Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 23 de febrer del 2019

DESCOBRIM IRLANDA



 Irlanda està orgullosa dels seus extravagants records: el percentatge més alt de dones amb el pèl roig, la major quantitat d’ordenacions sacerdotals i dies de pluja, el major consum de te per càpita, l'índex més baix de suïcidis i també s'enorgulleix de la invenció del llibre més difós en occident després de la Bíblia, el llibre Guiness, fet per l’ inventor de la cervesa local.

No oblides entrar als enllaços.

Fa anys anàrem a Irlanda, i mira per  a on... només entrar al país, guanyàrem una hora al temps. Comencàrem amb bon peu.

L’illa d’Irlanda està formada per la república d’Irlanda i Irlanda del nord, (part del Regne Unit). Des de 1922 la república d’Irlanda és independent i en 1925 es van fixar els límits entre Eire i l’anomenada Irlanda del nord. La població d’Irlanda del nord està dividida en catòlics i protestants,  els primers són partidaris de mantenir el territori dins del Regne Unit i els segons de la incorporació a la república d’Irlanda, estos enfrontaments són l’origen dels sanguinolents disturbis de la zona del 1969 fins 1994.

DUBLIN, la capital



Passàrem 15 dies passejant per les dues Irlandes. I dic passejant perquè férem moltes rutes verdes. Irlanda dóna per a molt; ciutats, pobles, sendes, tradició i diversió... els pubs no falten en cada lloc. En el país hi ha més de 12.000 pubs, ara en seran més perquè estes dades són d'uns quants anys enrere. Així que és o menys un per cada 500 habitants i la cervesa i el whiskey, són les begudes regnes. Al voltant de cerveses, hi ha molta competència, els irlandesos poden passar-se hores discutint quina és millor. Els músics als pubs es confonen amb els clients, de vegades apareixen espontanis que s’hi afegeixen. Els pubs són punt de trobada social, de joves i de majors, no importa l’edat. Tanquen prompte, cap a les 12’30 i sempre amb tots de peu i cantant l’himne nacional. Nosaltres ja sabíem de bestreta, que cada vesprada tocava fer el mateix ritual: buscar pub per sopar i altre per prendre la cervesa abans d’anar-se’n a dormir al bed and breakfast. La guiness està present per tot arreu.

 La cervesa GUINESS, la beguda nacional



Els llocs de dormir bed and breakfast són la millor manera de conèixer els costums i vida local, és on  anàrem nosaltres, excepte a Galway on passàrem dues nits en apartaments universitaris.

Bed and breakfast



La llengua irlandesa conviu amb el gaèlic, de tradició celta. l’Estat promou l’estudi  però hui en dia només el parla una població minoritària formada sobre tot per vells. En estudiar els celtes apareix més mite que realitat, acostumaven a servir-se de la imaginació per interpretar el que veien així empraven símbols perquè és més fàcil explicar i transmetre amb llegendes o històries màgiques.

La llengua gaèlica



Els antics celtes no van escriure la seua història perquè estava prohibit pels druides, els sacerdots bruixots, tanmateix les excavacions arqueològiques i els records orals transmesos i documentats pels monjos medievals, han permès configurar una aproximació que resulta misteriosa.

Els celtes en Irlanda arrelaren tant que ningú els ha pogut eliminar en els més de vint segles de supervivència. Les creus celtes demostren la fusió de les antigues creences amb el cristianisme, les més antigues ho porten gravat en la pedra. Són un símbol, una mostra constant en territori irlandès.

Creu celta.


És un país eminentment rural. Anàrem per on anàrem, trobàvem ovelles, vaques, burros o cavalls. La majoria dels dies l’oratge era el mateix: boira, sol dèbil que no s’animava  a eixir del tot... i humitat, molta humitat...i nosaltres tothora anàvem xafant bassals sota l’aigua.

La nostra ruta verda començà a Glendalough visitant unes ruïnes on destaquen les torres rodones. I després férem  un passeig per l’idíl·lic paratge conegut com la vall dels dos llacs que estan envoltats per les colines de Wicklow.




Seguint la ruta anàrem a Kilkenny, l’antiga capital medieval que està sota un immens castell reconstruït en moltes ocasions i on destaca un portal del segle XVll. Com plovia a cànters entràrem a visitar el castell, després passejàrem pel poble de  Kilkenny amb carrers estrets on  abunden les cases georgianes.

GLENDALOUGH



Després anàrem a Cashel (fortalesa de pedra)  que és una espectacular acròpolis que començaren a edificar al segle XII. El renom li ve per la roca on San Patrici va convertir i batejar al rei pagà Angus al segle V.

CASHEL


 Desprès visitàrem killarney, el parc nacional i el poble.

KILLARNEY


I Muckross house  guiats per un xicot molt graciós. Muckross house és una mansió del segle XlX. I caminàrem pel paratge natural encara que qui no volia tenia l’opció de pujar en un carruatge amb cavalls...o fer la ruta en bicicleta. Nosaltres, a peu, com millor es veu tot.  

I després visitàrem la península de Dingle  on es conserva la tradició celta i importants jaciments arqueològics. Dingle, el poblet amb restaurants al moll i cases pintades de colors, té només 1700 habitants però molta vida turística.

DINGLE


Per anar cap al nord, creuàrem amb ferry el riu Sannon, el més llarg d’Irlanda. I entre altre paratges idíl·lics arribem als Cliff of Moher que són impressionants, pel tallat que suposa el penya-segat, 200 metres per damunt de la mar i una extensió de 7 km.

MOHER


Galway és una de les ciutats més poblades després de la capital, conserva encara les típiques cases d’estil espanyol.

GALWAY


De Galway agafàrem el ferry per anar a les illes Aran on passàrem dos inoblidables dies.

ARAN


El trajecte continuà, estàvem a la regió de Connemara i entre altres punts d’interés férem una caminada  partint de Clifden per sky road, amb unes vistes precioses de la badia de l’oceà Atlàntic.

SKY ROAD


Altre dia visitàrem l’abadia de kylemore  que és actualment un convent de monges benedictines, amb internat femení.

KYLEMORE


I  Cong que té unes ruines d’un monestir, així com Sligo, que a més a més és el bressol del poeta Yeats.

CONG

SLIGO


Donegal és un lloc que recordarem sempre de manera especial, és una divertida localitat. Les nits a Donegal tenen sabor tradicional, l’ambient dels pubs són familiars i acollidors, com en tota Irlanda, amb música i balls en directe.

DONEGAL



Les rutes per Irlanda les compaginàvem amb visites de ciutat. A Glenveagh “vall de la vida” en irlandès, es pot contemplar el Castell de Glenveagh a la vora del llac.

GLENVEAGH


I el Castell de Dunluce està sobre un promontori al mar, quasi aïllat de terra ferma, hi s’arriba a traves d’una caverna subterrània.

DUNLUCE

I també anàrem a Bru na bonne, zona amb unes tombes megalítiques. Des de 1993 tota la zona va ser declarada patrimoni de la Humanitat.


BRU NA BONNE


Quan estàvem al nord de país entrarem a Irlanda del Nord per gaudir de ciutats com Derry o el paratge natural sense comparació anomenat la calçada delgegants.


DERRY


CALÇADA DELS GEGANTS



Acabàrem el recorregut per Irlanda on el vàrem iniciar, a la capital Dublin, la capital que concentra la major part de la totalitat de la població d’Irlanda...i d’estudiants espanyols...hi ha per tot arreu...

DUBLIN


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada