Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 16 de desembre del 2017

ALBAIDA (València) MUSEU DE DIORAMES


El museu permanent de diorames d’Albaida és, a banda del sentit religiós,  una manera de veure com era el poble fa uns anys, una manera de retrobar-se amb el passat.


La ciutat d'Albaida té alguns atractius que la fan mereixedora d’una visita. Té entre altres coses, el seu palau dels Milà i Aragó que és una meravella, també hi ha un museu internacional de titelles únic  on  és un goig entrar-hi per observar la gran varietat de titelles que hi ha de tot el món i també té un  museu de diorames que en Nadal és visita obligada.




El museu es va inaugurar en desembre de l’any 2002, fruit de molt de treball anterior per part de l’associació de betlemistes de la localitat, que ja va camí dels quaranta anys de fundació. Això són molts anys i veterania, és molta expereincia acumulada garantia d’un treball ben fet. El museu s’hi troba al casc antic, junt al palau i al museu de titelles, així que d’una visita es pot fer tot.




En un món i societat cada vegada més diversa, de religions i nacionalitats, cal matisar que no és condició indispensable ser de la religió catòlica per admirar els diorames d’Albaida. Tothom sense distinció pot  observar i valorar l’art manual com està fet: és un art minuciós i detallista, un art on cal posar molta atenció i tenir paciència. I  també tothom, especialment qui coneix el poble,  pot veure com els passatges representats, que no deixen de ser escenes de vida, estan situats en llocs emblemàtics de la localitat. Cada diorama conta una història que tal volta hem escoltat o llegit a la bíblia però tal volta no podem imaginar. Tan se val. Només veure-ho és bonic. Per això tothom pot anar a visitar-lo i qualsevol persona d’alta religió valorarà.





En els diorames no falten elements com l’aigua, els diversos arbres i arbusts, les persianes a les finestres o cortines de tela. Veig molts tipus de gerres, algunes hui en dia les coneixem perquè formen part de la decoració de casa i abans eren d’us quotidià i necessari per a viure cadascuna amb un nom diferent segons la seua utilitat. I tot ho trobem en  xicotetes dimensions que és més difícil de fer.





I és que part de l’essència dels betlemistes en general és mostrar la cultura rural amb les muntanyes o rius i els oficis que poblen els pobles que els envolten. Els diorames d’Albaida mostren  en la llunyania el desert i les palmeres, mostren un paisatge que no es nostre però alhora hi ha carrers del poble fàcilment identificables. Eixa barreja m’agrada, està ben representada. Veig un diorama que és l’església del poble i altre que és un antic teatre. Tambè hi ha  antics carrers del poble. Que bonic! Segur que fins i tot la gent representada en eixos carrers  eren habitants del poble.





Els d’Albaida són gent amb sort, en el museu de diorames tenen una manera de veure com era Albaida de fa uns anys, així el passat arquitectònic no s’oblida i es poden fer més idea de com era la vida dels seus avantpassats.





El museu va renovant-se va ampliant amb nous diorames, així que no importa repetir la visita, perquè sempre es pot trobar novetats o detalls que en la visita anterior han passat desapercebuts. I  és que hi tant per a mirar!.





Jo hi he anat moltes vegades i no em canse de mirar els diorames, alguns tenen els llums  estratègicament col·locats perquè il·luminen un element important, o tal volta mostren el camí que ha de seguir el personatge que hi ha. 

Jo he anat i seguiré anant, per descobrir nous racons il·luminats i més detalls.

QUADERN DE VIATGE, ALBAIDA 2017


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada