Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 17 de desembre del 2016

POLÒNIA: CRACÒVIA, La colina de WAWEL

I allà dalt en un turó està Wawel, el castell i la catedral... hi anem envoltats per la llegenda del drac, és una visita de Cracòvia que pot faltar. 

Anem a la colina Wawel que és imprescindible per completar la visita a al ciutat. Pugem a peu, vorejant el riu Vístula, la imatge de la colina al fons és bonica. 

La colina de Wawel i el riu Vistula.

La colina de Wawel i el riu Vistula.

És un passeig agradable, trepitgem  estrelles dedicades a famosos, com les que hi ha al passeig de la fama de Los Angeles. Trobem noms coneguts. 

Passeig amb estrelles dedicades a famosos... a l'estil de Los Angeles.

De sobte ens sorprén el drac en forma d’estàtua, que és símbol de la ciutat. Hi està des de 1970. Conta la llegenda que en temps dels príncep Krak, origen del nom de la ciutat, després d’un temps de prosperitat, arribaren malaurats  anys en els quals un drac s’ho menjava tot. No hi havia manera de matar-lo. El princep va prometre que qui ho aconseguira es casaria amb la filla Wanda i rebria la meitat del regne. Era un repte difícil però al final va guanyar l’enginy abans que la força. Va ser el jove sabater, de nom Skuba, qui va farcir una pell d’ovella amb sofre i alquitrà, i li ho donà al drac per a que ho confongués amb un animal. I així va ser.  A partir d’aci hi ha versions diferents:  una diu que directament es va morir i altra que després de menjar-s’ho li va entrar una set terrible i es va beure tota l’aigua del riu Vístula, tanta en va beure que  va explotar.  Així s’alliberaren del drac. La cova on suposadament dormia el drac està darrere l’estàtua. I el drac cada cinc minuts tira foc per la boca donant algun que altre ensurt al que no s’ho espera. 

El drac de llegenda que trau foc per la boca.

Anem pujant el turó, cada vegada estem més a prop. Els castell i la catedral estan  a 250 metres sobre el nivell del mar.

El castell.

I una vegada dalt, es domina la ciutat i el riu Vístula. Uns recents casats han pujat al castell per fotografiar-s’hi en un dia tan assenyalat, tenen un bonic fons.

Entrada al castell.

Les vistes des de dalt.

 El castell va ser residència de residència de reis  des del segle X. Al segle XI i XII la fortificaren i començaren les obres de la catedral i ampliaren la residència amb un castell romànic. En temps del rei Casimir III el castell es reformà amb estil gòtic i al segle XVI s’adaptà a l’estil renaixentista. Per tot és un dels llocs més importants de Cracòvia cultural i històricament parlant. Actualment és un museu. 

Castell i catedral.

La catedral adjunta és molt important, es coneguda com la catedral de Cracòvia, i també com la catedral de san Wenceslao i san Estanislao. Tot el conjunt que hi ha a la colina entra dins de la catalogació de conjunt històric de la ciutat per Unesco. Al primer colp d’ull es veu una barreja d’edificis junts, hi ha cúpules i torres, però hi ha harmonia. 

Entrem al pati del castell. És lloc on es fan concerts.

Interior del castell, el pati.

També entrem a la catedral, és grandiosa, però hi ha massa per a veure, massa junt, satura tenir tant d'art al voltant. És un conglomerat de capelles cadascuna de diferent estil. Està tot molt ple i està fosca, quasi angoixa a la vista i més saber que hi està tota la història de la ciutat concentrada. La catedral és lloc de coronacions i santuari nacional on estan soterrats reis i ducs i així estan des dels ossos del drac a l’entrada de la porta de la misericòrdia, fins a l’últim president.

Porta de la Misericordia, entrada a la catedral, on estan els ossos del drac.


El polonès papa Wojtyła, Juan Pablo II,  va celebrar la seua primera missa en la catedral i 50 anys després va tornar per fer la seua primera missa com a papa. Wojtyła és molt venerat en tota Polònia.

El papa Juan Pablo II és venerat per tota Polonia.

A l’exterior hi ha un  mur amb inscripcions dels donants que compraren rajols per fer donatius destinats a reparar la catedral. Hi ha uns 600, però en foren unes 6000 persones les que participaren aportant diners. El primer que va fer donació va ser un turista americà.


Els noms dels donants per a reparar la catedral estan al larg del mur.

Deixem el castell i la catedral de la colina i entrem de nou a la part baixa, des d’on fem una útima ullada al que hem visitat. 

Ja estem baix i seguim el recorregut per la ciutat.

QUADERN DE VIATGE, estiu 2016, POLÒNIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada