Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

PENSAMENTS VIATGERS

Estos pensaments, són reflexions molt personals que em venen a la ment en cada viatge, perquè sempre hi ha temps per observar i treure idees, cada lloc o experiència s'ho mereix.


1-M’agrada llegir!. Els llibres i els blocs de viatges són els meus preferits, quan tinc previst fer alguna eixida, me’n busque uns que em situen on vaig perquè encara que m’agraden els imprevistos, no sóc tan valenta com per anar a cegues.

**********
2-Per això escric, per contribuir. I també perquè necessite plasmar el sentiment que em causa el que veig. Els relats són subjectius, cada pagina és molt personal, potser siga catalogada de banal o interessant, tot dependrà dels ulls que ho miren.**********
3-Quan una experiència s’escriu, permaneix més viva en la memòria.**********
4-Les presses deurien estar prohibides si el que es vol és poder arribar a viure i veure un lloc.
**********
5-Tot viatge es viu tres vegades: hi ha un abans carregat de preparatius; després estan els intensius dies assimilant cada minut; i a la fi, de nou a casa, està el després recordant tot allò que per sempre formarà part de nosaltres.*********
6-Les maletes del trotamons són menudes i lleugeres i és que els experimentats viatgers amb poca cosa passen”.**********
7-Una vegada iniciada l’aventura de conèixer món, el més proper i el més allunyat, amb les seues diferències i peculiaritats, amb diverses religions o tradicions, és cert...es corre el perill de no poder parar.**********
8-Cada racó d’Espanya, d’Europa o del món té aspectes que el fan lloc únic, cada viatge mai és igual i no caben comparacions.**********
9-Viatjar és un cuquet que es porta dins i que s’ha d’alimentar.**********
10-Un bon viatger comença somiant despert i gaudint amb els testimonis d’altres, tan se val si són del passat o del present, tota informació és interessant. Simplement ha d’escoltar o llegir, entendre i capbussar-se en el que conten. Així ja té un pas donat. Després... el bon viatger, ja està a punt per començar.*********
11-Quan viatgem hem de saber adaptar-nos a les  circumstàncies del lloc i en cap moment pretendre que la resta s’adapte a nosaltres.


**********

12-Viatjar suposa deixar de costat l’hàbit de pensar i jutjar segons uns criteris protegits pel confort.


**********

13-De vegades la bellesa o la felicitat quan es torna d’un país s’ennuvola quan es pensa en les injustícies que sofreix la població que acabes de conèixer.

**********
14-El que més fascina de viatjar és participar activament de l’entorn en lloc de ser simplement un espectador, i el caràcter especial d’esta participació, determina el sabor de l’experiència.**********
15-Les imatges del sol quan eix o s’amaga, són úniques i diferents, cada lloc té el seu encís, cada dia també.


*********
16-Històries viscudes i escrites per fer-les viure qualsevol o reviure a qui ja les ha viscut. Això és el que m’agrada llegir i això és el que vull fer sentir quan escric.

**********
17-Prefereisc no viatjar sola per poder compartir les sensacions del moment, hi ha molts moments en els quals una veu amiga és necessària.

**********
18-De vegades el que tenim davant són visions impossibles de captar per una foto o una pel·lícula de vídeo, impossibles d’explicar amb precisió, mai es podrà detallar amb exactitud per les sensacions que la realitat desperten.


**********

19-Som el que vivim i experimentem, tot viatge va formant part del nostre bagatge personal que una vegada adquirit mai s’abandona.
**********
20-Hi ha molts tipus de viatge, tants com persones.
********
21-Les històries senzilles i quotidianes, no per ser simples deixen de ser extraordinàries.**********
22-Quan viatgem trobem de tot, moments preciosos o tràgiques, còmics o tristos, irritants i dolços...és bo anar compaginant per equilibrar.

**********
23- Quan per diverses circumstàncies no es pot fer cap viatge, està bé llegir les experiències dels altres, esta bé recordar les pròpies.

**********
24-El fet de viatjar suposa un acte de responsabilitat: la de buscar més enllà del que ens mostren els agents publicitaris, els quals interessadament amaguen part de la realitat política o social.
*********
25- El fet meravellós de fer-se  de nit o de dia ens uneix. Passa en tots els llocs del món.
*********
26-Cada lloc que es visita s’ha de fer amb ulls desitjosos de mirar i ment oberta de saber.
*********
27-El millor per conèixer un país és descobrir-lo, trepitjar la terra i contactar amb la seua gent.

*********
28-Hi ha llocs on et quedaries eternament...s’hi respira tanta pau. De vegades envolta  guirigall, però absorta en les pròpies coses quasi ni molesta.

*********
29-Tot no es pot transmetre. Perquè ni escrivint un llibre sencer es pot arribar a la profunditat del que se sent quan es veu un color, quan s’olora un ambient, quan s’escolta una veu i un soroll, quan es viu un moment...
*********

30-L’actitud en un viatge és fonamental. S’ha de compaginar ser com una esponja i empassar-se de tot amb estar relaxat per poder assaborir-ho millor.

*********
31-De vegades admirar un treball ben fet, el treball minuciós...la perfecció...és com un imant.
                                   
 **********
32-Per a un àrab anar a comprar al mercat va molt més enllà del fet d’avituallar-se del què es necessita. És un encontre social amb temps per prendre el te amb els venedors, per fer salutacions o xerrades amb coneguts enmig del bullici i també, clar és, per dedicar al regateig.Quan es va a un mercat àrab les presses s’han d’oblidar.

********

33-De vegades viatjant volem descobrir misteris i el que passa és que tornem amb dubtes que els que teníem.

 ********
34-Ditxosos prejudicis inculcats per la nostra educació en un entorn privilegiat i que ens fan donar passades enrere en algunes ocasions...
Ditxosos prejudicis que són el primer que s'hem de deixar en casa quan s'eix fora...
Ditxosos prejudicis que ens fan mirar la realitat des d'una perspectiva diferent...

                                                                    *********
35-I la solució contra els prejudicis...és passar per la situació que siga i a la segona vegada que de nou es presenta, el prejudici segur que ha desaparegut.

    *********

36-Viatjar no és sempre car, només cal previsió i contrastar preus per poder escollir el que més ens convé.
*********

37-Hi ha llocs que s’han de visitar per adonar-se’n de la importància del sabor tradicional, un sabor que nosaltres anem perdent buscant la uniformitat en forma de falsa modernitat.

*********
38-Quan més viatge responsable sóc al moment de fotografiar persones o llocs. M’agrada la fotografia i per mi és un plaer observar l’entorn mirant l’objectiu, però hi ha situacions que s’han de respectar malgrat ser un espectacle sense precedents i que ja imagine d’avant mà que mai tornaré a veure.

*********
39-I quin goig viatjar sense presses...sense horaris establerts...sense imposicions...

*********
40-No puc remeiar-ho. Quan estic de viatge ho mire tot amb curiositat, no deixe d’escodrinyar. Tot és objectiu de les meues indiscretes mirades, les cares de les persones, la dels xiquets, les vestimentes, les façanes, fins i tot l’interior de les cases quan trobe una porta entreoberta. I aleshores em dedique a imaginar...
*********

41-No sé que tenen els deserts que sempre els trobe encisadors. No hi ha cap igual, malgrat semblar-ho. Sense res, només arena i poca vegetació, tots em donen la mateixa satisfacció i pau. No dubteu, si teniu l’oportunitat d’experimentar-ho.
*********

42- Mirant cataractes, hi ha moments que quedem bocabadats front l’impacte visual de vore la naturalesa en esta pur, totes impacten només mirar la brutal força en caure l'aigua al riu.
*********

43-Viatjar suposa descobrir paisatges espectaculars, alguns dels quals fa pensar que estem a no res de tocar el cel... de vegades per trobar-nos tan a prop, altres per estar envoltats de tanta religiositat.

*********
44-  Els olors   als   mercats àrabs absorbeixen tots els sentits, pels colors, pels sabors, per les textures...Olors de menta, absenta o clau, sobre tot emprats per perfumar el te, sèsam, comí i anís negre,  per  donar sabor a  pans i  pastissos,  pebre, timó, canyella...Tot allò s’hi es barreja. 

*********

45-M’agraden els racons i carrers populars, on s’hi veu i s'hi viu la vida constant,
els prefereisc als considerats carrers museu.
*********

46-Hi ha sensacions i irrepetibles situacions que una vegada viscudes ens acompanyaran tothora i no és exageració dir que queden impregnades malgrat el temps o malgrat la distància.
*****

47-Quan escolte les sagnolentes noticies de guerra en països on he estat, em dol en l’ànima…m’entristeix només pensar la quantitat de gent innocent que no para de morir, perquè podria ser gent que he tingut en algun moment al costat, amb qui he parlat, amb qui he conegut la ciutat...


*****48- Hi ha paratges naturals amb els quals et quedes amb un sabor agre-dolç perquè sembla un lloc falç per culpa d’un engranatge turístic que no ha buscat la consonància amb l’entorn.


*****49-Hi ha llocs que encisen potser per la natura agrest que l’envolta, potser per poder assaborir la solitud que s’hi respira o tal volta per poder contactar amb la seua gent... Millor no buscar raons, cal gaudir del moment.*****50- El debat si viatjar és car o barat el tinc clar, tot depèn de les possibilitats, el pressupost s’ajusta a qualsevol lloc. En temps de bonança...més llarg i més dies...en temps de crisi, posats a retallar, ho retallem tot, anem més a prop i el fem de menys durada. 


*****

Nº 51-Sovint no cal cap paraula per comunicar-nos, somriures i gestos valen.
**********

Nº 52-De vegades trobes llocs on la parafernàlia turística creada al seu voltant trenca el sabor autèntic del que realment es vol visitar.**********

Nº 53- Hi ha qui, en iniciar un viatge sempre pensa el pitjor...malauradament el subconscient el tenim carregat d’imatges cinematogràfiques de tragèdies naturals, aèries o maritimes. Un veritable viatger ha de ser optimista...apartar mals pensaments i buscar els  que tenen sabor dolç.


**********

Nª 54- Sovint quan viatgem trobem contradiccions: una d’elles la riquesa aparent en països molt desiguals, llocs on la pobresa no és visible al primer colp d’ull perquè s’amaga portes endins. El país ho vol així, però no el veritable viatger buscador de realitat.

**********

Nº 55- Qui viatja molt, en conèixer diferents realitats és torna més solidari i allà on va manifesta la seua solidaritat actuant en conseqüència. Cadascú ho fa com vol o com pot, però  siga com siga, és una aportació en la qual  indiscutiblement sempre acabem rebent més del que donem.

**********

Nº 56- Cada societat té un soroll ambiental que el caracteritza i que l’identifica. Un d’ells és la crida a l’oració musulmana des dels altaveus de la mesquita...captiva, hipnotitza... 

**********

Nº 57- Viatjar és trobar-te amb altres tipus de vida, conèixer diferents societats rurals o urbanes, la naturalesa en esta pur o l’adequada als interessos turístics. Tan se val, cal viatjar siga com siga, tot té part bonica.

**********

Nº 58- Si pots viatja. No s’ha de tenir por al món, quant més diferent millor. Una cosa és que t’ho conten i altra ben diferent veure’l i viure’l.**********

Nº 59- No és fàcil oblidar l’amabilitat que s’hi respira en alguns països, ni els paisatges, ni la gent, ni l’ambient...no és fàcil...sobre tot perquè no vull oblidar-ho.

**********

Nª60- Sovint viatgem per allunyar-nos voluntàriament del món occidental i poder canviar-lo provisionalment per altre diferent, però és difícil desconnectar, no es pot evitar tenir present la pròpia realitat.

**********

Nª61- L’enveja viatgera és sana, obri la ment a noves realitats, a somnis...agilitza la imaginació...fa pensar en els altres, en qui no té els privilegis que jo tinc, en qui és diferent o no pensa com... jo per tant l’enveja viatgera no solament és sana sinó aconsellable per beneficiosa.

**********

Nª62-Si les circumstàncies que t’envolten t’impedeixen viatjar “maleta en mà”, no t’amoïnes, tenim la imaginació, és el moment de posar-la a funcionar...i sortosament tenim a l’abast molt que ens pot transportat, mentalment, des del racó del món més proper i conegut fins el més allunyat i amagat.


**********

Nª63-Qui no viatja és perquè no vol, hi ha tantes maneres de fer-ho!...la meua és resumeix de manera simple: viatjar i escriure, viatjar i llegir; llegir viatjant i llegir escrivint.

                                                                
Nª64- No hi ha res que puga justificar una guerra...res que done llicència per a matar, per a massacrar víctimes innocents, per a escampar sang per tot arreu, per a destruir...
No hi ha, ni en Síria ni en cap lloc del planeta.
                                        Nª 65- L’essència de viatjar està en saber mirar.                                                                        **********

Nº66- Viu la vida viatjant o llegint viatges perquè enriqueix saber com viuen altres diferents a nosaltres...però sobre tot s’ha de viure la vida sense perdre cap moment en insignificances... perquè                                        pot passar, i passa, que en un instant la vida s’escape.
                                                DEDICAT A l'amiga XELO MIRA

                                                                      **********Nº67- Una maleta-vidriola...això és el somni de qualsevol viatger, la maleta que quan més es viatja, més diners tens..Però esta afirmació no és tant un somni com sembla i existeix esta maleta, és la que fa prendre consciència de la realitat que ens envolta veient gent arreu del món feliç sense quasi res...és la que ens diu que nosaltres també podem viure prescindint de les coses supèrflues.


**********

Nª 68- DE CECA EN MECA o D’ACÍ CAP ALLÀ...el desig del viatger és no parar mai...                                                                         **********

Nª 69 El bon viatger sempre vol saber més del que veu i segueix unes pautes: primer “veu” captant la primera visió d’un lloc, segon “mira” per parts, tercer, “observa” detalls i el quart pas és el principal, “se n’adona”, entenent i sabent la història que amaga.
Nª 70-Quan viatgem volem...però també volar és viure avançant el camí traçat intentant millorar el passat.


Nª71- Tan de bo que en cada país governara un personatge com Nelson Mandela. 
Cada racó del món necessita este tipus de líder, i no un, una caixa plena. 

Nº 72- Vivint, fem camí en el viatge de la vida, i anem creixent cada dia fent-nos grans en experiències i saviesa. 
Però també vivint, anem morint cada dia fins arribar al final del trajecte que és quan tot es paralitza i el viatge finalitza.
DEDICAT a l'estimada cosina LOLA.

 nº 73: Quan visitem un país on impera la natura, s’ha d’anar conscienciat que la vegetació i els animals manen. Estem a casa seua.nº74: No existeix un color carn perquè la carn pot ser de molts colors. 
Per què no ensenyem als més menuts la diversitat de colors de pell que, sortosament, hi ha al món.Nº 75: Viatjar és empassar-se de la saviesa dels altres.

Nº76- M’agraden els llibres que parlen de mons i mentalitats que no conec, m’ajuden a entendre este enrevessat trencaclosques en el que cada país és una peça. M’agraden i els busque o tal volta són ells els que em busquen i em troben, perquè sovint eixen al meu pas quan estic front una prestatgeria buscant-ne i ressalten el seu llom, fent competència amb els altres. I com m’agrada llegir-ne...també m’agrada escriure’ls...
DEDICAT a la novel·la ENTRE DOS MONS


**********
Nª77-- Des de casa observem el món que ens envolta per la finestra... Per què no eixim per la porta? l’experiència compensa.

nº78-Res justifica la injustícia però és més greu quan recau sobre un innocent.


nº79- Sóc una trota mons amb molts mons per trotar.Nº 80-: I en dies com el de hui recorde la xiqueta de l’aldea egípcia que jugava contenta amb la nineta feta amb dos palets...i també els xiquets que entusiasmats jugaven a futbol donant cops a un pot...i em pregunte si en el nostre món occidental li donem importància a l’educació emocional, i ensenyem als xiquets què és l’empatia...o simplement a donar les gràcies...
ESPECIAL DIA DE REIS.


   

nº 81: “Allà on arribes, deixa el millor de tu, sempre hi ha recompensa”.   


                                                   

nº82 Escriure i viatjar són paraules interrelacionades perquè escriure és viatjar a l'interior propi...i és també transportar-se a diferents realitats i mons.

nº83- Tots els llibres fan viatjar cap a altres vides, passades, futures o presents, cap a altres mentalitats diferents, capa altres mons allunyats o propers. La imaginació té molt de poder. ESPECIAL DIA DEL LLIBRE


nº84 “I passen els anys... i els records dels camins i de les petjades arreu del món no s’esborren... hi estan per sempre aquelles mirades... somriures... aquells sentiments únics i inigualables.”
ESPECIAL INICI D'ANY


nº85-“La il·lusió dóna felicitat, és el motor de cada dia... i a mi, entre altres coses, pensar en viatges m’il·lusiona i m’ompli de vida”. 
nº 86- Hi ha una regla fonamental que és la de la igualtat basada en el respecte mutu entre distintes formes de veure i viure la vida, s’aplica viatjant i també en la rutina del dia a dia.


 nª 87-VAGÓ DE TREN d'AUSCHWITZ, entrar hi era anar en direcció cap a la mort.nº88- Un dia passarà la negror i el malson, i tornrà a lluir el sol i la rutina desitjada...nº89.Llegir distrau i alhora convida a reflexionar, llegir ensenya i et fa viatjar. Nº90-Cap virus podrà mai tallar les ales que dona la lectura. Llegint també es viatja. Nº91


nº92-No és el matex mirar que veure. Mirar ho fan els ulls, veure ho fa la ment i dona peu a preguntar-se què significa o quina història hi ha darrere.


nº93-21DE GENER DOA DE L'ABRAÇADA: Les paraules tambè abracen.
94-L'escriptura és una manera de parlar, d'escoltar, de compartir, de viatjar, d'aprendre, de créixer, de ser lliure... l'escriptura és una manera de viure.

Nº 95: UN VIATGE SEMPRE CONVIDA A MIRAR MÉS ENLLÀ  
nº96: Els llibres ens fan pensar, ens fan critics, ens fan lliures...n97: LLEGIR…és sinònim de DESCANSAR. Si vas de viatge…agafa un llibre. Si vas a la piscina…agafa un llibre. Si vas a la platja…agafa un llibre.Si vas a la muntanya…agafa un llibre.Si vas al parc…agafa un llibre.Si et quedes a casa…agafa un llibre.LLEGIR és sinònim de FELICITAT. No és cap obligació…ser o no feliç…està a les teues mans.


 nº 98-VIATJAR OBRI LA MENT…VEIG MOLTA GENT QUE NECESSITA VIATJAR, GENT QUE TÉ POR  A DIFERENTS MANERES DE SER, DE PENSAR, DE PARLAR…JO TINC POR DEL QUE PUGA FER EIXA GENT AMB PORS. PERQUÈ LA POR IMPEDEIX ACTUAR COM CAL.********************************************************************************