Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dijous, 2 d’abril del 2020

ALEMANYA: LÜBECK I PART, LA PORTA HOLSTENTOR

Impressionant ciutat gòtica medieval envoltada d’aigua, amb una porta d’entrada que és signe d’identitat i que…malauradament va enfonsant-se.




Estem a Lübeck, lloc important que va conservar estatus de ciutat-estat  lliure fins a l’any 1937, hi radica part de la seua importància política, però també va tindre rellevància en l’àmbit comercial. Lübeck és una joia del segle XII amb més de mil edificis històrics. La menuda ciutat va tindre un paper molt important en la lliga hanseàtica, va ser la capital i se la coneixia com la reina de la hansa. La lliga hanseàtica, que va perdurar durant segles, es remunta al segle XII quan els gremis de comerciants van promoure el comerç pel Bàltic, Així va sorgir la societat que unia ciutats i comerciants del nord d’Alemanya i de ciutats i punts claus del mar Bàltic, països Baixos, Polònia, Suècia i Rússia. Ajuntava quasi 200 ciutats. Gràcies a la prosperitat del comerç, Lubeck adquirí privilegis i s’engalanà amb monuments i manté la grandesa de ciutat naviliera.



És una ciutat preciosa que actualment fascina i al passat va fascinar, entre altres,  a Tomas Man. Lübeck és ciutat per a descobrir en un dia o dos perquè és menuda, però hi ha molt a veure i bé es podria allargar l’estada durant més dies. De fet el seu casc històric va ser el primer en ser anomenat Patrimoni mundial per Unesco dient que era el prototip de ciutat del segle XII. Durant la segona guerra mundial es va mantenir quasi intacte, només es va fer malbé un 20%,  i la reconstrucció es va fer amb fidelitat i delicadesa. També hi ha elements no reconstruïts com a testimoni dels fets i que no torne a passar. He vist una fotografia presa des de l’aire i el casc antic té forma oval i està envoltat de canals.

Lübeck s’ha de passejar lentament... Comencem situant-nos front a la porta d’entrada. Lübeck en té, una i ben imponent: la porta  Holsten o Holstentor. Dos lleons vigilen l’entrada, són estàtues que hi són des de fa més de 150 anys. Un lleó està despert i l’altre està dormint, poc podrà vigilar amb els ulls tancats!



Observem de lluny algunes de les set agulles-torres de les esglésies gòtiques que dominen i configuren el perfil de la ciutat. Hi ha cinc esglésies, totes medievals, ara protestants i amb passat catòlic. Pense que dins de la ciutat les torres serviran com punt de referència i orientació. També veiem que darrere de la porta vivendes dels antics mercaders medievals.



I mentrestant, anem apropant-nos a la porta. Està inclinada? És un efecte òptic?, No ho és, conforme ens apropem la inclinació es fa més patent. Em recorda la torre de Pisa i la ciutat de Venècia que amb els anys s’enfonsa.



Quan estem davant l’observem amb deteniment. La van construir al segle XV i formava part d’un conjunt defensiu amb altres tres portes més que han desaparegut. I la Holstentor també va estar a punt de ser enderrocada al segle XIX però els habitants de Lübeck aconseguiren salvar-la.La inscripció inscrita és un al·legat de bones intencions. “CONCORDIA DOMI FORIS PAX” algo así como “Armonia en casa i pau fora”.



I traspassem el símbol més reconegut de la ciutat amb finalitat defensiva però tambè representant el poder i riquesa de la ciutat. Segurament serà el monument més fotografiat de la ciutat perquè és imponent i bonic! Hi ha uns grups de turistes, com el meu, però pocs. Dins de la porta hi ha un museu.


I una vegada traspassada la porta...el passeig continua....

QUADERN DE VIATGE, ALEMANYA, estiu 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada