Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

diumenge, 8 de març de 2020

RESSENYA LITERÀRIA: 10 DE DONES


10 DE DONES

Diverses autores

Hui al racó viatger, fent-ho coincidir amb el dia de la dona,  vos mostre uns pocs llibres en femení o llibres lila, llibres en els que la dona és protagonista.

Encara que en este blog el tema central és el viatge, pense que també és un viatge el recorregut fins a la igualtat de genere i  esta data és  moment idoni per a reconèixer el que han fet i fan moltes dones al llarg de la història.  I alhora, també és moment d' agrair al món editorial l’esforç que està fent per posar en el mercat llibres que compleixen eixa finalitat: escrits firmats per dones i biografies que mostren el paper femení en la societat al llarg de la història. I que quede clar que no són llibres “per a dones”, són llibres per a tothom.  De fet, són molt atractius i algunes biografies podrien ser la base per a fer guions de pel·lícules.

Al recull de llibres biogràfics que mostrem, cada editorial ha fet la seua pròpia selecció i,  amb tota seguretat, totes seran conscients que s’han quedat a mitges. Hi ha tant a dir! Són llibres per a llegir a poc a poc,  tranquil·lament, sense pressa... i així anar assimilant la importància del que conten. I són còmodes de llegir, perquè no necessariament han de llegir-se els capítols en ordre, cadascú pot començar per la part que més li abellellisca.

Triar i encertar de quin llibre parlar ha estat difícil  però he intentat que haja varietat. Hi ha dones dels temps passats i dels més recents. Hi ha llibres en valencià i en castellà. Hi ha per a adults i per a joves, i també per als més menuts. Hi ha que presenten dones valencianes i altres mostren dones que ja són universals. Hi ha noms coneguts, altres que tal volta desconeixíem. Hi ha dones ocupant tots els camps de treball. I totes, són dones valentes i lluitadores que van haver de fer front al món que les envoltava, un món que no acceptava el que feien i com es comportaven, dones que al llarg de la història han estar relegades a ciudatanes de segona i el seu talent ha estat anònim i amagat.

Tal volta algun dia ja no facen falta  llibres que mostren les vides femenines perquè ja seran totes visibles, tal volta en un futur pròxim ja podem dir que vivim en igualtat de condicions i aleshores no farà falta inclinar la balança cap a ningun costat. Però mentre arriba el moment, hem de compensar el desnivell i mostrar noms que estaven  arraconats.

Hem d’anar canviant de mentalitat i, sortosament, ho estem fent: alguns d’estos llibres són èxits de vendes. Tan de bo continue l’èxit durant més temps. El món ha de funcionar amb una premissa: s’ha de tindre en compte el treball ben fet en general, siga de qui siga. La societat la formem homes i dones i la unió del talent, la intel·ligència,  la feina i la sensibilitat d’ambos és qui dóna empenta i farà avançar la societat dia a dia.  

*DEU DE DONES. Projecte del voluntariat pel valencià. 2018. Autores:  Isabel Clara Simó (D.E.P), Gràcia Jiménez, Carme Agulló, Carme Miquel, Lliris Picó, Mercé Viana, Rosa Roig, Amàlia Roig, Violeta Tena,  Empar de Lanuza i Mariló Sanz Mora. Edició en valencià. És un recull de deu relats de ficció en femení, escrits per dones valencianes, on les protagonistes estan envoltades de realitat, tendresa, dolçor, enyor...És tot un orgull per a mi formar part del projecte.

*LLIURES, CIUTATANES DEL MÓN, Carmen Alborch. Editorial Aguilar. Edició en castellà. Este llibre m’ha atrapat només fent una ullada. I llegir-lo és un goig. Hi trobem nou biografies de dones que han alçat la veu reivindicant drets i injustícies. Procedeixen de diferents parts del món, i així mentre cada capítol explica qui són i què han fet, alhora ens endinsa en les circumstàncies socials i politiques que les envolta i de contra les que han lluitat per alliberar-se. I així gràcies al talent escriptor de Carmen Alborch,  junt a la seua mirada analítica, sabem un poc més sobre Brasil i l’Amazònia, sobre l’esclavitud afroamericana, sobre la Itàlia de Mussolini, sobre Iran, sobre la  India, Irlanda o Xile. Amb este llibre, sabem un poc més sobre les diferents mentalitats que convivim al món.

 *NOSALTRES, HISTÒRIES DE DONES i ALGUNA COSA MÉS. Rosa Montero. Editorial Alfaguara. Edició en castellà. Com m’agrada este llibre! Quina selecció més exquisita! És una reedició molt acurada d’un llibre anterior, ampliada per a l’ocasió. Rosa Montero escriu molt bé i explica amb un text interessant les biografies de cada dona, que tenen  en comú ser singulars, que se n’eixiren de la norma, no necessariament són les més perfectes i que tingueren una vida fascinant. Són biografies per a adults que expliquen les circumstàncies socials i personals que envoltaren les protagonistes i això enriqueix per a poder-les conèixer millor. També enriqueix el text el fet de basar-se en biografies o autobiografies publicades, en cartes, en cites... la qual cosa ajuda  a fer un retrat més exacte del personatge.

*TRENTA DONES FASCINANTS EN LA HISTÒRIA DE VALÈNCIA, de diverses autores. Editorial Vinatea. Edició en castellà. Són trenta històries de dones valencianes amb la  singularitat que el textos no pareixen biografies sinó relats novel·lescs.

*CONTES DE BONA NIT PER A NENES REBELS, Volum I, Volum II, de Francesca Cavallo i Elena Favilli, Editorial Estrella polar. Edició en castellà i en valencià. Són dos llibres molt complets, amb més de cent vides cadascú ordenades alfabèticament. Les biografies són curtes i escrites amb llenguatge simple adequat per xiquets i xiquets de Primària. Hi ha molts noms recents. Gran part expliquen superació personal així com també hi ha altres dones que han estat protagonistes de fets exemplars.

*UN MÓN DE DONES EXTRAORDINÀRIES, Eva Prada, Editorial Tandem. Edició en valencià. Llibre amb disseny tipus atlas mostra dones de tots els continents. La primera fulla és una invitació temptadora amb un gran mapa mundi situant totes els retrats de les biografiades en el lloc de naixença. I una vegada dins, el text didàctic  i les atractives il·lustracions, el fan molt interessant per a estudiants de Primària.

*DONES VALENCIANES QUE HAN FET HISTÒRIA, Maria Viu i Sandra Capsir, Editorial Bromera. Edició en valencià. Són curtes biografies de dones valencianes, que d’alguna manera o altra han fet la seua aportació a la societat. Els textos estan escrits amb llenguatge adreçat al lector juvenil.

*100 DONES QUE CANVIAREN EL MÓN, Sandra Elmert. Editorial RBA. Edició en castellà. És una acurada selecció de dones importants, que aportaren el granet de sorra per al canvi social. El llenguatge és senzill adequat per a xiquets i grans.

*CONTEM HISTÒRIES DE DONES D’ACI, Rosa Roig i Manola Roig, Editorial  Vincle. Edició ben valencià. És un recull de dones actuals o del passat, explicades amb llenguatge infantil, com si es tractara d’un conte.

*DIDIN VOL SER PERIODISTA, Empar Bria i Pelufo, Edicions 96. Edició en valencià. És un conte infantil que visibilitza cara als més menuts el treball de la periodista, escriptora i activista cultural Didin Puig i Grau. A la col·lecció també hi ha altres  dos contes dedicats a dones: Asuncion Cruañes i Isabel de Villena.

I amb tot, a llegir! Teniu on triar.


Cap comentari:

Publica un comentari