Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

divendres, 26 d’octubre del 2018

DESCOBRIM BOLONYA i ELS VOLTANTS




Que bonic és viatjar!

No oblides entrar als enllaços.

D’Itàlia conec Roma, Nàpols, Venècia...  i de passada Pisa i Florència, a la que algun dia li dedicaré un text en exclusiva perquè la ciutat s’ho mereix. També conec Bolonya que és una ciutat acollidora, un bon lloc on quedar-s'hi per visitar els voltants. És el que nosaltres vàrem.

Capital europea de la cultura l’any 2000 i l’any 2006 declarada per UNESCO “ ciutat creativa de la música", Bolonya és història, cultura, literatura... Bolonya són pòrtics, esglésies... i una vella universitat. Per cert la més antiga universitat.

I sobre els pòrtics...van ser els veïns qui cediren part de la vivenda pròpia per a crear-los. Actualment és símbol que caracteritzen la ciutat... perquè uff! a Bolonya hi ha una gran quantitat... diuen que són al voltant d’uns 40 kilòmetres, que em sembla una  barbaritat però és real i que ja formen en el seu conjunt un gran conjunt monumental. Els pòrtics, construïts des del segle XI fins al XX,  són passatges coberts que uneixen carrers, torres i palaus la resta de monuments estan escampats per la ciutat. Va la pena descobrir-los i també les places i plaçoletes i els racons, i els palaus i les cases... i les torres.



La ciutat té una xarxa de trens que és idònia. En la nostra estada a Bolonya combinàrem les visites per la ciutat, que tant m’agradà, amb les eixides per les ciutats properes. També anàrem a altres més allunyades. I sempre amb una premissa, amb temps per davant i sense pressa.

L’amabilitat en l’estació de trens de Bolonya no té preu. El viatger podia preguntar i preguntar tot el que li venia en gana sobre els dubtes  abans de comprar el bitllet i sense demostrar cap impaciència la persona encarregada de vendre’ls explicava fil per randa totes les possibilitats i enllaços possibles per amortitzar el viatge. És el que ens passà. És un record inesborrable. No sé si era la tònica general o ens van tocar els treballadors amables. M’incline a pensar que era un comportament general perquè tots els dies que anàrem a l’estació de trens vàrem veure comportar-se als venedors de bitllets de la mateixa manera. I la gent sense queixa esperava. Nosaltres vàrem esperar moltes vegades  mentre feien  explicacions a les persones de davant nostra en la cua i després les persones de darrere esperaren  a que nosaltres acabàrem. Tothom pacient encara que el tren no esperava i el podien perdre… digne d’eixample. Per a mi això és educació i cultura.

Dormíem al Zan hotel il canale, un hotel menut i familiar, situat en un carrer tranquil. Teníem reserva feta des d’Espanya per a set nits. El nom de l’hotel li ve perquè hi ha un canal al costat. Sabieu que en Bolonya hi ha un canal? No és com els de Venècia però és una curiositat. A l’hotel estàvem  poc però el tracte era molt familiar, malgrat només veure’n uns minuts de mati i altres de nit. L’ama ens aconsellà el primer dia tot el que havíem de veure a la ciutat i també fora pels voltants. Fins i tot ens informà sobre horaris de trens i enllaços.




Per a saber més també anàrem, com sempre fem, a l’oficina d’informació i turisme, sempre va bé el que hi conten i són interessants els fullets i plànols informatius que podem agafar.  Amb tot ens organitzarem les rutes: uns dies ens quedaríem a la ciutat i altres agafariem tren per eixir i conèixer altres llocs no menys importants.

Així, amb tot el que ja ens havien contat, decidirem un dia anar a Verona amb un regional veloce. El primer dia a l’estació de tren va servir per controlar-la, on preguntar, on comprar bitllets, on validar-lo. A partir d’ahí ja va vindre  tot rodat.



Altre dia anàrem a Ravenna, el bressol dels mosaics. Quina meravella!




Les distàncies no eren molt llargues i moltes vesprades arribavem prompte a Bolonya i li dedicàvem temps a recorrer-la.

Altre dia, agafàrem el tren per anar a Ferrara, amb un interès especial i personal per veure la tomba de Lucrecia de Borgia, una “paisana”. 




A prop de Bolonya està Parma i Modena. Primer agafàrem el tren cap a Parma i controlàrem el que havia de durar el nostre passeig per de nou agafar el mateix tren i anar a Modena




Urbino no estava a prop però una amiga ens aconsellà la visita. Esta vegada no férem  trajecte directe. Agafàrem un tren i després de moltes peripècies arribàrem  a la localitat menuda però monumental. Molt bonica però massa allunyada de Bolonya, van ser massa hores de trajecte per després estar-hi tan poc de temps. Teníem el temps controlat per enllaçar uns transports amb altres.



De tornada en tren via Pesaro, arribàrem  a Rimini, ciutat acollidora i lloc de platja,  i de Rimini a “casa”, l’hotel de Bolonya. Però ens quedàrem amb les ganes de veure Rimini, així que al dia següent ens proposàrem anar-hi després de visitar San Marino, un estat independentResulta curiós però així és. Primer agafàrem el tren cap a Rimini i després amb autobús a San Marino.


De tornada aprofitàrem  per donar la volta desitjada per Rimini,  sempre amb l’horari de trens a la mà i mirant el rellotge per no perdre el mitjan de transport cap Bolonya. Hi havia temps suficient per anar sense pressa.



Van ser huit dies intensos, un no parar amb tren amunt tren avall, autobusos i a peu visitant les ciutats. Sense pressa però sense pausa i matinant... ens agrada aprofitar els matins. Bolonya és una meravella i en estiu, és ciutat tranquil·la perquè no té els estudiants que la envaeixen al llarg del curs escolar. Si hi aneu no espereu nits de festa.

Va ser huit dies de llibertat absoluta anant d’un lloc a altre segons uns plans  que anàvem  confeccionant segons la marxa. Portàvem informació des de casa, de ciutats, d’horaris... i una vegada al lloc calia corroborar-ho i ajustar-se als nou consells que els locals ens deien. És una manera de viatjar perfecta, lloc de dormir assegurat i a moure's segons la marxa. 

REFLEXIONS POSTERIORS, BOLONYA i VOLTANT , estiu 2013


TOT JUNT:


BOLONYA la primera mirada
BOLONYA Inici del passeig I-PART
BOLONYA i seguim passejant II PART
BOLONYA piazza Maggiore i el que l'envolta

BOLONYA i voltants FERRARA seguint les petjades de Lucrecia
             FOTOS i MÚSICA: FERRARA
BOLONYA i voltants :RAVENNA els mosaics...........PATRIMONI MUNDIAL
            FOTOS i MÚSICA: Els mosaics de Ravenna..........PATRIMONI MUNDIAL
BOLONYA i voltants: RIMINI
            FOTOS i MÚSICA: Rimini
BOLONYA i voltantsURBINO............PATRIMONI MUNDIAL
           FOTOS i MÚSICA: URBIN.................PATRIMONI MUNDIAL
BOLONYA i voltantsVERONA I ...............PATRIMONI MUNDIAL
BOLONYA i voltants VERONA II PART................PATRIMONI MUNDIAL
           FOTOS i MÚSICA de VERONA.....................PATRIMONI MUNDIAL
BOLONYA i voltants PARMA
BOLONYA i voltants MODENA.................PATRIMONI MUNDIAL
          FOTOS i MÚSICA PARMA i MÓDENA...........PATRIMONI MUNDIAL
DESCOBRIM BOLONYA I ELS VOLTANTS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada