Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

divendres, 22 de maig del 2020

VALÈNCIA: L’ALMOINA, CENTRE ARQUEOLÒGIC

Un passeig per mil anys d’història...


Seguim el passeig per València... seguim fent turisme...estem a la plaça l’almoina. Just davall de la  plaça on estem en estos moments, quan enderrocaren uns edificis per fer un gran plaça,  es va trobar una ciutat romana. Recorde les noticies de fa molts anys, quan feren les primeres troballes. Recorde haver passat pel lloc i la zona estava tancada al públic perquè s’estava preparant el museu que acolliria l’art tan valuós recent descobert. El treball de recuperació va començar l’any 1985 i s’enllestí l’any 2005. I va ser l’any 2007  quan per fi el museu va obrir les portes.

Hui visitem el museu que s’hi va construir per mostrar el que s'hi trobà, però hi ha molt més. Mostra essència, cultura, vida i comprensió de com visqueren els nostres avantpassats.   

El museu acull vestigis que van des del segle IIaC, epoca romana,  fins al segle XIV a l’època medieval. És un centre modern i ampli, és un centre cultural situat en la gran plaça on hi ha com una superfície vidriada a traves de la qual s’hi poden veure les ruïnes... La llàstima és que no sempre està el cristall net. Sovint hi ha gent mirant o intentant fer alguna fotografia, però s’hi veu poc...

La catedral i la mare de Deu dels Desamparats custodien el museu, estan tot just al costat..

M’enfada veure que no hi ha gent dins del museu. I mira que hi turisme per tots arreu de la ciutat! Els visitants desitjosos de conèixer la ciutat van a la catedral i este museu que està darrere, ni el veuen. Em reafirme que València no està ben explotada turísticament, hi ha llocs que necessiten més promoció per a que siguen coneguts, Tothom deuria saber la importància que té este museu i el valor que custòdia. Conèixer la història d’un lloc és entendre’l. I este és lloc important: en este mateix punt, els romans fundaren Valentia l’any 138aC .

Nomes entrar hi ha una maqueta i ja veiem des de dalt el que ens espera quan baixem

 I de nou la mirada se’n va a mirar a traves del vidre, la catedral que hi és perenne.

 

Però abans recorrem esta part islàmica i mirem la ceràmica exposada.

Hi ha un racó on passen un audiovisual.

Hi ha un itinerari establert que comença per la part islàmica. Desprès podem observar les termes de la primera ciutat i  la part occidental del recinte trobem el restes de l’imperi romà. A la part sud està la part visigòtica.

Seguim el trajecte i llegim els cartells que en situen i informen del que estem veient. Molt didàctic, molt complet, molt interessant. I quin pesar dóna veure que només som quatre persones les que hi som, i de nou pense que este lloc necessita més promoció. Per a mi és un goig empassar-se en poc de temps de tanta diversitat històrica i de manera clara i ordenada. De manera simple s’aprèn.

El museu acull inscripcions, monedes peces arquitectòniques i peces de ceràmica diverses. Hi ha molta documentació tècnica que també es guarda. Però el que realment és important són els diversos edificis monumentals testimonis d’història. S’hi veu l’evolució de la ciutat  gràcies a la superposició de construccions.

És un goig veure i llegir informació sobre les termes, unes de les més antigues trobades, el baptisteri, la basílica, la factoria, magatzems o també el graner on guardaven el conreu... I també veure i llegir com eren antigament les cases, els carrers i els claveguerams o  observar objectes de ceràmica d’us quotidià o funeraris que tenen tanta antiguitat.

 Fins i tot hi ha un esquetet d’un legionari romà fet presoner que mostra indicis de tortura.

Mitjos audiovisuals i diverses maquetes complementen el que estem veient. La tecnologia en este apartat ajuda a entendre.

El centre arqueòlogic m’ha sorprès. Mai haguera pensat que a l’interior trobaria tanta varietat i història des dels orígens fins a Jaume I, he sabut des de la  Valentia, passant per Balansiya o la ciutat islàmica per acabar a la València cristiana amb l’arribada de Jaume I l’any 1238.

Mai haguera pensat que entrant a este centre cultural haguera fet un viatge tan impressionant a traves de la història de València. Diuen els historiadors que amb seguretat davall de la plaça de la Verge hi ha més... però serà difícil hi excavar...

QUADERN DE VIATGE, tardor 2019


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada