Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 30 d’abril del 2016

LE CHATEAU DE SALSES a França

El castell de salses és una fortificació imponent situat a la ruta dels càtars, val la pena fer la parada.

LE CHATEAU DE SALSES està situat a la ruta dels càtars, no especialment en lloc idoni i accessible, segons el meu parer, o tal volta si ho és podria pensar altra persona, i és que està en plena autopista i el que per a mi és un inconvenient hi haurà qui pensarà que és un avantage.

Jo faig una visita ràpida, anem de tornada a casa. A més a més aprofitem per fer la parada tècnica necessària en una àrea de descans que porta el nom del castell. Tant se val si es va en direcció Narbona/Montpeller o en direcció Perpignan/ Barcelona, en les dues vies està la possibilitat d’accedir-hi. Una vegada a l’àrea de descans on hi ha serveis, bar, gasolinera... seguim a peu i sense pèrdua per un camí de terra i en un tres i no res, al voltant de 5 o 10 minuts ens trobem la gran fortalesa de la ruta càtara.



 I cert que al primer colp d’ull la fortalesa impressiona per gran i imponent, per ben conservada.



 Això si, no sé si és efecte visual però sembla que el castell fortificat estiga per davall del nivell del terra, en quan  deuria estar en un turó. Llegint la historia s’entén la raó.



Originari del segle XI, 1040, i pertanyent als comtes del Rosselló, fou reestructurat pel constructor espanyol Ramirez al segle XV, any 1503, seguint models de Castella, enfonsant el terra i està és la raó per la qual no el trobem com la majoria estan, dalt d’un turó. Està al límit nord dels territoris de parla catalana. En 1258 la frontera entre la corona d’Aragó i el regne de França s’establí entre Salses i Leucate, situat al Mediterrani. 



La construcció del nou castell fou ordenada per Ferran el catòlic l’any 1497  per a reforçar la frontera de Catalunya front el regne de França. En 1642 aconseguiren definitivament el control de la  fortalesa.



Es veu gran.  Per entrar-hi cal travessar dos ponts llevadíssos sobre fossat  de 15 metres d’amplària i 7 de profunditat.



Dins està la plaça d’armes, la casa del governador, la capella, consagrada a sant Sebastià, la presó, les quadres i el palau reial. És un rectangle de 115 metres x 90, amb quatre torres cilíndriques cantoneres als angles que li donen forma a tot el conjunt. 

També a l’interior està el museu de la història de Salses, no sé si serà molt visitat, en este moment no hi ha ni un ànima, nomes els fantasmes del passat. 



Es diu que l’arquitectura emprada en la construcció va ser revolucionaria per al seu temps, un exemple poc vist de transició entre el castell medieval i les fortificacions modernes.




Només al primer cop d’ull s’endevina el punt estratègic on s’hi troba i la importància que deuria tenir per a la  zona. I amb un poc d’imaginació poden situar guerres i conflictes, lluites per poder i per religió, cosa habitual per estes terres.

Ja saps...si estàs a prop, fes parada...mai està de sobra conèixer un escenari real de la història.


QUADERN DE VIATGE: FRANÇA 2007 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada