Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dijous, 1 d’octubre del 2020

DESCOBRINT ROMANIA

Ens anem a Romania? Doncs anem-hi… agafem un vol cap a Bucarest. També s'hi pot anar amb autobús o tren creuant països europeus... però es fa etern, encara que, a canvi es veuran preciosos paisatges.


No oblides entrar als enllaços per saber més...

Hui us mostre un trajecte per Romania però avise de bestreta que el país té molt més, ho sé. Tal volta en altra ocasió torne al país per veure el que en esta ocasió no he vist, tal volta ho faça. Un país necessita moltes mirades per conèixer-lo, per entendre’l, mirades que sent del mateix lloc, si es distancien en el temps canvien perquè la societat evoluciona.

Actualment hi ha molts vols directes a Bucarest, hi ha molta oferta, trieu el que vos convinga. Jo agafe un vol nocturn des de Madrid i en no res hi sóc, només un poc més de tres hores. Abans d’anar-hi només tenia referència del país pels romanesos establerts al meu poble, i també he tingut alumnes que m’han contat sovint com eren les seues cases, les seues aldees o ciutats. També no oblide, de la meua època d’adolescent, una gimnasta, una  heroïna, Nadia Comaneci que a l’any 1976 es convertí en llegenda en les olimpíades de Montreal. Nadia tenia 14 anys i era menudeta, als jocs olimpics els jutges li posaren 7 vegades un 10, ni el marcador estava preparat per a puntuacions tan altes.

Durant 20 anys el regim comunista va estar governant Romania. Va ser una època dura. I just uns dies abans d’iniciar el meu viatge, la nació esclatà en protestes contra el govern. Estaven  en contra de lleis que afavoreixen la corrupció. Hi ha molt que canviar a Romania. La majoria dels que protestaven eren els emigrants que vivien fora del país. En Bucarest només, s’ajuntaren entre 30000 i 50000 persones. Foren moltes i moltes persones reclamant a un veu.

Amb tot el que sabia, recordava i també havia llegit abans d’agafar el vol, vaig visitar el país... el que no tenia ni idea i va ser el primer que vaig trobar xocant, va ser comprovar que els bitllets eren  de plàstic i no de paper com estem acostumats.



El meu viatge a Romania va començar per la capital Bucarest. És fonamental fer una visita al centre històric i al Parlament.



Tenia un alumne, un xiquet romanès, que tots els estius anava a casa la seua iaia i sempre em  parlava de les gallines i dels pollastres...  i de les cases dels pobles amb els pous, la llenya per a passar l’hivern, el corrals dels animals... em contava sobre els carros arrossegats per cavalls, de les dones venent fruita pel carrer...En este viatge ho vaig veure tot. Gràcies Razwan per haver-me guiat previament amb les teues paraules esforçant-te per buscar la manera exacta per fer-te entendre.



SINAIA està a prop de Bucarest, cal anar-hi per visitar el monestir  ortodox que és una meravella. 



 I el palau de Peles també.



Després anàrem per la ribera del riu Prahova cap a Prejmer, una fortificació rural que és Patrimoni de la humanitat.



Férem parada en un monestir de monges, Izvorul,  que tenien  tallers artesanals:  de fusta, de pintura però no pogueren veure res...estaven de preparatiu religiosos...


Els paisatges de Romania són preciosos. Anàrem al Llac Roig.



I després anàrem pel congost de Bicaz, que actualment està ocupat per tendetes per al turisme.



De Bicaz, anàrem a la població de Piatra Neamt. 



Esta zona és un bon punt de partida per a visitar alguns dels monestir de Bucovina, els mes afamats del país.  Les joies de Romania. He de dir que quan vaig escollir Romania era per estos monestirs, que són meravelles, però al capdavall vaig trobar altres ingredients que el fan mereixedor de ser visitat. Abans d’anar als monestirs pintats, visitàrem Agapia, un convent de monges.



I amb este primer tast de vida religiosa seguirem cap alsmonestirs més afamats. Tots tenen pintures a l’exterior que els fan únics.  Visitàrem  Voronet i Humor, Sucevita i Moldovita. Només per veure’ls val la pena anar a Romania.



A prop dels monestirs, està Suceava on hi ha una fortalesa i  un museu de l’aldea amb representacions de les cases tradicionals.



Seguirem camí i paràrem a Campulung on férem parada per visitar un museu de la fusta.



Seguirem  pel Pas del Borgo, descrit a la novel·là de Dràcula...i el veiérem plovent i amb boira...en no res trobàrem l’hotel  Castel de Dracula, tot preparat per al turisme que busca una nit terrorífica. De tot el viatge que vaig fer és l’únic lloc on no tornaria, al castell, mal dit de Dràcula, encara que creuar el Borgo si que val la pena.




El trajecte continuà cap a Bistrita, punt de partida de l’afamada novel·la de Dràcula. Recorde els corbs! quants que hi havien!



Continuàrem fins a Targu Mures, una ciutat amb aires diferents...Molt bonica.



I també una preciosa ciutat Sighisoara, terra natal del Vlad l’empalador i dinàrem  en la casa natal del governant tan sàdic i amb tan pocs escrúpols. Vlad III va ser un dels personatges més importants i sanguinolents de la història del país, i és que per a assassinar els enemics emprava la tècnica d’empalar. Tanta barbàrie diuen que va ser font d’inspiració per a l’irlandès Bran Stoker per a crear el seu personatge mític de llegenda, el Comte Drácula, el vampir que xuclava la sang dels altres i convertia així en vampirs com ell. Els romanesos no creuen que va ser invenció, o no ho volen creure perquè els mouen interessos turístics, saben que va existir un personatge que vestia llarga capa negra i roja, i barret amb diadema i un cinturó amb la figura del drac. Dràcula significa fill del diable, i Vlad Tepes va elegir eixe malnom per a ell.



La ruta per Romania continuà cap a Brasov, una preciosa ciutat molt acollidora envoltada pels boscos dels Càrpats.



 I desprès anàrem cap a Bran i visitarem  el Castell, conegut com el de Dràcula, però que no és cert que fora d’ell.



Esta és la meua proposta, la que jo vaig fer. Sé que hi ha altres ciutats, altre paratges i monuments, però en viatges de curta durada s’ha de triar. Em vaig quedar amb ganes d’anar a la zona de Maramures per conèixer la seua gent i les esglésies negres de fusta Patrimoni de la Humanitat i també anar a Sibiu i tornar per estar més estar més temps gaudint de  Sighisoara, Brasov o Bucarest.

Però amb este primer tast, vaig tornar a casa amb noves imatges a la retina, moltes experiències i sabent moltes coses que no sabia.

QUADERN DE VIATGE, ROMANIA estiu 2018


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada