’augura que moments cruels  i situacions dures estaran  presents en tota la novel·la. Victor del Árbol és especialista en mostrar la part més sòrdida de la vida.

En este llibre, l’autor continua demostrant com domina el llenguatge a la perfecció. I en este cas en concret demostra una especial capacitació d’organització perquè el llibre conté un grapat de situacions i personatges de totes les edats, diferents entorns i èpoques, que es relacionen entre si i Victor mou tots els fils amb destresa. Només una persona que té clar l’esquema del que vol explicar  pot arribar a escriure portant entre mans tanta varietat que s’uneix d’una manera o altra.

Victor del Árbol sap enganxar al lector, de manera que qui llig no pot deixar el llibre fins el final, intrigat per saber què passà amb els personatges i les situacions. Passa el mateix que en “Antes de los años terribles”. Victor ens captiva amb la seua prodigiosa escriptura fent-nos gaudir i alhora patir, però també fent-nos pensar. Ens fa parar l’atenció en aspectes de la vida i de les persones, ens dona l’oportunitat d’analitzar situacions i comportaments per a després que cadascú faça el que vulga amb les conclusions.

Tot comença quan un dels protagonistes, Gonzalo, investiga el suïcidi de la germana que presumptament ha assassinat a un rus. La monotonia de la vida de Gonzalo es veu alterada de sobte. I la trama es complica i va destapant el passat on està l’explicació de molt. Són dues histories, el present de Gonzalo i el passat del pare, Elias. És una novel·la  dura perquè hi ha assassinats, tortures, suïcidis però també hi ha pinzellades d’amor. Especialment m’ha agradat la història d’Elies en Siberia, on es confinaven a les persones i es veien obligades a viure en  condicions infrahumanes.

Llegir en la novel·la sobre Siberia i Moscou, m’ha recordat la meua vista al país ja fa molt de temps. A Siberia no vaig arribar, encara que tenia previst fer el trajecte amb el tren transsiberià i per uns determinades circumstàncies el viatge es va anul·lar. enn alguns capitols, he recordat situacions que vaig viure a Moscou que donaven a entendre que el país havia  viscut sota un regim totalitari i encara persistien comportaments arrelats derivats d’aquells temps, he recordat la quantitat de gent alcoholitzada que s’hi veia vagant pels carrers.

Quan llig novel·les m’agrada jugar a endevinar què es fictici i que és real, per això sempre busque informació complementaria. I “Un millon de gotas” m’ha fet buscar noticies sobre eixa part de Siberia aïllada on enviaven als dissidents o simplement els que el govern decidia perquè li abellia. I com sol fer en les seues novel·les, l’autor ens mostra la història. Mirant en uns llocs i en altres, he descobert les noticies en premsa al voltant d’eixa illa siberiana apartada de tot, Nazino, i la tragèdia dels que hi anaren,  al voltant de la qual Victor situa l’acció principal. A més a més hi ha altres situacions, però quasi tot gira al voltant d’esta amarga experiència. De la mà de Victor del Árbol,  se’ns posen els pèls de punta quan dona pinzellades de les penúries, misèries i barbaritats a les que es veuen sotmesos els confinats pel govern rus. Però la realitat supera la ficció i tot va passar realment, va ser un horror viscut per persones de carn i os i no només les de paper de la novel.la. La part del canibalisme és certa i m’ha esborronat comprovar-ho, mentre escric encara estic assimilant-ho. 

L’autor, com altres vegades fa en els seus llibres, tracta sobre la subjectivitat d’actuar bé o malament, una mateixa persona pot ser moltes persones. Tendresa i crueltat s’ajunten en alguns dels personatges. És la metàfora de la matrioshka, uns personatges  estan dins d’altres, unes mateixes persones són moltes a la vegada. També tracta sobre l’abús del poder i com imposar la por significa assegurar-se fidelitat. Parla d’ideologies i sobre l’orgull que fins en condicions extremes no es vol perdre. I tracta temes actuals com els maltractaments i la pornografia infantil. Si, Victor en “Un millon de gotas”, també para l’atenció al món infantil com en “antes de los años terribles”. M’agrada la sensibilitat de l’autor demostrada quan dona importància a este sector de població al que hem de mimar perquè són el futur.

Llegir sobre tanta violència m’ha recordat Alemanya, primer la crueltat en els camps nazis perquè just preparant un treball personal, estic immersa en l’estudi de l’horror patit pels jueus i també m’ha fet pensar en la policia stassi alemanya que posava micròfons en els edificis i tot ho controlava.

L’únic “pero” que li he vist al llibre ha sigut l’excessiva llargària i que la lectura requeria massa atenció per no perdre el fil de la narració, perquè tot està relacionat amb tot. Hi ha alguns passatges excessivament llargs i situacions que s’hagueren pogut eliminar per a minorar la sensació de “llibre condensat”, jo haguera reduït, tal volta, la part política que no m’agrada tant, prefereisc que el relat se centre en la part humana. És una simple opinió que no em tirarà enrere per a seguir llegint a Victor del Árbol, perquè sé que tot el que conta en els seus llibres és interessant i a més a més ho explica bé fent gaudir de cada línia escrita.

De fet, ja estic impacient per llegir el llibre que l’autor porta entre mans i que espere no tarde en publicar. En una presentació a la que vaig assistir va donar pistes del tema i pense que serà molt interessant i tal volta, crec jo, superarà el seu llistó literari que cada dia té més alt.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada