Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 10 de desembre del 2013

nº36-RESSENYES LITERÀRIES: ATLES per a menuts





Opinió personal

La ressenya de hui la dedique als més menuts, als possibles futurs viatgers, per que vagen fent boca del que els espera només eixir de casa, també per a que se n’adonen de la tot el que s’hi troba coneixent altres països, altres races, altres mentalitats i altra gent. És bo que vagen prenent consciència de quanta gent som compartint este planeta i és bo que s’ensenyen des de menuts que en la diversitat està la riquesa i que tots som iguals i alhora diferents.
No vaig a centrar-me en un atles en concret, hi ha molts, qualsevol pot servir. La majoria estan estudiadament dissenyats per a guanyar-se als lectors més exigents, que de tots és sabut, són els xiquets.
Des del racó viatger us mostre tres que han caigut a les meues mans i que m’agraden, tal volta este primer m’agrada especialment perquè com bé diu ja el títol és un atles molt divertit..


“L’atles més divertit del món”: 
editorial laGalera

Rita és el personatge que ens fa de guia pel món,  esta aventurera rateta té una misió, la seua tia li ha encarregat portar uns formatges al seu cosí Ramón que viu a l’Antàrtida. La rateta no dubta en cap moment perquè vol veure on viuen les balenes, els lleons, els cangurs, si existeixen els indis, els esquimals o si fa fred al Pol Nord.

Rita ens mostra un mapa de la ruta que fa i en cada pàgina hi ha un joc en forma de solapa que han d’alçar els xiquets si volen saber la resposta de la pregunta que fa. Les fotos són fabuloses, és el que ressalte d’este llibre, no són dibuixos que poden distorsionar la realitat, són unes seleccionades i esplèndides fotografies dignes del millor fotògraf. Així el menut aprèn millor a identificar el lloc.

Comença en Europa, explicant que és, especifica sobre el mar i la muntanya, monuments.. parant l’atenció en aspectes característics. I també Rita va relatant  de cada lloc la seua experiència personal que són les aventures que van captant l'atenció del xiquet.
Segueix en Asia mostrant la diversitat de paisatges,  costums i tradicions.
 Passa per Àfrica per mostrar el desert, la sabana i la selva.
I arriba a Oceania, la que té tanta illa, mostrant el contrast entre desert i mar, la selva i la ciutat.
Segueix a Amèrica del sud, on ensenya la selva i la muntanya i el contacte amb la gent i els xiquets.
Després va a América del nord on també mostra la diversitat de paisatge i varietat de personatges.
 Al final arriba a l’Àrtic i l’Antàrtida i allí ens presenta al seu cosí Ramón, el cièntífic, que explica què és el que fa en un lloc tan inhòspit i allunyat. Rita dóna els formatges a Ramón però també els regals que en cada parada viatgera li ha anat comprant.

Hi ha un joc per descobrir quin regal és, una endevinalla i la solució davall de la solapa. 
És un llibre fabulós que a més a més, té un joc per treballar la memòria amb les fotos i les il•lustracions, per a jugar en qualsevol moment.


“La meua primera volta a Europa”:
 editorial cruïlla

És un atles per a introduir la geografia als xiques i ensenyar-los el nostre continent, els països, els paisatges, les ciutats i les diferents cultures. Va des dels volcans d’Islàndia als Alps, de la Torre de Pisa, a la Calçada dels gegants. És una primera volta a Europa, rica en informacions i colors ,per fer viatjar i somniar als mes menuts.
Ressalte que hi ha molts dibuixos atractius i mapes que ens situen en cada moment. Els mapes politics i físics són fidels a la realitat però s’han simplificat per facilitar la llegibilitat, en canvi les il•lustracions que mostren recorreguts no s’han respectat les distàncies ni les escales per tal de donar  una visió més rica i global.

El llibre està dividit en apartats: L’Europa del fred, l’Europa de l’oest, l’Europa del sol, l’Europa dels Balcans, l’Europa dels boscos i l’Europa de les planes.  I acaba amb una explicació de què és la unió europea. El llibre dóna peu a molta conversació.


“El meu primer atles de Tupi”:
editorial edebe

En Tupi, un conillet, porta al lector a fer la volta al món. Per mitjà de mapes i pictogrames es poden conèixer els costums, els edificis antics i moderns, les persones, els animals i les plantes de cada continent. Acompanya el llibre un mapamundi gegant per millor entendre tot l’entramat.

I comença amb una introducció general que porta per títols: el món on visc, la terra i el cel,  compartir el món i per últim, quina diversitat!. A partir d’ahi ja es centra en cada continent classificant-ho per aspectes separats. És un llibre didàctic, amb textos per a ser llrgit al xiquet i vocabulari amb imatge especific. A més a més és lúdic perquè al final hi ha una part de jocs per fiançar conceptes i un apartat de solucions que dóna resposta als passatemps. També hi ha unes orientacions a pares per a millor aprofitament del llibre que a més a més d’obrir el món als més menuts pretén que es faça de manera interactiva.




.

2 comentaris:

  1. Hola Mariló,
    Molt bones propostes!
    Records,
    Montse

    ResponElimina
  2. Gràcies Montse. En el racó viatger de Mariló, sempre hi haurà un apartat dedicats als xiquets.

    ResponElimina