Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 28 de juny del 2014

JORDÀNIA: ruïnes de JERASH

Diuen de Jerash que és la Pompeya asiàtica, és la segona atracció turística de Jordània després de Petra .

Gerasa és una antiga ciutat de la Decàpolis.
Jerash situada a 50 quilòmetres d’Amman la capital de Jordània, és el nom d’una antiga ciutat de la Decàpolis, que és com es denomina al grup de deu ciutats situades als confins orientals de l’imperi romà. En el grup de deu també esta l’actual Ammán capital de Jordània i Damasc capital de Síria.


Són unes de les ruines millor conservades del Pròxim Orient.

Les ruïnes  de Jerash estan considerades de les més importants i millor conservades del Pròxim Orient. I en part este bon estat de conservació és degut a l’arena, això i el bon treball de l’equip de restauració. 


L'arena les va cobrir durant segles i este fet contribuí a conservar-les.

Terratrèmols naturals i guerres posteriors contribuïren a la seua destrucció i les ruïnes quedaren amagades soterrades al terra. Les ruines de Jerash foren descobertes al segle XIX amagada en l’arena durant segles.Va ser l’any 1806, quan l’orientalista alemany les va descobrir i començà l’excavació per tornar la vida a la ciutat.

El que vegem és una mínima part del total que està amagat.

Només s’hi veu una mínima part, hi ha molt encara amagat i els treball continuen. Esta ciutat romana m’agrada  i no puc més que recomanar-la. Perd protagonisme per culpa de Petra, però no té res a veure una amb altra, són les dos espectaculars i ni una ni altra defrauden.

Terratrèmols naturals i guerres posteriors contribuïren a la seua destrucció
 i les ruïnes quedaren amagades soterrades al terra.

Jerash va ser una ciutat privilegiada, els romans garantiren la pau i seguretat a l’àrea i així els habitants s’hi van poder dedicar al desenvolupament econòmic i a la construcció. Per la qual cosa a la segona meitat del  segle I la ciutat va aconseguir el seu màxim esplendor.

La major part d’estos monuments foren construïts amb donacions dels rics de la ciutat.

Per l’esplendor aconseguit Adriano la va visitar als anys 129 i 130 i en el seu honor es va construir l’arc de triomf o arc d’Adrià.

És exemple únic de ciutat romana ben conservada on podem veure entre carrers pavimentats molts monuments, els més destacats són L’Arc d’Adrià, el circ, l’hipódrom, dos inmensos temples dedicats a Zeus i Artemis el Foro ovalat i envoltat d’una columnata, una llarga avinguda de columnes , els dos teatres, dos banys, temples secundaris en importància i unes muralles quasi completes. La major part d’estos monuments foren construïts amb donacions dels rics de la ciutat.



Hi ha molt per a veure...ocupa molta superficie.


Diuen de Jerash que és la Pompeya asiàtica, és la segona atracció turística de Jordània després de Petra  tots els anys, a finals del mes de juliol se celebra el festival de Jerash, que és una mostra d’art jordà i trobada de diferents cultures.


En juliol, s'hi celebra un festival de cultures.


QUADERN DE VIATGE, JORDÀNIA, estiu 1997




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada