Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 5 de juny del 2021

ALEMANYA, HAMBURG-V PART: L’edifici de la filharmònica


Allà on anem l’edifici de la filharmònica destaca...i de sobte el  tenim davant i ja podem cantar allò de:“hi esta, hi està... amb la melodia de la cançó de “La porta d’Alcalà”.


Anem a la filharmònica. Ja teníem ganes, hem fet boca mirant-la de lluny... des del moll, des de l’aigua mentre fèiem el passeig en ferry i des de Bornsteiplatz,  després de travessar el túnel Elbe.






La filharmònica d’Hamburg s’ha convertit en un nou símbol de la ciutat. Hamburg ja té el port i els magatzems com icones, però l’edifici modern de la filharmònica  competeix per sobreeixir en importància simbòlica i cada dia avança en popularitat. L’edifici no té la rellevància històrica ni l’antiguitat dels magatzems, però la modernitat lluita amb força per ocupar el primer lloc.

Encara que s’ha de matisar  que l’edifici actual està construït sobte un dels antics  magatzems més importants d’Hamburg, un dels més grans, el magatzem Kaiser, que durant anys donava la benvinguda als visitants que arribaven al port. Durant la Segona Guerra Mundial el magatzem va quedar destrossat pels atacs i després es va reconvertir en dipòsit de cacau. Passats els anys, es va decidir donar un aire nou a la fesomia del port amb un edifici destinat a altres finalitats a les de magatzem  i a més a més, que tingués un disseny diferent que ressaltara entre les aigües del riu Elbe.

 L’edifici va costar molt car, tant  es van incrementar les despeses que va arribar un moment que l’ajuntament va fer un referèndum per preguntar als habitats  si volien que el projecte continuara o  no. La decisió va ser enllestir l’edifici que acabaria donant un toc de llum i modernitat al port. En octubre de l’any 2016 acabaren les obres i la inauguració va ser en gener de l’any 2017. Fa no res.

 Així que estem en un edifici molt nou, i es nota. És una meravella arquitectònica. L’edifici està molt cèntric, al centre històric i el trobem fàcilment. Volem entrar-hi i pujar al mirador. Hem d’agafar torn en  les taquilles. M’agrada l’organització. Així controlen la quantitat de gent que puja i dalt no hi ha massificacions.



 Ens donen un tiquet i només hem d’esperar deu minuts. Mentre esperem contemplem la façana i de nou em  bocabada, de la mateixa manera que ho va fer mentre la mirava des del riu o des del moll. És simple però atrau la mirada. Mirem la gent que hi ha a la part alta, al mirador, que xicotetes! Semblen formiguetes.


La part superior
  està formada per una  superfície  vidriada coberta per panells corbats que simulen l’efecte del mar. Hi ha quasi 1.100. Els panels com si foren finestres s’obrin i es tanquen i des de lluny fan efecte de moviment. La part inferior simula rajola fent així recordatori de l’edifici que hi havia anteriorment , un magatzem de rajola marró.


Dins hi ha un hotel, apartaments de luxe, un aparcament...i un auditori amb cabuda per a més de 2000 persones. Pugem unes escales mecàniques per arribar al mirador. Són les més llargues d’Europa.



M’agrada la simplicitat de l’arquitectura, l’espai obert...el blanc que ressalta i que dóna llum...


I quan eixim al mirador i donem la volta a l’edifici... les vistes del port i de la ciutat són espectaculars...



Es un edifici amb tecnologia avançada. Abans de baixar parem l’atenció en unes pantalles digitals informatives i molt visuals que expliquen el que hi ha a l’edifici. Mire la pantalla de l’auditori, que gran! I amb seients en filera corbada! Estaria molt bé veure-hi un espectacle , un musical, una obra de teatre, un  concert, una opera,  un ballet...  qualsevol estaria molt bé.



 I abans d’acomiadar-se’n... fem una última mirada...Veiem de nou les persones menudes com formiguetes i ens atrau un somriure pensar que fa no res nosaltres érem unes d’elles i que des de baix pensarien el mateix de nosaltres.


 QUADERN DE VIATGE, ALEMANYA , estiu 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada