Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 12 de setembre del 2020

ALEMANYA: MUNICH, seguim el passeig pel centre històric-2

I de Munich...  la  cervesa!

Hem passejat per una part de Munich i ara descobrim altra...

Darrere de l’ajuntament està Viktualienmarkt, el mercat on trobem de tot: aliments ecològics i productes gourmets entre formatges i codillos. S’hi pot comprar,  menjar i beure també.



Una demostració de bones maneres i educació són els periòdics que es venen en el carrer, cadascú agafa i paga, la gent és comporta de manera molt civilitzada.




Entrem a l’església de l’Espirit  Sant, erigida com una capella adjunta a un hospici. Està junt al mercat i molt prop de San Pedro. És una de les esglésies més antigues, data de 1327 encara que segles després va ser remodelada. Després de la guerra va ser restaurada, com la majoria dels edifici en Alemanya.






D’un dels viatges anteriors a Munich recordé la Karlsplatz  que és una bonica plaça del segle XVIII construïda després d’enderrocar les muralles i que encara conserva la Porta Karlstor com a vestigi. Recorde perfectament la font i que era un lloc perfecte per seure tranquil·lament i prendre els sol.


Any 2005

Recorde que aquell més d'agost de 2005, vam seguir caminant per Neuhauser Str que anava a parar a la Marienplatz i al carilló, ho recorde perfectament malgrat els anys passats. En este carrer està l’església san Miguel construïda a finals del segle XVI com centre espiritual de la contrareforma. És l’església renaixentista més gran dels Alps. Recorde que era, i segur que ho continua sent, un carrer molt viu  sense cotxes amb centres comercials i artistes de carrer.

I també recorde anar a la famosa cerveseria Hofbräuhaus que ja coneixia d’altre any anterior. Així que esta vegada tampoc podía faltar anar-hi i és la tercera. És curiós però a mesura que m’aprope vaig recordant el camí, malgrat els anys transcorreguts.




No té un exterior cridaner però l’interior és realmente bonic i acollidor.




La cerveseria Hofbräuhaus és un dels lloc turístics per excel·lència, el més emblemàtic.  Recordava que estava molt prop de la plaça principal. L’edifici té enormes salons amb cabuda  per a 3000 persones i sostres alts i ricament decorats. Hi ha taules i bancs comunitaris on totsn seuen junts, siguen coneguts o desconeguts i cervesa en mà propicien la conversa, de vegades és conversa gestual per desconeixement de l’idioma. Recorde de les vegades passades un ambient molt alegre.

...les dues visites anteriors 1988-2005

Quan entrem veiem que està de gom a gom de turistes, com sempre, també hi ha gent local… però té un encís especial. Només per l’antiguitat val la pena entrar.  

La cerveseria Hofbräuhaus té més de cinc segles. Començà sent una fàbrica de cervesa, l’any 1589 i en 1828 la fàbrica s'hi traslladà i la cerveseria va obrir les portes. És lloc històric donat que s’hi proclamà la república soviètica de Munich i s’hi redacta els 25 punts que dirigien el partit nazi. En guerra va patir danys però va ser reconstruïda.

Sovint es pot escoltar música  bàvara en directe, els músics porten vestimentes típiques, com els cambrers i cambreres o venedores de pretzel que van d’un lloc a altre de la cerveseria reclamats pels clientes amb els plats de codillo o salsitxes o les gerres de cervesa.




Només entrar-hi, s'hi veu un racó a la dreta on hi ha una pila d’escurar i unes prestatgeries on hi ha unes gerres amb cadenat, ens diuen que són  gerres privades d’un grup de gent especial. És un lloc curiós on les tradicions manen.





I com la ciutat de Munich i la cervesa van unides, no poden anar-se’n sense anar a altra cerveseria antiga i important: l’Agustiner que és una cervesa que es ven principalment en Munich i els voltants. Fora del sud de Baviera s’hi pot trobar en llocs selectes. Anem a l’Agustiner situada en el carrer comercial per excel·lència, enfront del Himer, l’edifici comercial més bonic de Munich i que crida l’atenció per les seus flors.




Caminant un poc la trobem, és la més propera  a l’ajuntament, a la Frauenplatz. El lloc és igualment acollidor com la Hofbräuhaus, les dues són cases típiques  i tenen ambient bavar.  Hi sopem i bevem  l’última cervesa alemanya del viatge.  





A l’eixida de Munich, o entrada, segons com es mire, està l’estadi de futbol Allianz- Arena  tan conegut pels aficionats al futbol i per la seua arquitectura exterior moderna. I és que l'edifici està format per panels que s’il·luminen segons l’equip que juga.

I ara ja, cal dir adéu Munich...tal volta...fins a la propera vegada...Qui sap? Tal volta en un futur hi ha una quarta.




QUADERN DE VIATGE, ALEMANYA, estiu 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada