Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 28 d’octubre del 2017

MADRID: PUERTA DEL SOL

Estem al centre de Madrid, al punt zero, enmig de la ciutat i enmig

del caos.


Madrid és una ciutat gran però no deixa de ser acollidora, sobre tot si ens passegem pel seu centre històric. M'agrada, i quan hi vaig no deixe de fer el mateix passeig recorrent uns carrers i places que guarden el sabor del passat i mantenen viu el present. No cansa veure el mateix, perquè la llum canvia i tambè la gent que hi és.

Puerta del Sol és una de les places més famoses de Madrid, la seua construcció començà a meitat del segle XVIII i un segle més tard va prendre la forma definitiva. Ja al segle XX s’afegiren els jardins i la font i es va ampliar la zona pe a vianants.

Seguint un poc amb la història, cal dir que Puerta del Sol era una de les entrades de la muralla que envoltava el Madrid del segle XV. El nom li ve per un sol que hi havia a la porta, la qual cosa vol dir que temps enrere esta plaça no era el centre de la ciutat  sinó un punt extern. Les coses han canviat. Amb el  pas dels anys i dels segles, la ciutat va anar creixent cap a l’est i hui en dia és el centre de la capital.
Si, així és. És punt neuràlgic també per trobar moltes pensions barates i ben condicionades on hostatjar-se si es va amb curt pressupost. També en carrers principals i cèntrics hi ha hotels de moltes estrelles on poder quedar s'hi a passar les nits. I és que el punt de la plaça de Puerta de Sol és immillorable. 

Tot el que s’ha de visitar està a la mà, i sinó es vol caminar també hi ha parada de metro i autobusos que et porten a qualsevol part de la ciutat. Puerta del Sol és la capçalera de nombroses línies de metro que comuniquen el centre  amb la resta de barris de la ciutat i amb les estacions de tren.El punt simbolitzat pel quilòmetre 0 representa, des de 1950, el lloc exacte per on ixen les carreteres espanyoles,  és un simbol que tothom fotografia i sovint hi ha cues de gent esperant. 


Hi és el meu peu i el de les amigues que m'acompanyen.Puerta del sol esta`envoltada de catorze edificis. Molts cartells publicitaris carismàtics els coronen i els identifiquen. El del Tio Pepe destaca. De fet està considerat símbol de la Puerta del Sol i de Madrid. El cartell hi és des de 1935. Però l’any 2011 el retiraren, es digué que era per afavorir les tasques de rehabilitació de les obres de l’edifici on s’hi trobava però en realitat era perquè el nou amo de l’edifici no el volia a la seua la façana. El desmuntaren peça a peça i el traslladaren a un magatzem per restaurar-lo. La plaça quedà buida sense aquell cartell tan visible i característic. 

Però allò no es podia consentir. Així que els habitants de Madrid es mobilitzaren i aconseguiren amb firmes que el cartell tornara a la plaça.


L’edifici mes important, al menys el més antic, és l’edifici de la Casa de Correus dels segle XVIII, que acull la seu de la presidència de la comunitat de Madrid. A l’edifici destaca la torre del rellotge del segle XIX, encarregat de les campanades de les 12 de la nit del 31 de desembre i que indiquen canvi d’any i quan s'ha de menjar el raïm tradicional, qui vulga, clar!. Des de 1962 la televisió ho retransmet en directe. És tot un ritual.També està, d’interès especial, l’estàtua de l’os i l’arboç (el madroño en castellà) de finals del segle XX. L’os sempre té algú damunt a punt per a fer-se foto. Tothom se’l vol emportar en fotografia com a record del pas per la capital d’Espanya. Per poder trobar-lo a soles s’ha d’anar-hi de bon matí o per la nit, és quan l’allau de turistes no hi són perquè és quan descansen o estan en restaurants o bars.

La figura eqüestre de Carlos III, de 9 metres d’altura, tambè identifica la plaça.Sense cap dubte Puerta del sol és símbol de la ciutat i lloc d’encontre, un lloc de pas quan es va d’una part a altra de la ciutat i visita ineludible per a tots aquells viatgers o turistes. 

Actualment, ja en el segle XXI actual, alguns edifiquis importants i emblemàtics del passat han donat pas a altres usos, la majoria són franquícies, sales de joc o restaurants de menjar ràpid.


Per la qual cosa té valor afegit que sobrevisca la centenària cafeteria pastisseria “La mallorquina”, entre el carrer Major i el carrer Arenal. No m’estranya que continue en funcionament i amb l amateixa bona fama, el que fan es exquisit i val la pena fer parada per desdejunar-hi o berenar i agafar forces per iniciar o seguir la visitat.

La plaça sempre està de gom a gom, no cap ni una agulla, la gent hi arriba per veure els edificis que l’envolten o de pas cap algun carrer. I és que en són molts els que van a parar –hi. En són deu: carrer d’Alcalà, carrera de san Jerónimo, carrer Espoz  i Mina, carrer de les carreres, carrer del correu, carre major, calle del arenal, carrer de preciados, carrer del carmen, carrer de la montera.
Els voltants són carrers plens de vida, de comerç  i de tabernes, bars o restaurants  on menjar. També hi ha no molt lluny, una llibreria que convida a parar i fullejar un dels exemplars exposats.

 Per la nit  s’hi pot passejar amb més tranquil·litat perquè ja no hi ha tanta gent, encara que els llocs de menjar continuen amb la mateixa activitat diürna, o més si cal.

Madrid és cita  imprescindible per a tothom que li agrade viatjar,  on s’ha d’anar per respirar l’ambient de la història d’Espanya i  per assaborir una gran ciutat acollidora i elegant i el pas per esta plaça no pot faltar.

M’agrada Madrid i quan més hi vaig més m’agrada. Té molt per visitar, en altre moment continuaré el  passeig  mostrant-vos altre racó, plaça o parc.
QUADER DE VIATGE, MADRID, tardor 2015


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada