Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

diumenge, 14 d’octubre del 2018

ROMANIA: SINAIA i el MONESTIR ORTODOX


Un poble creat a partir d’un monestir i un monestir creat després d’una peregrinació a terra Santa.






Des de Bucarest fem trajecte cap a Sinaia, travessem planícies i també zona de muntanya. Molta muntanya. Sinaia és un centre turístic situat molt a prop de Bucarest, a 122 km,  que té uns 15000 habitants, però la població augmenta considerablement quan rep nombrosos visitants en estiu i especialment en hivern per a practicar esports de neu i de muntanya. Pertany a la regió de Valaquia encara que culturalment està més lligada a Transilvània.





El monestir es va crear gràcies a Mihail Cantacuzino,  un noble que quedà impressionat del Mont Sinaí després d’una viatge a Egipte i Terra Santa i en tornar a casa va manar la construcció del monestir. Les primeres famílies que hi arribaren es construïren cases al voltant de l’edificació religiosa. El nom del poble li ve pel nom del monestir. I el nom del monestir ve del nom bíblic del  Monte Sinaí.


El monestir no està format per un sol edifici, en són més i de distintes èpoques perquè a la primera edificació amb els anys, van anar annexionant-s’hi altres. Va ser el primer lloc de culte que va disposar de llum elèctrica. A més a més de la funcionalitat religiosa, va servir de fortalesa per protegir les rutes comercials mes properes. L’arquitectura de l'edifici més antic, és semblant a la de les edificacions ortodoxes, s’hi començaren a construir l’any 1690 i acabaren  l’any 1695.



Al principi només hi havia 12 monjos de l’església ortodoxa, i Mihail Cantacuzino no permetia que en foren més per imitar  als dotze apòstols. Amb el temps esta norma es va flexibilitzar i es va permetre que hi hagueren més.



Actualment s’hi pot visitar diverses esglésies o un museu construït l’any 1985, que és el primer museu religiós de Romania i  on està, entre altres elements,  la primera bíblia traduïda al romanès o una valuosa col·lecció d’icones. 

A l’interior dels edificis també podem admirar frescos neobizantins de gran bellesa. No queda cap part per decorar, totes les parets expliquen passatges religiosos o històrics. Són llibres oberts.



Al monestir està soterrat Tacgu Ionescu, president durant la primera guerra mundial i peça important de la reunificació el país.



Actualment al monestir, encara hi ha monges i les podem veure amb les seues vestimentes tradicionals, de negre i amb tocat al cap. Són molt amables i no dubten en explicar tot allò que qualsevol viatger  vol preguntar.






Donem una volta i parem l’atenció en les balconades de fusta plenes de testos amb  flors. En uns mesos hauran de fer la feinada d’entrar tots els testos perquè el fred les pot fer malbè.



Observar la devoció forma part de la visita, és curiós veure com els devots encenen vius en llocs separats segons la pregaria siga per a un esser viu o un esser mort. Està la part viu i la part adormiti segons la finalitat.




Després de visitar el monestir donem una volta pel poble de SINAIA, que té un Palau important i molt visitat que està situat a prop, el de PELES, on anirem altre dia. 

Sinaia està situada en una gran costera  i les cases estan construïdes a la lloma de la muntanya, estem als Càrpats. És un lloc idoni per iniciar rutes de senderisme i per a practicar esqui alpí o qualsevol altre esport d’hivern. Visitar Sinaia és, entre altres,  gaudir de la bellesa de la naturalesa que envolta. Diuen de  Sinaia que és un dels llocs més turístics de Romania.





En el nostre passeig trobem paradetes ambulants i ens adonem de la gran quantitat d’hotels i restaurants que hi ha. Si que és cert que hi ha molt de turisme i infraestructura creada amb eixa finalitat, però és agradable. No és massiva en esta època de l’any. Tal volta en hivern és altra cosa perquè la neu és el  bé natural que els arriba del cel. En esta època estival s’hi gaudeix d’altra manera, és lloc per respirar aire pur de la natura, és el que fem nosaltres passejant pels carrers i per un gran parc.





QUADERN DE VIATGE, ROMANIA, estiu 2018


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada