Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 20 de novembre del 2018

LA FIRA D’ONTINYENT ( VALÈNCIA)

Diversió i entreteniment, comerç i economia... història i cultura. La fira d’Ontinyent és festa gran en quantitat i qualitat, la mires com la mires...

La fira d’Ontinyent ja té anys… este any 2018 en fa 600, que no en són pocs. Després de tantes vegades anant-hi ja tocava un escrit especial dedicat a esta fira que tinc tan propera i que per a mi és quotidiana cada novembre, uns anys amb molt de fred, altres amb menys fred... i altres amb pluja... una pluja que de vegades obliga a ajornar activitats, és el que ha passat enguany.  Aixi que com no hi ha mal que per bé vinga, l'any del 600 aniversari s'hi pot gaudir durant dos caps de setmana.

FIRA 2018
Per a qui no hi ha anat mai, ha de saber que s’hi troba al voltant de l’avinguda d’Albaida, no té pèrdua, és on es fa la inauguració oficial. Les paradetes es distribueixen pels carrers dels voltants. Se celebra anualment el tercer cap de setmana de novembre. És data que cal assenyalar al calendari cada any per no deixar d’anar.
FIRA 2017

La fira va ser instituïda l’any 1418, un 22 de març, pel privilegi del rei Alfons El Magnànim. És una fira important per antiguitat i gran en quantitat i en qualitat, és una fira que cal visitar.

FIRA 2017


A les nostres terres tenim moltes fires afamades, la de Xàtiva o la de Cocentaina són exemples. Les fires venen de l’antiguitat, de l’Edad mitjana, perquè aleshores era necessària una trobada anual de comerciants per fomentar la venda i l’activitat econòmica. Amb el temps les fires evolucionaren i es feien per a venda de ramats o de productes agrícoles. I no ha sigut fins a l’actualitat quan s’hi han incorporat atraccions per als menuts de la casa. Les fires van adaptant-se a les necessitats.

FIRA 2017

La fira d’Ontinyent, com la resta de fires, està creada pensant  en tot tipus de públic. I així  hi ha un poc de tot, però la part infantil  té rellevància. Cada any quan hi vaig veig, a més a més de colles d'amics i amigues, famílies i molts xiquets, perquè l’ingredient lúdic de les atraccions infantils tenen molt d'atractiu en la fira d’Ontinyent. Hi ha més de 40 atraccions mecàniques per a menuts i per als  majors també hi ha  tómboles, bars... i espectacles. 

FIRA 2017

FIRA 2017

La fira d’Ontinyent vol ser una vitrina exposant la seua història, gastronomia, el comerç i la indústria de l’automòbil. Reconec que esta última part no la visite mai, 
és firauto, que ocupa gran part de l’espai per a exposar vehicles d’ automoció nous i d’ocasió. Tal volta si algun dia tinguera que comprar algun cotxe, ho faria... perquè per mirar i triar, hi ha molt.

FIRA 2017

Ja el dia de la inauguració és una gran festa  envoltada de ballets, música i  espectacle itinerant ple d'alegria i de màgia. I durant els dies posteriors mentre dura la fira, a més a més de les atraccions infantils, trobem comerç en un grapat de parades que mostren el producte al visitant. El comerç local té un espai concret i especial.




FIRA 2018

FIRA 2017

FIRA 2017

FIRA 2017

Dins de la part gastronòmica, un apartat important que està consolidant-se com símbol de la fira és la famosa "Coca de la fira". Este any ha cobrat protagonisme amb la presentació d’un audiovisual sobre este menjar típic que porta cansalada, llonganisses, botifarres de ceba, carxofes... i l’ingredient especial: el pebraç... o bolet o esclata-sangs... cadascú segons on visca ... que li diga el nom que vulga.

Foto procedent de mesildacuina

 La part de la cultura no s’oblida en la fira d’Ontinyent per la qual cosa a la casa de cultura palau dels barons de santa Barbera este any hi ha exposades al voltant d’ un centenar d’obres  d’artistes com Sorolla o Benlliure. També s’ha programat una obra de teatre interpretada per rostres coneguts d’àmbit nacional. Això este any... tots els anys hi ha novetats.

FIRA 2018

A la fira estan convidats tots els pobles veïns. No només hi acudeixen els ontinyentins, ho fem els dels pobles dels voltant que gaudim de la fira cada any. 

FIRA 2017
A més a més es pot aprofitar l’excusa de la fira per visitar Ontinyent, per passejar pel carrer major i apropar-se al barri de la Vila que conserva l’encant antic intacte malgrat el pas del temps i les pinzellades modernes que s'han incorporat. No heu de perdre la vista del pont vell, senyal d’identitat. I es que Ontinyent és ciutat moderna però guarda raconets que no han estat envaïts per la modernitat, ha sabut compaginar el sabor modern i el tradicional.


FIRA 2018

QUADERN DE VIATGE, ONTINYENT, tardor  2017 i 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada