Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

divendres, 21 de gener del 2022

RESSENYA LITERÀRIA: L'HAREM DEL TIBIDABO d'Andreu Martín

 


L’HAREM DEL TIBIDABO

Andreu Martin

He gaudit molt llegint  “L’harem del Tibidabo”, tal volta més per la forma com està escrit que pel contingut. La preferència és simplement perquè el contingut són temes foscos i dramàtics, que al capdavall no deixen bon sabor de boca, però l’estil és magistral,  emprant un to humorístic que comporta que el lector s’empasse d’una realitat que generalment passa desapercebuda.

 La novel·la tracta fonamentalment dels enrenous de Mili, l’amo d’un bordell que va heretar de sa mare. La mare va desapareixer deu anys enrere, quan Mili encara no tenia vint anys i estava complint condemna per drogues. L’harem va ser la seua salvació. En la presó va aprendre la lliçó que ja no volia tornar hi mai més. I Mili és una bona persona, a la seua manera, té carisma, és fràgil, alhora fort, molt intel·ligent i és sensible. És inevitable agafar-li estima des de la primera línia. És guanya al lector només comença a explicar la seua història perquè demostra bons sentiments.

 Un dia apareix el cadàver d’Emilia Santamarta, la seua mare, i Mili vol descobrir realment si el va abandonar o volia tornar amb ell, vol saber si era dona dolenta o no, i especialment si va estar involucrada en uns assassinats del passat a mans d’una secta satànica, com totes les proves apunten. Tota la trama gira al voltant d’estos dubtes.

 Al club està acompanyat de Sancha que és com una mare per a ell. Tambè hi són les “treballadores col·laboradores del club” que no són prostitutes, segon Mili, hi estan perquè volen i gaudeixen fent el que fan. Mili no vol cares llargues ni resignades, vol veure vocació, no vol que consideren el seu treball ni humiliant ni degradant. El club té les normes pròpies. Es ven sexe però amb bona harmonia entre venedors o compradors. Tots formen com una família de les que cada integrant trau la cara per l’altre. Sempre tots a una. Com els mosqueters. Els problemes d’un són els problemes de tots. Cadascú dels personatges tenen la seua peculiar vida i secrets.

 Cert que no és un amo usual, és un estrafolari personatge de pensament i de vestimenta, mai definit entre dona o home. Segons on va, es disfressa d’una cosa o altra. També el club que regenta ho és, diguem-ne que més que rar, és diferent a la resta de prostíbuls. El club està situat a l’avinguda del Tibidabo entre mansions modernistes a prop d’on circula el vell Tramvia blau  i és de luxe per a clients exclusius. La zona està ben descrita. Llegir esta part m’ha fet curiositat per saber més del Tibidabo i la zona barcelonina que descriu i m’ha fet ganes d’anar a la capital catalana i trepitjar pels carrers que mostra. I és que llegir sempre em fa ganes de viatjar, em transporta a llocs diversos siga  propers o allunyats.

 La fama del prostíbul li ve de temps enrere, en època franquista tenia ja bona reputació i fama. Rebia la millor clientela. I des d’aleshores, qui entra mai queda impassible, ni per decoració del lloc amb molt de daurat i sofisticació, ni per tracte exclusiu de les treballadores. I a banda i fora de la vista dels clients, tot el club és una caixa de sorpreses començant pel lloc on viu Mili que és un bunker totalment protegit contra les possibles agressions externes, ple d’amagatalls i trampes. Mili viu tancat al bunker particular però durant la investigació sobre sa mare es veu obligat a eixir, abandonar de tant en tant el seu castell i anar a les "clavegueres", en sentit figuratiu.

 I mentre s’esclareix el cas, apareixen nous personatges involucrats en sadomasoquisme, sectes i rituals de vudú. Hi és l’Amanda, altra ama d’un bordell amb uns especialització concreta, uns somalis i també altres africans, tots ells envolten la trama amb negocis bruts  i torbis.

Malgrat estat banyada de tocs d’ironia i humors no deixa de ser una novel·la  dura i violenta. Tot el que conta és colpidor i a mesura que llegim ens fa pensar i replantejar-nos moltes coses:.el tràfic de dones, les venjances del grups ètnics africans, les màfies africanes, la corrupció policial, les sectes satàniques, el sadomasoquisme, les desaparicions de joves, el paper del mitjans de comunicació fent més desgracia la desgràcia...

 Està escrita amb molt de ritme, que va augmentant cada pàgina,  i en primera persona que per a mi  es un punt a favor. El que diu m’ho crec, i mira que conta realitats crues i violentes...i de vegades explica situacions exagerades en extrem que fins i tot semblen protagonitzades per Super herois...són situacions tan enrevessades que al capdavall confonen,  però amb el toc d’humor irònic i la primera persona en boca de Mili, que em cau tan bé, tot és possible...és la força del llenguatge saber fer-ho creïble fins i tot  les situacions més entranyes.

 De tot, destaque l’humor i la mestria com utilitza el llenguatge. No coneixia l’escriptor Andreu Martin, que està especialitzat en novel·la negra i que ha escrit més d’un centenar de novel·les. Uff més de cent!!!. Em pose les mans al cap!!! Que prolífic!!!!  Això és molt... i si totes tenen la mateixa qualitat que este llibre!  Només puc dir, que molt bé per l’Andreu. Ara ja tinc clar que si vull novel·la negra he de buscar a la seua bibliografia, que serà una bona elecció, que no em defraudarà perquè m’agrada la seua manera d’escriure i el llenguatge fàcil que empra.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada