Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 17 de juny del 2023

EL SALT DE LA NOVIA: NAVAJAS (Castelló)

Generació rere generació, en Navajas, conten  la llegenda del salt de la novia…la coneixes?


Hem estat a Sogorb  i complementem l’excursió a esta zona de l’Alt Palància visitant un paratge natural que està en Navajas, a uns 12 quilomentres. No visitem el poble que té 800 habitants on hi ha un arbre centenari, un vell om dels segle XVII,  ni tampoc parem l’atenció en les casones d’estiueig que antigament eren propietat de famílies burgeses valencianes. L’oratge està que si plou i no plou i cal anar directe al paratge natural.   


Cert és que hem tingut sort en l’oratge perquè les previsions auguraven molta aigua i al capdavall no ens hem banyat. Ara tampoc plou però per si de cas...cap al salt de la novia anem sense perdre el temps. Voregem el riu Palancia.


Ens envolten muntanyes de roca calcària que al llarg del temps han anat adoptant diferents formes. El camí és accessible i de fàcil recorregut. Veig que hi ha llocs propicis per poder fer una parada i traure la fiambrera o l’entrepà. Hi ha fonts. També veiem altres cascades i sendes que donen a miradors. Fa dies que ha estat plovent i ha augmentat el cabdal d’aigua.


Al poc, un cartell anuncia que tenim el salt a prop.


I de sobte veiem el veiem, és un salt de 30 metres. Senzillament espectacular, sembla un vel nupcial...transparent...delicat...A partir d’este moment en cada pas que faig vull fotografiar esta meravella natural que cobra més bellesa per l’entorn rocós. La naturalesa és capriciosa i envolta el paratge de formes diverses.


Segueisc fent fotos, malgrat saber que al capdavall semblaran totes igual...però en realitat no ho són...La cascada  és la mateixa  però el punt des d’on es mira diferent i fa que el salt canvie...per l’aigua, pels arbres que té davant les roques...Cada foto té la seua peculiaritat...

I amb tot sé que al capdavall les fotos no mostraran la grandiositat del que tenim davant.

Un panel informatiu explica la llegenda que envolta el salt de la novia... Diuen els del poble de Navajas, i s’ha transmès de pares a fills, que quan una parella anava  a casar-se, la novia havia de saltar el riu en un punt determinat on la separació és més estreta.


La novia, així, demostrava fidelitat i estima. També es pensava que el salt portava felicitat i fertilitat per al futur matrimoni. Si la novia ho aconseguia serien un matrimoni feliç i si no... no era bon auguri i moltes parelles trencaven el compromís. En una ocasió una jove va caure a l'aigua,  no ho va aconseguir. A més el novio va saltar al riu per  salvar-la i els remolins se’ls emportaren i moriren els dos. Mai més es va saber res d’ells. Encara que la llegenda continua dient que els dies de lluna plena se senten plors i llaments. La cascada plora també. En el panell informatiu hi ha un gravat de Goya en el que un xic porta en braços una xica per a travessar un riu. Segons diu el panel, suposadament Goya es va inspirar en la llegenda del paratge del salt de la novia per a fer el gravat. Des de la tragèdia de la mort dels nuvis, començaren a qüestionar la tradició, fins que es deixà de costat. No valia la pena seguir arriscant la vida, perquè quedà demostrat que  les aigües del riu de vegades són un gran perill.


El paratge natural és espectacular. M’abelleix fer un joc fotogràfic i intente fer una seqüència d’imatges...No ix perfecta. Però gaudeisc fent les fotos mentre, concentrada en l’objectiu, només escolte el soroll de l’aigua...


És un goig mirar les roques, algunes estan foradades, fins i tot formant coves. Podríem jugar a buscar semblances amb elements quotidians o amb cares humanes o animals...


Seguim caminant per buscar altra perspectiva. El riu porta molta aigua gràcies a les pluges abundants dels últims dies. Té un bellesa quasi màgica que tal volta hui és major perquè les roques mullades adquireixen un color especial que contrasta amb les distintes tonalitats de verds.


Ens fem moltes fotos de grup...l’escenari de fons  és tan bonic...


Pel mateix camí que hem vingut tornem. Fem un passeig tranquil. L’oratge s’ha comportat bé i ens ha deixat gaudir del paratge sense obrir el paraigües. 


M'agrada el lloc. En estiu estarà ple, ho imagine. Actualment s’hi fan diverses activitats lúdiques i espectacles musicals. Com mesura de manteniment i conservació de l’entorn, l’ajuntament de Navajas ha implantat una tarifa de 2 euros per persona, excepte menors de 10 anys, però només en els mesos de juliol, agost i setembre. Però nosaltres, com estem en maig no hem pagat per entrar-hi...

El nostre passeig acaba on l’hem iniciat, en el centre d’interpretació del paratge natural.


QUADERN DE VIATGE, SOGORB-SALT DE LA NOVIA, UNISOCIETAT, maig 2023

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada