Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 14 de desembre del 2013

La LAPONIA NORUEGA: camí del CAP NORD

És sorprenent...una vegada amagat el sol, la nit es queda blanca.

CAP NORD, el punt més septentrional del país...encara que no és del tot cert...
Estem en Noruega terra de fiords i muntanyes, de trolls i llegendes, sol de mitjanit i nits clares estiuenques. Aire fresc, aigües cristal•lines i tranquil•litat són els valors naturals dels quals el país gaudeix. En este moment ens trobem al nord del país i volem pujar més amunt, volem arribar fins al punt més septentrional del país, el CAP NORD.

Parem al poble de BJERVIK. Les cases construïdes en el turó tenen com a vista el fiord d’ Ofot on les gavines voletegen per l’aigua. Les cases de Bjervik formen un conjunt de colors molt vius totes amb els seus jardins davant.
El fiord d’Ofot

La següent parada és la cascada de MALSEV. L’aigua és l’element més característic de Noriega: fiords,llacs, rius, mar..i cascades, xicotetes com les que sovint es veuen baixar del cim de les muntanyes nevades, o grans, que  són les que es veuen moltes vegades en esta època quan remunta el salmó. 

La cascada de MALSEV.
Parem al fiord de LYNGEN.

Fiord Lyngen
Després passem pel fiord KAFJORD. Els fiords són valls soscavats per rius, ampliats i allargats per enormes glaceres que començaren a desgastar la superfície fa un milió d’anys.
Tenim un dia gris, la boira tapa el cim de les muntanyes als 2000 metres, però quan per moments ho deixa veure, observem la neu perpetua que s'hi conserva.

Fiord KAFJORD

En el nostre camí cap al Cap Nord passem per la tundra de SENNALAND. Els rens són de gran utilitat per als pobles del nord europeu: donen carn, llet pells, i força motriu per als trineus.

Tundra de SENNALAND


Parem al poble de REISAFJORD, és menudet i amb cases molt disperses. Ens envolten les muntanyes de KVAENANG. La vista és espectacular, dins del fiord hi ha una illa i dins de l’illa hi ha un llac. La vegetació és escassa en esta latitud, la boira escampa molt a poc a poc i fa un fred que pela. Estem en estiu, jo porte un anorac i no em sobra.

 Ens envolten les muntanyes de KVAENANG.

Seguint la ruta parem a mirar de prop una vivenda típica lapona. Se’n veuen de dos tipus.
Una és la cabanya cònica anomenada tipi, que quasi no s’utilitza. Esta cabanya està feta amb troncs i la revesteixen de pells de ren, es pot desmuntar i transportar quan es desplacen.
I també s'hi veu la vivenda estable, revestida amb terra i l'herba que creix de la terra.

Vivenda típica lapona

Anem a ALTA. A la ciutat se la coneix com la ciutat de les aurores boreals, però malauradament esta no és època, tal volta en altra ocasió torne a esta zona, haurà de ser de setembre a març si vull admirar eixa meravella espectacle  de colors i llums nocturns que brinda la naturalesa. Queda pendent, queda apuntat. Ja tinc altra excusa per tornar a este país. 

Ara  estem  a Alta per trobar-nos amb el passat prehistòric. El conjunt de pintures i gravats que es poden veure en el fiord d’Alta demostren la presència humana en estes latituds entre els anys 4200 al 500 a de C. Parem atenció i observem escenes d’alces, rens, caçadors dins les seues embarcacions. Tot este conjunt dóna a conèixer la vida en temps passats.

Pintures de la Prehistòria en ALTA.

Seguim el nostre camí, seguim trajecte. Sovint es veuen els rens al costat de la carretera, fins i tot envaeixen i travessen sense contemplació. Una vegada més som uns intrusos i ells tenen preferència perquè són a casa seua. En vegem molts. Ja comencem a diferenciar quin és més vell i quin és més jove. Els més vells tenen la cornamenta més gran.

Els rens van per tot arreu...

El paratge per on circulem està poc poblat. Parem un moment quan trobem alguna curiositat. Una d’elles és veure peix exposat a l’aire lliure posat a assecar. El peix curat és una de les especialitats gastronòmiques noruegues. La vida dels lapons o samis ha anat evolucionant, van deixant les vivendes fetes amb pells d’animals i les substitueixen per roulottes o caravanes, van abandonant la cura de ramat i ho van substituint per diversos negocis que els són més rentables. Actualment poc es distingeixen els samis o lapons de la resta dels noruecs.

Sovint es veu el peix deixat a assecar. 

Per tal d’anar al punt més septentrional s’ha de passar a l’illa MAGEROVA. Però abans no podem més que parar per gaudir d’una preciosa panoràmica en la que es veu el fiord i el mar Àrtic al fons. Una meravella. 

Tenim el mar Àrtic al fons.

Després hem de passar per un túnel de 7 quilometres construit a 212 metres per davall de l’aigua. Si, ho he dit bé, per davall del mar. No és impressionant?

I per fi arribem. Ja estem al Cap Nord. Ja no podem seguir per la part continental d’Europa, és com si estiguéssim a la fi del món. És un lloc especial  que té certa màgia, malgrat la quantitat de gent que hi  estem  concentrada. En som molts. És un privilegi per als qui arribem a este punt tan allunyat gaudir d’esta visió. Hi ha núvols i tal volta no s’aprecie bé l’efecte de la nit blanca. L’estiu, l’estació de la llum té uns dies interminables que quasi ni es debiliten durant les hores nocturnes.

El sol s'amaga i la nit es queda blanca.

Són les 10 i passen cinc minuts. Ens dirigim cap al penya-segat de 307 metres que és el punt d’observació del capvespres. No és exactament el punt més septentrional però si el més accessible. Una vegada amagat el sol es queda la nit blanca.

Tothom es concentra al mirador, però qualsevol perspectiva és bona.

L’efecte fotogràfic fa que la nit semble més fosca del que en realitat és. Puc llegir fàcilment el que escric, hi ha llum suficient. Ara entenc el significat de nit clara, nit blanca.

Hi ha núvols, la gama de colors va variant, juguem amb els contrastos de llum fent fotos, sense deixar de mirar l'espectacle visual.

Ara entenc per què es parla tan bé d’esta meravella i perquè es tan visitada i estimada, és pel que et fa sentir: un corrent de llibertat envaeix l’ambinent, i és que està tan a prop el gelat nord.... Conten que l’any 1664 va arribar el primer turista i que des d’aleshores no han parat curiosos d’arribar-hi. 
En un parell d’hores, a les 2, de nou tornarà a eixir el sol amb força. 

Reprenem el camí de tornada, hem de descansar, demà ens espera altra jornada.

Ara ja entenc allò de la nit blanca...puc llegir i escriure sense cap llanterna...

I descansem en un hotel que, com  la resta dels que hi ha al nord de noruega, no té cortines. Ja ens estem acostumant a dormir amb llum sempre.

QUADERN DE VIATGE, NORD DE NORUEGA, estiu 1999

*En este bloc pots llegir més sobre Noruega en l'etiqueta corresponent.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada