Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimecres, 15 de gener del 2020

LA COVA DE NERJA ( MÀLAGA)

I entrem...i dins d’este paradís subterrani  trobem no una, sinó moltes galeries que competeixen per veure quina de totes més gran.

Estem a Màlaga, hem vingut a fer el “Caminito del rey” i hem vist la ciutat. L’Alcassaba destaca.  Ara de tornada a casa aprofitem per fer parada i visitar les  coves de Nerja, a tres quilometres del poble.


I en parar-me a  reflexionar-hi, se me planteja un primer dubte que encara no sé la resposta. Quina és la manera més correcta d’anomenar este paradís subterrani, cova o coves? Com no tinc al costat ningú que em done una resposta convincent, opte per la que més agrade. Crec que em quede amb cova, doncs les galeries estan connectades i formen un conjunt. Si alguna persona llig este escrit i pensa que estic equivocada que m’ho diga i ho canvie. I també a l'entrada posa el nom en singular, així que l'anomene cova i no coves.

La cova de Nerja es descobrí l’any 1959. Foren cinc joves els que entraren per primera vegada a la cova. Va ser un descobriment casual, trepitjaren un forat que donava acces a la cova mentre estaven caçant  rates penades. La primera vegada no pogueren avançar perquè hi havia unes enormes estalactites, però tornaren al dia següent amb eines per trencar-les i així saber què hi havia darrere d’elles. I quedaren bocabadats quan  trobaren una gran galeria. I més es bocabadaren quan varem veure esquelets humans junt a uns recipients de ceràmica.


Estaven espantats. Eixiren a corre cuita a contar a tothom aquell descobriment tan rellevant. Havien de saber més i prengueren part les autoritats. Primer començaren el treball buscant l’accés d’entrada més directe, donat que el que trobaren els cinc xics era més complicat. Ho aconseguiren i una vegada dins trobaren no una, sinó moltes galeries a veure quina de totes més gran. És el que impacta de la cova de Nerja, la immensitat. En 1960 les coves ja estaven a punt per a ser inaugurades per al públic en general. I l’any 1962 foren declarades monument històric artístic i posteriorment  bé d’interès cultural.


La fundació cova de Nerja és la que promou l’estudi i la investigació de la cova i està formada per experts en la matèria: geòlegs, arqueòlegs, paleontòlegs... i fan congressos i diversos estudis.


La cova té valor per raons de pes. Hi s’han trobat pintures que podrien ser les més antigues del món. Es una suposició però mentrestant els de Nerja presumeixen d’este fet històric. Siguen o no siguen la més antiga, les sales i galeries son valuoses per les  pintures, però també tenen valor científic, monumental, geològics i paleontològic i geomorfològic.  Especialment ressalte el valor dels descobriments prehistòrics: no noms pintures sinò  restes humans o  d’animals que ajuden a conèixer eixa part de la història.


Hi ha tres zones principals: les galeries turístiques on esta la sala dels fantasmes, la sala del betlem, la sala de les cascades, la del cataclisme, la sala més espectacular on trobem l’estalactita més llarga i gran del món amb una altura de més de 30 metres i base d’al voltant de 20 metres. Diuen els experts que per fer una mole tan gran hauran fet falta  uns mil bilions de gotes  caent a poc a poc durant 5 milions d’anys!. Le dimensions la van fer apareixer al llibre guiness dels records. 

La segona àrea és la de les galeries altes on trobem la sal de les columnes d’hèrcules, la sala de la immensitat, galeria dels nivells i la sala dels peixos. I la tercera part son les galeries noves on està la sala de la llança i la sala de la muntanya. En estes dues ultimes àrees, és on estan les formacions d’art prehistòric, que el visitant encara no  pot veure fàcilment per a preservar la conservació. Hi ha quasi 600.

El millor resum que es pot fer d'estes coves i que les fa diferents a la resta que conec, és la  majestuositat perquè són enormes sales i galeries altes unes darrere altres. I som conscients que només veiem una mínima part, només un 30% esta obert al visitant. Hi ha enormes estalactites, que s’originen al sostre i creien de forma descendent i estalagmites, que s’originen en terra i creixen de forma ascendent, formant enormes columnes.  Hi ha microorganismes vegetals i especies de vida animal que no han evolucionat pràcticament des de l’antiguitat.


Val la pena la visita, i els escolars que viuen a prop poden gaudir d’una visita didàctica molt completa i apassionant. I és que la cova acull moltes activitats.


Des de fa molts anys se celebren els festivals  internacionals de musica i dansa que aprofiten les enormes sales de les coves per a les actuacions. Hi ha actuat artistes de renom com Montserrat caballé, Jose Carreras, José Mercé, Paco de Lucia...entre altres... també s’han fet  ballets..mentre estic mirant la gran sala ho imagine. Quin goig serà, amb tota seguretat, gaudir de l’espectacle!

QUADERN DE VIATGE, MÀLAGA primavera 2019

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Este no és lloc per a col.locar publicitat, per tant elimine el comentari anterior.

    ResponElimina