Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dijous, 6 de maig de 2021

ALEMANYA, HAMBURG-IV PART: Elbtunel

Elbtunel és un túnel davall de l’aigua, creuar-lo és tota una experiència.

 

Ja he mostrat molt d'Hamburg: I PART, II PART, III PART...hi va altra visita interessant que poca gent fa. 

Parlar d’Hamburg és parlar del seu port. Doncs, al port hi ha altra visita  totalment recomanable que suposa anar per davall de l’aigua creuant el túnel del Elba, Elbtunnel. És tota una experiència. S’accedeixi-hi des d’un edifici situat molt prop del moll de landungsbrucken.

El primer dia, quan vam arribar a la ciutat i paràrem als molls per fer una primera ullada al riu, vaig localitzar on estava l’edifici perquè tenia clar que només tindre un ratet de temps lliure volia anar-hi. Havia llegit sobre el lloc, sabia que l’entrada era gratuïta i volia saber que se sentia creuant un túnel que per altra banda és una important obra d’enginyeria. 


El primer túnel fluvial d’Europa, va ser inaugurat l’any 1911 i en el seu moment va ser considerat un gran avanç tècnic. Hi ha quatre ascensors de càrrega per pujar i baixar vehicles i persones, antigament també carruatges. També hi ha escales. 
En l'actualitat el túnel continua en funcionament però amb trànsit limitat. Diàriament està obert durant les 24 hores del dia per a vianants i bicicletes, però els vehicles de motor només poden creuar  en dies laborables.

Unes quantes fotografies del passat mostren la gent utilitzant el túnel i demostra com era de necessari per anar al lloc de treball. Realment va ser una millora transcendental en un dels ports més actius del món. També hi ha informació sobre la construcció així com a llarg del trajecte hi ha indicadors dient a quina profunditat estem mentre estem creuant. En un cartell veig que estem 24 metres per davall de la superfície.


No es pot explicar la sensació que se sent travessant el túnel. S’ha d’experimentar. Tenim el riu per damunt, veritablement és una gran obra tecnològica.

El túnel té 426 metres de llarg. No és curt. De tant en tant parem l’atenció en les parets decorades amb terracota vidriada que mostren elements relacionats amb el riu: peixos, carrancs... però també hi ha fem i rates dibuixats. I no m’estranya perquè en realitat és el que hi havia i tal volta encara ho haja de tant en tant. 


Quan arribem al final del túnel estem en Bornsteinplatz des d’on podem gaudir d’unes fabuloses vistes del port.
 


I com no...de l’edifici de la filharmònica...i també dels teatres musicals que hem vist des del ferry. 


Passem un agradable ratet en el parc gaudint de les vistes d’Hamburg i del bon oratge que en estos moments hi ha, fins que ens cansem. I per a tornar a l’altra  part del riu d’on hem vingut, hem de tornar a  creuar el túnel i sentir de nou eixa sensació diferent per saber que estem envoltats d’aigua.

Allà on anem, trobem la panoràmica amb la filharmònica al fons... ens fem el propòsit d’anar-hi,  veure-la de prop sense falta i hem de pujar al seu mirador de d’on hi haurà, amb tota seguretat, unes precioses vistes del port.

Ho contaré en altre post.

QUADERN DE VIATGE, ALEMANYA, estiu 2019

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada