Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 11 de març del 2014

FRIAS: Passeig per pobles de BURGOS-II PART

De totes les imatges burgaleses que m'he trobat de camí, em quede amb la inoblidable silueta de Frias. De lluny vegem que es un poble encarat a la muntanya. És una panoràmica preciosa. 


Seguim recorrent pobles de Burgos, pobles per on sembla no haver passat el temps. En este moment, mapa en mà tenim una destinació clara, volem anar a Frias. Abans d’arribar al poble parem a la seua "platja". Si, ho he dit bé, Frias té una platja. És el riu on la gent va a prendre el sol i el bany en estiu El pont sobre el riy ebro té 143m de llarg i 9 arcs de formes gotiques i romàniques.




Però la parada és breu, estem impacients per arribar al poble que de lluny mostra la silueta d’un castell sobre una alta i estreta penya. Impressiona. Les cases penjades són una bonica estampa. Per alguna cosa ha estat declarat conjunt històric artístic! 

Entrem al poble, aparquem el cotxe i comencem a caminar pel carrer principal, i anem costera amunt fins arribar l’església de sant Vicent, el seu pòrtic romànic està al museu dels Claustres del Metropolità de Nova York.




Sembla que estem a l’època medieval amb carrers estrets i empedrats amb cases adossades, i amb entramats de fusta  la façana. El castell del duc de Frias, amb la torre de l’homenaje, domina tota la població, ho feia al passat, quan estava habitat i ho fa encara ara. 

És un poble que comptava amb una muralla amb amb tres portes d’accés a la vil•la, una d’elles es va enfonsar però de els altres dos encara queden restes.

El poble va tenir la seua importància històrica l’any 1202, el rei Alfonso VIII li atorgà els furs i l’any 1435, el rei Juan II li atorgà el títol de ciutat. El castell és el monument més important, va ser construït al segle XII, destaquen els finestrals romànics i els capitells amb animals fantàstics. La seua posició és privilegiada i les vistes espectaculars, sobre el casc antic i sobre el riu Ebre, i el pont medieval que és exemple de pont fortificat, sent d’origen romà, més tard es va afegir la torre de defensa central. Pel pont passa la via romana que unia la meseta amb el cantàbric. La qual cosa va contribuir a la prosperitat de la població. El pont mesura 143 metres i té nou arcs.




Diuen de Frias que de tota Espanya, es la població catalogada com a ciutat, que compta amb menys població, un exemple, l’any 2010  té al voltant d'uns 300 habitants.

El millor espectacle és observar les cases penjant desafiant el buit, són una bonica estampa , que només mirar atrau.





Les cases són de planta baixa i dos o tres altures, en els murs hi ha entramats de fusta que denoten sabor a passat. Com m'agrada este poble!
Actualment s’hi fan visites guiades, nosaltres la fem al nostre aire. Frias és un poble que no heu de perdre's.

QUADERN DE VIATGE, BURGOS i PROVÍNCIA, 2002

Pots llegir més sobre Burgos
POBLES DE BURGOS-IPART





2 comentaris:

  1. ¿DE QUE AÑO SON LAS FOTOS?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Las fotos que acompañan este texto son del año 2002 pero con un tratamiento fotográfico para darles el aspecto de antigüedad, que es el que quería reflejar.

      Elimina