Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 29 de novembre del 2014

GIRONA: les ruïnes gregues i romanes d’ EMPÚRIES

A Empúries cal anar i també retornar, i és que a més a més del recinte arqueològic, l'envolta un bonic paisatge.




Des de l’acollidora ciutat de Girona visitem els voltants. Hui volem anar al recinte arqueòlogic d’Empúries, té tanta història! Associe el nom de les ruïnes a la idea de comerç, a esplendor econòmic durant l'època d'abans de Crist, em venen al cap passatges escrits... i recorde que en temps grecs el nom era Emporión i en temps romans Emporiare. 

Etimològicament Emporion significa centre de compres i és just el propòsit de la ciutat situada al delta del Fluvià a l’encreuament de rutes comercials, amb port natural que protegia les naus comercials. Emporión va ser porta d’entrada de les cultures clàssiques a la Península Ibérica.

No cal ser experts per adonar-nos-en que el que anem a veure és una meravella, per la qual cosa anem amb expectativa, o tal volta cal dir millor, amb curiositat viatgera.

De Girona anem a L’Escala, és el punt i final del trajecte amb vehicle. A partir d’ara queda una curta caminada, són 2km i mig entre pins i vorejant aigua per un accés de vianants inaugurat l’any 1992. Diuen que moltes construccions d’esta població estan fetes amb part de les ruïnes. Ho diuen de molts llocs on hi ha ruïnes a prop.


Per arribar-hi, fem una curta caminada entre pins i mar...


Arribem. Amb respecte accedim al recinte, el lloc s'ho mereix.

Quan arribaren els romans, al principi, grecs (segle V a.C) i romans (segle I a.C) convivien, després els grecs fores absorbits pels romans que crearen una ciutat deu vegades major que l’existent. Més tard arribaren el visigots que l’anomenaren seu episcopal i després amb els invasors posteriors la ciutat ja va ser demolida. I la demolició va ser completada pels pirates normands del segle IX. Encara que al recinte trobem restes de diferents èpoques la majoria corresponen just a esta època de convivència, quan grecs i romans formaven una ciutat única. 

Falta molt per excavar i molta informació queda amagada. Per ara ens conformem amb el que hi ha, que és molt i important. Empúries és un conjunt espectacular, el conjunt arqueològic grec més important d’Espanya.

És una ampla extensió: són tres conjunts: Sant Martí d’Empúries que no conserva ruïnes, es troba tres quilòmetres més allunyat i va ser el primer reducte grec. Malauradament per qüestió d’horari no anem-hi. I és que quan depenem de transport públic no es disposa de tot el temps que voldríem, avantatges i inconvenients,  també té el seu encís viatjar amb transport públic i contactar amb la gent. Així que, el temps que tenim el dediquem als altres conjunts, la ciutat grega i la ciutat romana.


Plànol on s'hi veuen clarament els tres conjunts a visitar.
La visita de la ciutat romana mostra, entre altres una de les cases més importants de la ciutat amb uns mosaics que decoraven el terra de les habitacions principals. També vegem altres cases d‘atri i peristil, el cardo maximus que era un dels carrers principals de la ciutat, tabernes, botigues... la palestra o edifici destinat a fer exercicis gimnàstics, el fòrum o centre polític, religiós i econòmic on s’hi trobaven el principals edificis públics de la ciutat, també els edificis destinats a l’administració de la justícia, la política o el edificis religiosos com el temple capitolí, dedicat probablement a Júpiter, Juno i Minerva. Hi ha un pòrtic que envoltava el fòrum reconstruït, restes de muralles i un amfiteatre.



Part romana
Pel que respecta a la part grega trobem part de la muralla defensiva, l’àgora i un edifici porticat dedicats a activitats socials i comercials, diferents cases, un centre terapèutic i religiós dedicat al deu de la medicina, santuaris dedicats a diferents divinitats Isis, Zeus, basílica paleocristiana, un mercat articulat al voltat d’un cisterna, el sistema de clavegueram,  àmfores... i vestigis d’indústries, metal•lúrgica i de conserves i salses de peix.




Part grega

Emprem unes dos hores, tal volta un poc més, en fer la visita. Llàstima no poder anar a sant Martí i veure la seua església gòtica que cataloguen de singular, llàstima no poder trepitjar les platgesn que hi ha a prop, especialment belles i netes segons llegim a la publicitat. I ho deuen ser per la quantitat de turisme que atrauen.

No hi ha cap persona més visitant el recinte, per mi millor, però em dol que un lloc amb tanta història no siga atracció turistica per a la gent. El passeig és agradable, el passeig permet recordar part d’història, en ocasions llegida, en ocasions representada en pel•lícules, permet imaginar un passat, unes vides...

El treball arqueòlogic, que començà l’any 1908, continua descobrint i restaurant. Està bé que s’hi dedique pressupost al patrimoni cultural, testimoni de la història del lloc. Aixi i tot, diuen que només hi ha un 25% excavat.







Deambulem d'una part a altra... 

En acabar de visitar el recinte no podem més que dir una cosa, Empúries és una visita molt recomanable i que cal anar-hi i retornar, perquè a més a més del recinte arqueològic es gaudeix d’un preciós paisatge.


QUADERN DE VIATGE, primavera 2005, GIRONA i provincia

Si vols saber més sobre Girona i provincia clica ací.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada