Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dijous, 24 de març del 2022

RESSENYA de cine: LA TERCERA ESPOSA d'Ashleigh Mayfair



LA TERCERA ESPOSA

Ashleigh Mayfair

“La tercera esposa” és una pel·lícula que ens transporta, quasi poèticament, al passat, al del finals segle XIX. També ens transporta de continent concretament al Vietnam antic amb els seus costums tradicionals ancestrals, dels quals veiem exemples com quan la novia arriba en barca o el ritus de l’ou per a la fertilitat. Tot el que conta, malgrat la subtilesa emprada és dur i malauradament real fins fa poc de temps.

La tercera esposa és May, una jove de 14 anys que la casen amb un terratinent rural que es dedica al cultiu del cuc de seda. A casa del ric amo, hi arriba com una xiqueta innocent i inexperta i a poc a poc s’inicia en la sensualitat i la sexualitat.  És un relat delicat, ple de silencis, mirades, primers plans i bellesa en cada imatge, la dels detalls que desgranen la història i la de Vietnam, on ressalta un verd espectacular.

Tanmateix és una bellesa que amaga crueltat: la crueltat dels convencionalismes, del sexe imposat i del sexe desitjat no satisfet o el clandestí, la crueltat dels sentiments reprimits o  la de la tragèdia per incompliment de la norma.

La directora ens conta el que vol a ritme lent sense estridències, dolçament…Hi ha drama, però Mayfair no es recrea exposant-lo cruament. Sabem el que passa, no cal veure específicament la tragèdia ni el dolor, tot s’endevina…Mostra el drama junt a la quotidianitat del que fan les dones cada dia: les tasques de casa, jugar amb els menuts, tindre cura del sogre ancià, atendre les necessitats de l’amo… Cert que és una pel·lícula elegant i delicada, discreta però  deixa clarament el missatge: les dones són invisibles, submises, estan pressionades... les domes han de callar i negar els seus desitjos.

Hi ha trames secundaries, que no vaig a desvetllar,  i que afecten als homes que arribats a una edat han de complir amb l’obligació de casar-se vulguen o no vulguen. En el cas de “La tercera esposa”, el jove està enamorat d’altra persona i no vol a la xiqueta que li han imposat com esposa, seguint el costum tradicional. La xiqueta escollida no pot suportar la pressió de ser rebutjada.

La relació entre les esposes també fa reflexionar-hi. Entre elles hi ha camaraderia i confiança però també rivalitat. El desig de concebre un xiquet i no una xiqueta obsessiona i amarga. És l’obligació de l’esposa, el motiu pel qual van les dones a la casa del terratinent. Només un xiquet  pot convertir a l’esposa en la favorita. Ho aconseguirà May?. Es queda embarassada al poc d’arribar i prega per a tindre un xiquet... No us conte el desenllaç.

La pel·lícula retrata el procés de maduració de la xiqueta-adolescent que acaba qüestionant tots els convencionalismes amb els que creia amb fermesa i alhora i de manera paral·lela, metafòricament parlant,  també s’hi veu el procés de l’evolució de la cria del cuc de seda que finalment acaba sent teixit. Este procés de la cria del cuc és el que marca el pas del temps, junt a l’evolució de l’embaràs de la protagonista Mai.

M’ha cridat l’atenció la música, hi ha algunes parts que m’han encisat, quan era estil tradicional,  però no m’han agradat les parts amb fons de música electrònica, que per al meu gust, m’han semblat fora de lloc i que trencava l’harmonia acústica relaxada que s’escolta majoritàriament perfectament en consonància amb l’harmonia delicada aconseguida visualment.

Per moments, m’ha recordat la pel·lícula “La linterna roja”, que vaig veure fa molts anys i m’impactà per descobrir una mentalitat tan diferent. En aquella pel·lícula la protagonista era la quarta esposa, la que arribà nova amb el ric espòs,  passava en la Xina i en la dècada dels anys 20 del segle XX.  Tenen en comú, que totes dues són pel·lícules eminentment femenines que mostren els ancestrals costums,  transcorren entre conversacions entre esposes i criades i a l’amo, veiem poc.

És el primer film de la jove directora Ashleigh Mayfair i m’alegra que haja sigut molt premiat. S’ha de valorar el cine de qualitat. Pense que cal un esforç per fer més visible este tipus de cine, però això és altra batalla, la de lluitar contra el cine comercial, el cine fàcil, el d’evasió... que la majoria de les vegades disposa de molts mitjos de promoció. En tot cas, jo ho tinc clar, hi ha temps per a tot i pel que respecta a Ashleigh Mayfair, caldrà seguir la pista d’esta cineasta que amb esta pel·lícula ha demostrat professionalitat i maduresa.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada