Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 1 de gener del 2022

RESSENYA LITERÀRIA: NORUEGA de Rafa Lahuerta

 


NORUEGA

Rafa Lahuerta

Hui us mostre un autor valencià, Rafa Lahuerta i una editorial valenciana, Drassana. I és que, malauradament hi ha persones que encara li tenen “por” a llegir en valencià, per la qual cosa hem de promoure la lectura en la nostra llengua i els nostres autors i autores. Rafa Lahuerta és un dels nostres autors, “Noruega” és la seua segona novel·la, que ha estat mereixedora del premi Lletraferit 2020. I sobre l’editorial Drassana, què dir? Només cal llegir la carta de presentació per desatacar-la: Valencians, Mediterranis. Fem llibres de la mateixa forma que en les drassanes medievals es construïen vaixells: fruint del procés,cuidant cada detall… que bonic no?

 El primer que crida l’atenció de la novel·la és el títol: “Noruega”, fa pensar que el contingut no té res a veure amb el nostre entorn. Noruega no és un país escandinau? Serà un llibre de viatges? Però res més lluny de la realitat. O no, perquè mirant-ho bé, si que parla d’un viatge però el que fa el protagonista a l’interior de l’ànima, i a més a més, ens mostra en profunditat la ciutat de València, de fet és eix central del relat. Així que la catalogació de llibre viatger, metafòricament parlant, no està tan desgavellada.

 Qui mostra València, la que va de la dècada de 1980 fins el present, és Albert Sanchis Bermell, que en 1984 tenia 14 anys. L’autor crea una biografia imaginaria, relatada en primera persona. Mostra l’evolució personal i l’evolució de la ciutat en quant a urbanisme, costums, llocs d’oci o botigues. Es nota que coneix la ciutat a fons i l’estima, a més a més que li agrada el cine, la música i la lectura. Quants noms de carrers, de places, de comerços, de bars, de clubs d’oci... i quantes referències a llibres i autors, a periodistes, actrius, actors, personatges reals dels barris, pel·lícules o música! Quantes anècdotes i històries! Diu el mateix Rafa Lahuerta, que ha tardat més de cinc anys en acumular tota la informació. Cert que s’hi veu un gran treball de recopilació que mostra de manera intel·ligent sense caure en la fanfàrria.

 Albert és un jove de classe mitja criat al costat del Mercat Central i educat en un col·legi religiós, però els seus amics de la pre adolescència pertanyen als més baixos fons. És fill de botiguers i venen saladures i conserves i també el salmó de Noruega, que fa que la família porte per malnom Els noruecs. El malnom familiar és qui dona títol a la novel·la. Els malnoms estan molt presents en tota la novel·la, no solament definint la família, també quan parla de personatges anònims, de veïns o d’amics. A més a més Noruega té altre significat que fins el final no es destapa.

 Precisament són els amics, tots carn de canó, els que durant la dècada de 1980, li mostren per primera vegada les entranyes de València desconegudes per a tants: la delinqüència, l’alcoholisme, la prostitució, la droga, el sexe… i alhora que viu totes les passions mundanes existents, unes vegades frenèticament i altres intentat desenganxar-se del poder d’atracció que exerceixen sobre ell, les mostra al lector creant una atmosfera enrarida i fosca que anuncia que algun dia passarà alguna fatalitat. Eixa espera de saber si passarà o no, si Albert se’n sortirà o no d’eixa vida que haguera pogut ser d’altra manera i en la que sempre està començant de nou, crea intriga i ganes d’avançar en la lectura. Cap a meitat de la novel·la ja dona pistes del final personal, que siga dit de pas, manté el cor en un puny.

 El protagonista sent dolor i amor a una València que ja no existeix però que forma part del passat recent que no s’ha d’oblidar, mostrant-nos el casc històric, el que ara està destruït o degradat, el que el temps i el turisme ha canviat. Alhora, els records de la infantesa deambulant per València li fan pensar-hi en el sentit de la vida. Pàgina a pàgina fa un cant d’enyor comparatiu mostrant el que hi havia abans i el que queda ara, i a nivell personal compara com era de xicotet i en el que es va convertir passats els anys vivint una vida que considera falsa.

 La germana Rocio, la que Albert enyora tant, forma part important de la història. Està sense estar. Era l’artista que ja de menuda apuntava creativitat  inventant una platja en meitat de la Plaça del Mercat, era l’ullet dret de pare i la que apuntava més alt de la família i se’n va anar a estudiar a l’estranger, era la més lliure, la més somniadora...però al capdavall va parar de somniar. Albert l’enyora i també l’enveja perquè coneixia el pare com ell no ho va fer mai. També és de gran influència per Albert, l’entranyable iaio Pepe i les seues ocurrències, és espontani, és sincer, és pràctic... és qui motiva al net a ser novel·lista. Els seus comentaris trauen somriures. També el mestre Martorell li deia que tenia don per a l’escriptura.  Des de xiquet escriu com un diari.

Tot li sembla novel·lable... cada personatge, cada situació… la vida dels amics... però Albert no s’hi veu capaç d’escriure una novel·la. Ho intenta en tres ocasions i no les enllesteix, tot es queda en projectes. I resulta original que estiguen inclosos dins de “Noruega” per la qual cosa podem llegir els tres inicis de novel·la,  que comptat i debatut, formen la novel·la que Albert vol contar, la que escriu amb dolor contagiós. “Noruega” és la seua vida quotidiana en la València que tant estima perquè se n’adona que no cal presentar herois, cadascú te la seua novel·la pròpia en el que viu dia a dia.

En un dels projectes de llibres “L’últim calendari” escriu una nota curiosa. Diu que per a documentar-se ha de parlar amb Rafa Lahuerta (que és l’escriptor de la novel·la) perquè els seus pares tenien un forn ( i és real)  i el podria ajudar. I afegeix “però sense donar-li massa bola, Lahuerta se’n va per les branques amb facilitat”, també afegeix: “estrany personatge Lahuerta, un dels més rars que he conegut i això que el llistat és llarg”. No és l’única referència a Lahuerta perquè el posa com un amic de confiança. M’ha tret un somriure eixa manera de parlar de si mateix i d’incloure’s en el relat, com Hitchcock que sempre apareix en alguna seqüència de les seues pel·lícules.

Vol canviar de vida, vol oblidar, vol començar de nou però de res serveix fugir. Albert vol ser escriptor i fracassa, vol intentar ser feliç i tampoc ho aconsegueix, tot perquè el persegueixen moltes ombres. És un llibre desolador, trist des de l’inici fins el final, simplement perquè Albert se sent així vivint una lluita continua per viure o sobreviure i observar alhora la degradació d’una ciutat que estima amb bogeria. I en eixa lluita sempre l’acompanyen els llibres. Cal ressaltar-ho. Els llibres sempre són la millor companyia, en moments bons o dolents.

Es nota que és una novel·la estudiada, no hi ha precipitació, com es veu de vegades en alguna que altra. De fet la novel·la poc pecar d’aglutinar massa reflexions, de donar-li massa voltes... com diu l’Albert tal volta Lahuerta “se n’ha anat per les branques”, però el que no es pot discutir és que tot està escrit  amb mestria, la d’un gran professional encara que ell negue que ho siga. Tal volta el fet de negar-ho dona més valor al seu treball, perquè és humil i sincer i demostra ser una gran coneixedor de l’interior humà.

***Adaptació de la ressenya publicada al periòdic digital vilaweb 

per a la biblioteca d'Aielo de Malferit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada