Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dilluns, 4 de novembre del 2019

ROMANIA: un passeig per TARGU MURES

Ciutat romanesa amb influencia hongaresa… s’hi veu en l’arquitectura i segons conten en la tradició que s’hi conserva.

Estem en Transilvània i anem cap a Targu Mures.

De Romania hem visitat Bucarest la ciutat i el Parlament... i també de Sinaia, el castell de Peles i el monestir ortodox. Hem estat a Prejmer, al monestir Izvorul i al llag Roig, a les goles de Bicaz i a Piatra Neamt. Hem visitat els monestirs: el d'Agapia, Voronet, Humor, Sucevita i Moldovita. Hem estat també a Suceava, Campulung  i hem travessat el Pas del borgo

I amb tot, hem arribat a Targu Mures.




Targu Mures és una de les ciutats més grans de Romania on la influencia magiar esta patent. Diuen que ha baixat amb el pas del temps però de magiars,  en són quasi la meitat de la població. Els magiars són els  coneguts actualment com  hongaresos.

De camí, a traves del cristall de l’autobús, observe  el paisatge en les que les vaques manen  per allà on estan, i les podem veure pels carrers del pobles com si foren animals de companyia. També observe els tractors com envaeixen la via. Veig granges amb vivendes i quadres per als animals, grans i xicotetes, algunes més noves altres més velles. M’he adonat que alguna casa no segueix la tònica arquitectònica de la zona i he pensat que tal volta és la d’alguna persona que ha tornat després de migrar i s’ha fet la casa segons el model que ha vist al país on ha aconseguit els guanys per poder edificar. I és que veig que moltes cases han substituit la fusta tradicional pel ferro forjat en les balconades. Em recorda quan els indians, emigrants que anaren a Amèrica,  tornaven a Espanya rics i es construïen una casa segons el model americà d’on venien. Estes cases de nova edificació demostren als veïns que han prosperat i que allà on han estat han guanyat diners.

Arribem a Targu Mures i fem un passeig per la coneguda com la ciutat de les roses: Targu Mures,  Targu significa burgo i mures és el nom del riu.

El més important per a visitar està al voltant de dos places que arriben a unir-se. Nosaltres comencem el passeig per la plaça Victorei on veiem el Palau de la Prefectura que és de l’any 1907,  d’estil art nouveau, va ser dels primers edificis creats per a modernitzar i canviar la fesomia de la ciutat.  Davant hi ha una rèplica de la lloba capitolina que recorda el passat romà de la ciutat.




Tancant la plaça està l’església barroca  romano-catolica del segle XVIII reconstruïda als anys 30 del segle XX. Hi entrem per escodrinyar-la.





Al costat està l’ajuntament.





Visitem el Palau de la Cultura, que és un dels monuments més importants de la ciutat, va ser edificat a principi del segle XX i és molt elegant. És un bonic edifici construït entre 1910 i 1914 a l’estil art Nouveau. Mirant l’exterior no podem endevinar tot el que guarda.




Tot bocabada. Hi trobem sales decorades amb rajola, ceràmica esmaltada, mosaics, ferro forjat... i moltes vidrieres i espills gegants. L’interior de les sales no es pot fotografiar, estan plenes de detalls com vidrieres que relaten llegendes i una decoració molt cridanera i alegre. 

Entrem a la sala de musica on una jove assaja al piano, és relaxant escoltar-la asseguts als seient de la sala.  El silenci és sepulcral respectant l’assaig.




Meravellats eixim i  després de fer una última mirada a la plaça ...




...seguim el passeig cap a la catedral. Anem per una avinguda plena de botigues i restaurants i moderns cafès per a seure a descansar. Fem un passeig tranquil, observant cada edifici i portal. Targu Mures té aires de gran ciutat amb edificis senyorials del segle XIX.




Per un carrer transversal veiem de lluny el castell i ens apropem. És la fortaleza de Targu Mures-Cetatea medievala, construida al segle XVII sobre altra fortaleza anterior del segle XV. Però tot just davant, hi ha una colla de joves molt cridaners, que en són molts, aixi que per a que no trenquen el passeig relaxant que estem fent, decidim no avançar més i ens comformem en veure el castell de lluny.




Retornem a l’avinguda on està la majestuosa catedral amb un preciós jardí davant, el jardí de les roses, i també hi ha un gran rellotge de flors que marca les hores.






Entrem dins de la Catedral i és preciosa, és relativament nova, si ho comparem amb tot el que hem vist al llarg del viatge, però una cosa no li lleva l'altra. No podem fer fotos però se me queda a la retina. Segueix l’estil bizantí en el que no queda ni un tros de paret al descobert, tot pintat explicant vida i fets religiosos per adoctrinar. És una meravella. 

QUADERN DE VIATGE, ROMANIA, estiu 2018



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada