Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 28 d’abril del 2015

FRANÇA: Parada a ARLES

A Arles, a la Provença, hi ha molta gent amant de la festa dels bous. Ara que en Espanya ha passat a segon pla, em sorprèn que la feta taurina tinga tanta importància.

L’estada que fem a Arles és breu, fugaç. No sé quasi res d’esta ciutat, només que hi va viure un temps Van Gogh, l’afamat  pintor i és el lloc que representà en molts dels seus coneguts quadres. He vist la pel•lícula sobre el pintor i ara només puc imaginar-lo amb la cara de qui fa de protagonista,m un jove Kirk Douglas. Coses del cine, al final coneixes la història posant-li cares no reals.

Ens trobem amb una ciutat de festa, bulliciosa. En Arles hui és la fira taurina, hi ha molta gent amant de la festa dels bous. Sorprèn. Les corregudes se celebren a l’amfiteatre. Sovint són corregudes a l’estil provençal en les quals els bous no són sacrificats al final, sinó que es fa com un joc esportiu evitant fer patir el bou per aconseguir una banya, això diuen: No ho sé i dubte si no és altra manera de maltractament encara que succedània. 

Passejant per la ciutat anem fins a la porta de l’ajuntament, d’estil barroc, situat a la plaça principal i veiem l’església romànica de gran importància artística.

Ens diuen que la ciutat té un museu dedicat al pintor on s’ha reconstruït la casa on s’hi va allotjar però no hi ha temps per hi entrar. Només dóna temps per fer un passeig breu pels carrers vells i estrets observant antics edificis i parant-se en la plaça principal i els seus voltants, on tothom està. 

L’amfiteatre i Les Arenes, són monuments importants a Arles, en el moment que nosaltres anem estan fent una correguda de bous.  En temps de Van Gogh 1888-1890, no es veia com un monument romà perquè tot eren cases per viure i ningú sospitava que s’amagava al darrere, el pintor Van Gogh vivia enfront i en cap quadre ho va plasmar i això que en foren  més de 300 entre pintures i dibuixos. Van Gogh va estar poc de temps però va ser molt productiu. La salut mental de Van Gogh durant la seua estada a Arles  anà deteriorant-se, cada vegada era més excèntric fins que es tallà l’orella i ja va passar a residir en asils-hospitals. Al final va morir d’una ferida de bala. 

Amb tanta gent i tan poc de temps per visitar la ciutat només parem en monuments importants com les Arenes i l’amfiteatre, que són Patrimoni de la Humanitat des de 1981, per a altra ocasió queden veure amb més deteniment el teatre romà, la necròpolis, les termes, el critopòrtic, l’obelisc i l’aqüeducte, així com l’església romànica.



















QUADERN DE VIATGE, camí de la LIGÚRIA italiana estiu 2007

Per saber més de França, clica ací.
Per saber més de la Ligúria clica ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada