Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

divendres, 7 de setembre del 2012

RESSENYA LITERÀRIA. nº2-YO,ZENOBIA REINA DE PALMIRA, llibre


Perquè sóc de les persones que pensen que si  mirem o llegim les experiències d’altres viatgers o textos descriptius abans de visitar un lloc, ens podem fer idea d’on anem, què veurem, com és la gent que per uns dies va a envoltar-nos i quins són els seus costums. 





nº2-YO , ZENOBIA REINA DE PALMIRA
 Bernard Simiot



Ressenya extreta de la publicació feta per EMECE editores, 1995.

Simbiosi ideal de les riques tradicions àrabs, la magnifica cultura grega i la forta economia romana, la ciutat de Palmira va ressaltar sota el regnat de  Zenobia, muller i hereva d’Odenato, cap de les tribus del desert. Moderada en les lluites contra els perses de Sapor, Zenobia va estendre el poder de Palmira des de l’Eufrates fins la Mediterrània, transformant este encreuament de viatgers en la Venècia del Nord, una preciosa ciutat refinada i moderna, amfitriona de filòsofs i poetes, refugi de cristians protegits. Però l’imperi romà no va tardar en recelar al voltant d’este esplèndid somni de tolerància i llibertat. A finals del sege III, els exercits d’Aureliano reconquisten la colònia rebel i empresonen Zenobia, que passà la resta de la seua vida exiliada en una vil•la propera a Roma.

Bernat Simiot, que amb esta novel•la obtingué el premi Goncourt, ha imaginat unes memòries de Zenobia en les quals  el lector, no solament trobarà un context històric ben documentat, sinó també  els dubtes i reflexions d’una ànima valenta compromesa amb el futur del seu poble.

Opinió personal

“Yo Zenobia reina de Palmira” em va agradar per capbussar-me en el passat d’aquelles ruïnes romanes, per mostrar-me una dona valenta que creà, segons conta la història, un regne de tolerància i llibertat, un paradís de cultura i benestar, un paradís al qual, en estos cruels moments que està vivint la societat síria , segurament tothom voldria tornar.

És una novel•la i sóc conscient que part del que es diu és fictici, però en este cas endevinar què es real o no de la novel•la històrica a mi no m’importà. El que l’autor em contava em captivava i em donava més ganes de conèixer aquell regne, encara que fóra com està actualment, enderrocat.
Vaig llegir la novel•la abans d’anar al viatge i també després.Ho faig sovint això de llegir llibres de viatges dues vegades. Dos lectures i dos mirades, dos perspectives contrastades. La primera lectura de "Yo Zenobia, reina de Palmira" plena d’imaginació, la segona plena de records i emocions. És un llibre molt recomanable que ajuda a conèixer la personalitat de la reina de Palmira i el seu context històric.

Per llegir més sobre Palmira en este bloc:




2 comentaris:

  1. Palmira és una ciutat impressionant.
    Una lectura que posaré a la meva llista.

    ResponElimina
  2. No dubtes que el llibre t'agradarà i descobrir la personalitat de la reina de Palmira també.

    ResponElimina