Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 7 de maig del 2022

RESSENYA LITERÀRIA: LA DESAPARICIÓN DE STEPHANIE MAILER de Joël Dicker


 LA DESAPARICIÓN DE STEPHANIE MAILER

Joël Dicker

“La desaparició de Stephanie Mailer” és el segon llibre que llig de Joël Dicker i ja puc dir  que crea addicció. Sé que en llegiré altres més. Si, cert, en som molts els lectors enganxats als llibres de l’autor que ha estat traduït a tantes llengües. El primer llibre que vaig llegir va ser "La verdad sobre el caso Harry Quebert" del 2012 i el llistó el tenia molt alt perquè la novel·la m’agradà.  En un i en l’altre, quan el lector comença a llegir no pot deixar el llibre. Moltes critiques d’experts l’avalen, és un best seller, encara que a mi,  just un llibre qualificat així em tira enrere. Però Joël Dicker és diferent. Si t’agrada la novel·la negra, d’intriga, la que fins les ultimes pàgines no saps ben bé què ha passat i qui és el culpable, no dubtes. Llig a Joël Dicker.

El primer que vaig fer, només iniciar la lectura, va ser buscar el lloc de l’escenari on transcorre la novel·la i així poder llegir i visualitzar millor l’entorn. Ho faig sempre. Doncs, he descobert un raconet del món que no coneixia. La novel·la la situa en una ciutat menuda i tranquil·la en Los Hamptons, que és un idíl·lic lloc a  150 quilòmetres de Nova York, al sud de Long Island, on està la platja i a més a més hi ha naturalesa i espais verds, camps de golf,  pistes de tennis, centres de muntar a cavall... mansions i cases per a la classe alta. Tot un entramat de luxe que serveix d’amagatall a politics, artistes, milionaris, empresaris o famosos que hi viuen en l’anonimat en temporada estiuenca. És un paradís al costat de la gran ciutat només possible per a qui té un poder adquisitiu elevat. És una zona on es viu tranquil i es garanteix la privacitat.

En Los Hamptons passa tot, en una menuda ciutat on se celebra anualment un festival de teatre per atraure l’atenció del turisme. I quan passa el que passa tenen por que s’escampe la noticia per a que no s’espanten els visitants. Tothom es coneix i el periòdic local conta les notícies que passen i les que no.

El gros llibre es mou en dos èpoques que estan entrellaçades. I vaja que ho estan! Personatges del passat 1994 i del present 2014 van i venen, i mentrestant l’autor ens conta 4 assassinats i una desaparició…després hi ha més morts...i no dic més. Jesse i Derek eren dos policies al passat i reprenen el cas en el present, esta vegada  junt a Anna Kanner, que dit siga de pas, en molts moments representa la defensa del feminisme. Hi ha una periodista Stephanie que també vol saber més però desapareix intentant assabentar-se’n. També el teatre és protagonista.

I quina capacitat de sumar trames! I enredar-les! Fins i tot es podria dir que hi ha molts llibres dins del mateix. Cal una bona organització mental per portar endavant tot el contingut i la caracterització de cada personatges, que a més a més, són tan diferents uns d’altres. Hi ha molt de suspens, intriga, varietat de personatges...

Potser de vegades he trobat situacions forçades, inventades per a l’ocasió, que no flueixen espontàniament. Hi ha personatges excèntrics i situacions un tant estrafolàries o massa coincidència i al capdavall semblem poc creïbles. Encara que algunes d’estes situacions m’han tret somriures. També, no sé per quina estranya connexió, m’han recordat algunes pel·lícules de Woody Allen així com les novel·les d’Agatha Christie on apareixen un grapat de personatges i tots semblen culpables. Altre aspecte millorable és que la narració para en detalls que sobren, ho he vist especialment en converses, on hi ha repeticions. És el que explica que al final la novel·la siga llarga. Hi ha una generalitzada obsessió de molts autors, que tenen “por” a escriure novel·les curtes pensant que és un gènere menor. Tal volta en este cas, com està catalogat com escriptor de best sellers, no pot baixar la quantitat de pàgines.

Per altra banda les exageracions en el contingut, que lleven credibilitat, queden contrarestades per la veracitat que desprèn la veu que parla, que majoritàriament és en primera persona. I està bé també que cada  capítol especifique  lloc i qui el protagonitza i al final hi haja un llistat de personatges explicant qui és qui.  

No vull dir més ni estripar el què passa, això és feina del lector, la d’anar descobrint, deduint, i al capdavall arribar al final i adonar-se que està equivocat en tot el que havia especulat.

 “La desaparició de Stephanie Mailer” és recomanable. M’ha agradat en conjunt. Entreté.  És de les que durant la lectura t’obliga a no perdre detall per intentar saber qui és el culpable perquè enganxa i després d’arribar al final fa ganes de començar de nou per parar l’atenció només en la persona culpable i comprovar així, al llarg de tota la novel·la que deia i com actuava. Veritablement m’ha fet ganes, però no ho he fet perquè són 650 pàgines! Massa pàgines!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada