Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 5 de març del 2013

nº22 RESSENYES LITERÀRIES i de cine: El mago e Siberia. LLIBRE



nº22-EL MAGO DE SIBERIA
De Colin Wilson

Ressenya de l’editorial Planeta, S.A. col•lecció “ Memorias de la historia” 1990

A Grigori Rasputin l’han descrit com el “monjo boig”, el “ messies malvat” i l’home sobre qui recau la major responsabilitat i per la revolució russa. Segons els seus enemics, i en tingué molts, era un maníac sexual i un estafador. Però la veritat sobre Rasputin és més estranya i complicada.
En la present novel•la biogràfica, Colin Wilson, autor del best-seller dels cinquanta The outsider, utilitza documents de l’època per a presentar la imatge més fidel i realista de Rasputin que s’haja publicat fins el moment; el retrat d’un home que va ser sant, amb vena de sàtir, un místic amb un toc de bandarra  camperol.

La filla de Rasputin, Maria, va descriure una anterior biografia de son pare, escrita per Colin Wilson, com el relat més veridic que s’ha publicat al voltat d’ell.

Opinió personal

És un llibre enigmàtic perquè el seu protagonista ho és. És un llibre que enganxa, tal volta també perquè Rasputin, alguna cosa té, siga magnetisme siga poder, atrapa a qui el coneix. Tothom es rendia davant seu, i el lector cau rendit també a la seua manera de ser. 

És de les històries o biografies que en acabar no arribes a entendre el personatge, de vegades atrau amb el seu comportament, de vegades no. De vegades creus entendre que és un home sant, de vegades fa creure que realment és un boig. Sovint et preguntes com pot arribar a ser tan influent.
La sotana  el protegeix, la sotana el mima, la sotana li dóna llicencia per a actuar conforme el seu parer li dicta. I eixa secta secreta a la que pertany li dicta que es deixe portar pels instints carnals que una vida de monjo no li permetiria. 

Cert que és estranya la seua vida, però resulta apassionant llegir cada episodi: estan els moments en els que el seu poder d’atracció sexual front totes les dones i front molt homes és patent i davant la temptació porta endavant la seua filosofia deixant-se arrossegar per la passió que porta dins i que no evita.

És Rasputin, i la seua fama cada dia és més gran, ell cura, ell endevina, és un líder dels que arrosseguen cegament la gent, dels que mouen el que volen perquè tothom està disposat a fer per ell. Quina por fa este tipus de gent! La que anul•la l’enteniment... I el seu poder arriba a la política.

La seua fama se la llaura a poc a poc, i el llibre mostra el procés. Al final està al costat de la persona més influent, la tsarina, que confia plenament amb ell, com tothom qui el coneix i que el veu com amic. Tanta fama porta conseqüències en la seua vida personal i en la vida política de Rússia.  Conforme passa el temps va creant enveges al voltant i amb això, enemics, i estos comencen  a parlar malament, per això entre uns i altres al final no se sap exactament si Rasputin era un boig o era un sant. Siga el que siga, el que està clar és que vaticinava el futur i l’endevinava, el seu propi i el de Rússia.

El millor és que es llegiu vosaltres esta història amb  fotos de la vida de Rasputin i els que l’envoltaren. Així ens podem millor imaginar cadascú dels passatges de la biografia d’este personatge. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada