Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dilluns, 2 d’agost del 2021

RESSENYA LITERÀRIA: 101 CRIMENES DE VALÈNCIA
101 CRIMENES DE VALÈNCIA

Diversos autors

Hui el Racó viatger no es trasllada molt lluny, estem davant d’un llibre ambientat en casa nostra, ambientat en la part fosca de la història valenciana: “101 crimenes de València”. Per què no parlar-ne? Al capdavall la vida, amb el tema del coronavirus  ho sabem més que mai, no és sempre de color rosa. Així que és bo conèixer tot, la part bonica i dolça de l’existència i també la part negra i agra. Molts relats posen els pels de punta.

En este cas llegim la porció més depriment i extravagant, la més repugnant i immunda, la part més morbosa, supersticiosa o misteriosa. I estos qualificatius no us han de tirar enrere en la lectura perquè amb el que tothom coincidirem és que és un llibre realment curiós, molt fàcil de llegir perquè són relats curs que tenen tocs d’intriga, perquè atrau el fet de saber que són passatges de vides reals i també perquè tracten temàtica diferent. El lector pot triar i llegir amb més deteniment el que li abellisca.

Diu un dels textos que tothom tenim eixa part perversa i maligna que nuguem bé des de menuts al subconscient on està presonera i  hauria d’estar per sempre. Pot ser, el que és cert és que no cal ser patològic per llegir este llibre, només tindre curiositat. I té l’al·licient que els relats estan ambientats en els nostres pobles i carrers encara que moltes localitzacions i identitats han estat canviades per protegir als protagonistes reals, bé víctimes o culpables.

Alguns relats són actuals i els tenim en ment perquè foren casos amb molta repercussió mediàtica. Jo mateixa recorde un cas en concret que passà a Ontinyent on estava treballant en l’època que va succeir. El cas no es va resoldre. Altres casos són més antics i fins i tot hi ha successos de fa segles.
Conegut o no, llegir sobre la part fosca que tots guardem a l’interior ajuda a entendre’ns com a persones, encara que hi ha alguns comportaments difícils de comprendre i impossibles d’assimilar per cruels o demencials.  

Jo he llegit tots els relats i aconselle compaginar “101 crimenes de Valencia” amb altra lectura diferent perquè llegir tant de successos junts pot resultar asfixiant, però llegint el llibre a poc a poc resulta molt interessant.

Algunes històries m’han agradat pel contingut i altres per la redacció i l’estil emprat. No tots els relats estan firmats per escriptors amb un currículum literari extens, cadascú té el seu ofici, i hi ha molta varietat, la qual cosa enriqueix el compendi. Per a alguns és la primera vegada que veuen un relat imprès en paper, altres són uns experts en relats curts o poesia, altres són blocaries i també estan els que tenen molt publicat perquè són uns experts escrivint. Però tots i totes tenen un punt en comú, l’estima per l’escriptura i que han escrit bé aconseguint atrapar el lector.

El repte proposat per l’editor no era fàcil. Donava als autors i autores un retall de premsa, sentència o qualsevol punt de referència del cas en qüestió i  havien de contar el cas lliurement. I el resultat és variat: uns es posen en la pell del protagonista o la protagonista, altres són espectadors, uns parlen en present i altres en passat. Cada relat, que es distingeixes per la lletra en el que ha estat imprès, està encapçalat per un títol i una cita que dona pistes del que anem a llegir. En finalitzar el text, podem saber qui l’ha escrit perquè mostra una xicoteta biografia de l’autor o autora, tots i totes nascuts o residents de la Comunitat Valenciana. Hi ha de la vall d’Albaida: Nuria Espert Más, que situa el seu relat en temps de la Inquisició, Esther Tauroni Bernabeu que explica  un cas de pederàstia i Maria Vañó Vicent que explica sobre la desaparició de la xiqueta a Ontinyent.

I a més a més, és un llibre solidari fet per una editorial valenciana, Vinatea editorial, en el que tots els beneficis van a parar a projectes de desenvolupament dedicats als més menuts d’arreu del món.  No és este un bon motiu també per llegir el llibre?.

Les estadístiques diuen que la novel·la negra està d’actualitat, seguir el fil d’un cas investigat per experts agrada. Doncs en este llibre hi més de cent casos i tots basats en la vida real.

Adaptació de la ressenya publicada al  periòdic VILAWEB
escrita per a la secció recomanacions de la biblioteca d'Aielo de Malferit


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada